Dieta śródziemnomorska

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Diety Dieta śródziemnomorska  

Dieta śródziemnomorska



Dieta śródziemnomorska
3-4 kg w ciągu miesiąca Dieta śródziemnomorska uznawana jest za najzdrowszą wśród diet. Można ją stosować przez całe życie. Pozwala utrzymać dobre zdrowie i znakomitą kondycję. Nie należy jednak przekraczać wielkości porcji

Zasady diety:
Stosując dietę śródziemnomorską, spożywamy duże ilości warzyw i owoców, kasz, makaronów, ryb, owoców morza i pełnoziarnistego pieczywa. Te pokarmy są bogate w błonnik, witaminę C, mikro- i makroelementy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Z codziennego menu należy zupełnie wykluczyć wieprzowinę. Do potraw dodajemy dużą ilość czosnku i cebuli, do sałatek, zup i sosów - oliwę z oliwek, zamiast masła i tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Aby pozbyć się nadwagi, jemy 5 posiłków dziennie, dostarczając organizmowi najwyżej 40 g tłuszczu i 1200 kcal.
dzień pierwszy


ŚNIADANIE:
- 2 kromki chleba żytniego z soją i słonecznikiem posmarowane niskotłuszczową margaryną, - 30 g wędzonego łososia, - 50 g sałatki z pomidora i cebuli

DRUGIE ŚNIADANIE:
- 150 g chudego serka wiejskiego

OBIAD:
- 1 talerz zupy grzybowej gotowanej na włoszczyĽnie z odrobiną oliwy z oliwek, - 100 g dorsza pieczonego w folii, - 3 łyżki gotowanych ziemniaków, - 100 g sałaty z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny

PODWIECZOREK:
- 1 szklanka chudego zsiadłego mleka, - 1 szklanka owoców sezonowych, np. malin, jeżyn, truskawek

KOLACJA:
- 150 g sałatki z pomidora i ogórka, - 40 g gotowanej kaszy kuskus, - 2 plasterki szynki wołowej

dzień drugi


ŚNIADANIE:
- 1 filiżanka muesli ze 175 g jogurtu naturalnego, - 1 kiwi

DRUGIE ŚNIADANIE:
- 2 kromki pieczywa chrupkiego posmarowane margaryną, - 2 plasterki szynki, - 1/2 ogórka

OBIAD:
- chłodnik przygotowany z 200 g kefiru, ogórka, botwiny i szczypiorku, - 1 brzoskwinia

PODWIECZOREK:
- 1 szklanka soku warzywnego

KOLACJA:-
- 250 g sałatki z tuńczyka, startej marchwi, kukurydzy i groszku z puszki, - 1/2 grahamki cienko posmarowana margaryną

dzień trzeci


ŚNIADANIE:
- 2 kromki razowego chleba cienko posmarowane margaryną, - 2 plasterki wędliny z indyka, - 100 g sałatki z pomidora i szczypiorku

DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1/2 banana, - 175 g jogurtu naturalnego

OBIAD:
- kapuśniak z 2 ziemniakami, włoszczyzną i piersią kurczaka, - 200 g papryki faszerowanej pomidorami, wątróbką cielęcą i cebulą (papryka po śródziemnomorsku)

PODWIECZOREK:-
- 1 pomarańcza

KOLACJA:
- 200 g sałatki greckiej (pomidor, sałata, ogórek, ser feta polany odrobiną oliwy z oliwek),- 2 kromki żytniego pieczywa chrupkiego

dzień czwarty


ŚNIADANIE:
- 2 kromki pumpernikla cienko posmarowane margaryną, - 60 g chudego twarożku ze szczypiorkiem, - 2 plasterki ananasa

DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1/2 grahamki z 20 g wędliny drobiowej, - kilka rzodkiewek

OBIAD:
- 1 talerz zupy kalafiorowej na włoszczyĽnie i piersi kurczaka, - 200 g chudej wołowiny z rusztu, - 30 g kaszy gryczanej, - 100 g brukselki z wody

PODWIECZOREK:
- 150 g serka homogenizowanego

KOLACJA:
- 250 g sałatki z bobu, - jabłka, czerwonej papryki, - koperku, - doprawionej oliwą i sokiem z cytryny

dzień piąty


ŚNIADANIE:
- 2 kromki razowego chleba żytniego cienko posmarowane margaryną, - 1/2 jaja na twardo, - 2 plasterki polędwicy drobiowej, - 100 g sałatki z pomidora i cebuli

DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1 brzoskwinia, - 150 g jogurtu naturalnego

OBIAD:
- 200 g szaszłyka z piersi kurczaka, - cebuli i czerwonej papryki, - 30 g ryżu, - 150 g gotowanej marchewki z groszkiem

PODWIECZOREK:
- 1 jabłko

KOLACJA:
- 1 kromka grahama z 2 wędliny, - 1 plaster sera feta, - 1/2 pomidora ze szczypiorkiem