Dieta śródziemnomorska

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Samsung

Panasonic

Lg

Sony

TvOled

Philips

Toshiba

TvUltrahd

OledTv
Diety Dieta śródziemnomorska  

Dieta śródziemnomorska


Dieta śródziemnomorska
3-4 kg w ciągu miesiąca Dieta śródziemnomorska uznawana jest za najzdrowszą wśród diet. Można ją stosować przez całe życie. Pozwala utrzymać dobre zdrowie i znakomitą kondycję. Nie należy jednak przekraczać wielkości porcji
Zasady diety:
Stosując dietę śródziemnomorską, spożywamy duże ilości warzyw i owoców, kasz, makaronów, ryb, owoców morza i pełnoziarnistego pieczywa. Te pokarmy są bogate w błonnik, witaminę C, mikro- i makroelementy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Z codziennego menu należy zupełnie wykluczyć wieprzowinę. Do potraw dodajemy dużą ilość czosnku i cebuli, do sałatek, zup i sosów - oliwę z oliwek, zamiast masła i tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Aby pozbyć się nadwagi, jemy 5 posiłków dziennie, dostarczając organizmowi najwyżej 40 g tłuszczu i 1200 kcal.
dzień pierwszy

ŚNIADANIE:
- 2 kromki chleba żytniego z soją i słonecznikiem posmarowane niskotłuszczową margaryną, - 30 g wędzonego łososia, - 50 g sałatki z pomidora i cebuli
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 150 g chudego serka wiejskiego
OBIAD:
- 1 talerz zupy grzybowej gotowanej na włoszczyźnie z odrobiną oliwy z oliwek, - 100 g dorsza pieczonego w folii, - 3 łyżki gotowanych ziemniaków, - 100 g sałaty z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny
PODWIECZOREK:
- 1 szklanka chudego zsiadłego mleka, - 1 szklanka owoców sezonowych, np. malin, jeżyn, truskawek
KOLACJA:
- 150 g sałatki z pomidora i ogórka, - 40 g gotowanej kaszy kuskus, - 2 plasterki szynki wołowej
dzień drugi

ŚNIADANIE:
- 1 filiżanka muesli ze 175 g jogurtu naturalnego, - 1 kiwi
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 2 kromki pieczywa chrupkiego posmarowane margaryną, - 2 plasterki szynki, - 1/2 ogórka
OBIAD:
- chłodnik przygotowany z 200 g kefiru, ogórka, botwiny i szczypiorku, - 1 brzoskwinia
PODWIECZOREK:
- 1 szklanka soku warzywnego
KOLACJA:-
- 250 g sałatki z tuńczyka, startej marchwi, kukurydzy i groszku z puszki, - 1/2 grahamki cienko posmarowana margaryną
dzień trzeci

ŚNIADANIE:
- 2 kromki razowego chleba cienko posmarowane margaryną, - 2 plasterki wędliny z indyka, - 100 g sałatki z pomidora i szczypiorku
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1/2 banana, - 175 g jogurtu naturalnego
OBIAD:
- kapuśniak z 2 ziemniakami, włoszczyzną i piersią kurczaka, - 200 g papryki faszerowanej pomidorami, wątróbką cielęcą i cebulą (papryka po śródziemnomorsku)
PODWIECZOREK:-
- 1 pomarańcza
KOLACJA:
- 200 g sałatki greckiej (pomidor, sałata, ogórek, ser feta polany odrobiną oliwy z oliwek),- 2 kromki żytniego pieczywa chrupkiego
dzień czwarty

ŚNIADANIE:
- 2 kromki pumpernikla cienko posmarowane margaryną, - 60 g chudego twarożku ze szczypiorkiem, - 2 plasterki ananasa
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1/2 grahamki z 20 g wędliny drobiowej, - kilka rzodkiewek
OBIAD:
- 1 talerz zupy kalafiorowej na włoszczyźnie i piersi kurczaka, - 200 g chudej wołowiny z rusztu, - 30 g kaszy gryczanej, - 100 g brukselki z wody
PODWIECZOREK:
- 150 g serka homogenizowanego
KOLACJA:
- 250 g sałatki z bobu, - jabłka, czerwonej papryki, - koperku, - doprawionej oliwą i sokiem z cytryny
dzień piąty

ŚNIADANIE:
- 2 kromki razowego chleba żytniego cienko posmarowane margaryną, - 1/2 jaja na twardo, - 2 plasterki polędwicy drobiowej, - 100 g sałatki z pomidora i cebuli
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1 brzoskwinia, - 150 g jogurtu naturalnego
OBIAD:
- 200 g szaszłyka z piersi kurczaka, - cebuli i czerwonej papryki, - 30 g ryżu, - 150 g gotowanej marchewki z groszkiem
PODWIECZOREK:
- 1 jabłko
KOLACJA:
- 1 kromka grahama z 2 wędliny, - 1 plaster sera feta, - 1/2 pomidora ze szczypiorkiem