Dieta śródziemnomorska

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Samsung

Panasonic

Lg

Sony

TvOled

Philips

Toshiba

TvUltrahd

OledTv

Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Diety Dieta śródziemnomorska  

Dieta śródziemnomorska


Dieta śródziemnomorska
3-4 kg w ciągu miesiąca Dieta śródziemnomorska uznawana jest za najzdrowszą wśród diet. Można ją stosować przez całe życie. Pozwala utrzymać dobre zdrowie i znakomitą kondycję. Nie należy jednak przekraczać wielkości porcji
Zasady diety:
Stosując dietę śródziemnomorską, spożywamy duże ilości warzyw i owoców, kasz, makaronów, ryb, owoców morza i pełnoziarnistego pieczywa. Te pokarmy są bogate w błonnik, witaminę C, mikro- i makroelementy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Z codziennego menu należy zupełnie wykluczyć wieprzowinę. Do potraw dodajemy dużą ilość czosnku i cebuli, do sałatek, zup i sosów - oliwę z oliwek, zamiast masła i tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Aby pozbyć się nadwagi, jemy 5 posiłków dziennie, dostarczając organizmowi najwyżej 40 g tłuszczu i 1200 kcal.
dzień pierwszy

ŚNIADANIE:
- 2 kromki chleba żytniego z soją i słonecznikiem posmarowane niskotłuszczową margaryną, - 30 g wędzonego łososia, - 50 g sałatki z pomidora i cebuli
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 150 g chudego serka wiejskiego
OBIAD:
- 1 talerz zupy grzybowej gotowanej na włoszczyźnie z odrobiną oliwy z oliwek, - 100 g dorsza pieczonego w folii, - 3 łyżki gotowanych ziemniaków, - 100 g sałaty z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny
PODWIECZOREK:
- 1 szklanka chudego zsiadłego mleka, - 1 szklanka owoców sezonowych, np. malin, jeżyn, truskawek
KOLACJA:
- 150 g sałatki z pomidora i ogórka, - 40 g gotowanej kaszy kuskus, - 2 plasterki szynki wołowej
dzień drugi

ŚNIADANIE:
- 1 filiżanka muesli ze 175 g jogurtu naturalnego, - 1 kiwi
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 2 kromki pieczywa chrupkiego posmarowane margaryną, - 2 plasterki szynki, - 1/2 ogórka
OBIAD:
- chłodnik przygotowany z 200 g kefiru, ogórka, botwiny i szczypiorku, - 1 brzoskwinia
PODWIECZOREK:
- 1 szklanka soku warzywnego
KOLACJA:-
- 250 g sałatki z tuńczyka, startej marchwi, kukurydzy i groszku z puszki, - 1/2 grahamki cienko posmarowana margaryną
dzień trzeci

ŚNIADANIE:
- 2 kromki razowego chleba cienko posmarowane margaryną, - 2 plasterki wędliny z indyka, - 100 g sałatki z pomidora i szczypiorku
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1/2 banana, - 175 g jogurtu naturalnego
OBIAD:
- kapuśniak z 2 ziemniakami, włoszczyzną i piersią kurczaka, - 200 g papryki faszerowanej pomidorami, wątróbką cielęcą i cebulą (papryka po śródziemnomorsku)
PODWIECZOREK:-
- 1 pomarańcza
KOLACJA:
- 200 g sałatki greckiej (pomidor, sałata, ogórek, ser feta polany odrobiną oliwy z oliwek),- 2 kromki żytniego pieczywa chrupkiego
dzień czwarty

ŚNIADANIE:
- 2 kromki pumpernikla cienko posmarowane margaryną, - 60 g chudego twarożku ze szczypiorkiem, - 2 plasterki ananasa
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1/2 grahamki z 20 g wędliny drobiowej, - kilka rzodkiewek
OBIAD:
- 1 talerz zupy kalafiorowej na włoszczyźnie i piersi kurczaka, - 200 g chudej wołowiny z rusztu, - 30 g kaszy gryczanej, - 100 g brukselki z wody
PODWIECZOREK:
- 150 g serka homogenizowanego
KOLACJA:
- 250 g sałatki z bobu, - jabłka, czerwonej papryki, - koperku, - doprawionej oliwą i sokiem z cytryny
dzień piąty

ŚNIADANIE:
- 2 kromki razowego chleba żytniego cienko posmarowane margaryną, - 1/2 jaja na twardo, - 2 plasterki polędwicy drobiowej, - 100 g sałatki z pomidora i cebuli
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1 brzoskwinia, - 150 g jogurtu naturalnego
OBIAD:
- 200 g szaszłyka z piersi kurczaka, - cebuli i czerwonej papryki, - 30 g ryżu, - 150 g gotowanej marchewki z groszkiem
PODWIECZOREK:
- 1 jabłko
KOLACJA:
- 1 kromka grahama z 2 wędliny, - 1 plaster sera feta, - 1/2 pomidora ze szczypiorkiem