Dieta rybna

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Samsung

Panasonic

Lg

Sony

TvOled

Philips

Toshiba

TvUltrahd

OledTv
Diety Dieta rybna  

Dieta rybna


Dieta rybna
3 kg w ciągu 2 tygodni Dieta została tak opracowana, abyś ryby jadła minimum 2 razy dziennie. Zapewne ucieszy to smakoszy ryb. Dobre efekty odchudzające uzyskasz jednak, wybierając jedynie chudsze ryby (flądra, dorsz, mintaj, sola) i przyrządzając je w niewielkiej ilości oleju. Ryby pod względem wartości odżywczych są bogatsze nawet od drobiu - mają więcej składników mineralnych (jod, selen, potas, fosfor) i witamin A i B. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób serca i układu krążenia.
Zasady diety:
Zjadaj 5 posiłków dziennie. Dietę stosuj 2 tygodnie, ryby jedz 2 razy dziennie - na obiad, śniadanie lub kolację. Dietę możesz powtarzać tyle razy, ile chcesz.
dzień pierwszy

ŚNIADANIE:
- 2 kawałki pieczywa chrupkiego posmarowane pastą z 50 g wędzonej makreli wymieszanej z 70 g chudego serka wiejskiego i 1 łyżeczką posiekanego szczypiorku, - herbata bez cukru
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1 szklanka chudej maślanki, - 1/2 banana
OBIAD:
- 1 filet rybny z warzywami
Filet rybny z warzywami
- 1/4 szklanki ryżu - 1/2 pokrojonej marchwi i cukinii - 25 g krótkich szparagów - 25 g młodych kolb kukurydzy - 1/4 szklanki bulionu rybnego lub drobiowego z 1 kostki - filet z dorsza - 1/2 łyżki margaryny - 1 łyżka białego wina i śmietany - 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku - sól - pieprz Przygotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Warzywa w bulionie ugotuj do miękkości. Odcedź, zachowując bulion. Podsmaż rybę na margarynie przez 3-4 minuty z każdej strony, aż się zrumieni. Nałóż ryż na ogrzane talerze, a na wierzchu ułóż rybę i warzywa. Postaw w ciepłym miejscu. Do sosu ze smażenia ryby dodaj wino i bulion i gotuj na dużym ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Dopraw śmietaną, połową szczypiorku oraz solą i pieprzem. Polej rybę i posyp pozostałym szczypiorkiem.
PODWIECZOREK:
- 2 mandarynki
KOLACJA:
- 1kromka ciemnego chleba z 1 plasterkiem żółtego sera, - 1/2 szklanki chudego mleka
dzień drugi

ŚNIADANIE:
- 1 szklanka płatków kukurydzianych, - 1 szklanka mleka, - 1 łyżeczka miodu
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1 kiwi, - 150 g kefiru
OBIAD:
- 1 grillowany śledź z pomidorami, - 1 kawałek chrupkiego pieczywa, - kawa lub herbata
Grillowany śledź z pomidorami (2 porcje)
- 2 małe oczyszczone śledzie - 1 łyżeczka margaryny - świeżo zmielony czarny pieprz - 2 przekrojone na pół pomidory - 2 kawałki pełnoziarnistego pieczywa chrupkiego z odrobiną margaryny Rozłóż rybę i ułóż skórą do góry na desce. Przeciągnij kilka razy kciuk, dociskając go do kręgosłupa. Potem odwróć rybę i wyjmij kręgosłup wraz z odchodzącymi od niego ościami. Umieść ja na ruszcie skórą do dołu i ułóż na niej małe kawałeczki margaryny, oprósz pieprzem. Grilluj 4 minuty, potem włóż pomidory na ruszt i dalej piecz, aż ryba będzie chrupka i nabierze złotego koloru, a pomidory zmiękną.
PODWIECZOREK:
- 3 biszkopty, - 1 szklanka soku owocowego (niesłodzonego)
KOLACJA:
- 2 kromki chleba razowego posmarowane masłem, - 4 liście sałaty, - 100 g wędzonego pstrąga, - 1 szklanka niesłodzonej herbaty
dzień trzeci

ŚNIADANIE:
- 1/2 szklanki muesli z owocami, - 150 g jogurtu naturalnego, - 1 łyżeczka miodu
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1 kromka pumpernikla z 1 kostką sera topionego, - 1/2 świeżego ogórka
OBIAD:
- 1 wędzony dorsz z jajkiem, - 1 wafel z dmuchanej pszenicy
Wędzony dorsz z jajkiem (2 porcje)
- 2 filety z wędzonego dorsza (ok. 100 g każdy) - 2 jaja Ułóż filety na dużej patelni z przykrywką i zalej wodą. Zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3 minuty. Delikatnie odsuń rybę na bok patelni. Wbij po 1 jaju do filiżanki i ostrożnie zsuń je do wody obok ryby. Gotuj 3 minuty, aż jaja się zetną, a ryba zmięknie. Przełóż na ogrzany talerz.
PODWIECZOREK:
- koktajl z 1 szklanki chudego mleka, - 1 szklanki (150 g) owoców sezonowych - truskawek, malin, jeżyn itd.
KOLACJA:
- 120 g karpia w galarecie, - 1 kromka chleba pełnoziarnistego, - 1 czerwona papryka, - 1 szklanka herbaty bez cukru
dzień czwarty

ŚNIADANIE:
- 1 wędzony śledź, - 1 szklanka soku pomarańczowego, - 1 kromka chleba razowego z odrobiną margaryny
Wędzony śledź (2 porcje)
- 1 wędzony filety śledziowy - ćwiartki cytryny Włóż fileta do słoika, ogonem do góry. Zalej wrzątkiem, tak aby zakrył rybę całkowicie. Zostaw na 5 minut. Odsącz, ułóż na ogrzanym talerzu i podawaj z ćwiartkami cytryny.
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1 grejpfrut, 1/2 grahamki posmarowana margaryną, - 1 plasterek wędliny drobiowej, 2 liście sałaty
OBIAD:
- 1 porcja białej zupy rybnej
Biała zupa rybna (8 porcji)
- 1 łyżeczka oliwy - 1/4 szklanki margaryny - 1 drobno posiekana cebula - 1 rozgnieciony ząbek czosnku - 1 drobno pokrojona marchew - 1 duża puszka krojonych pomidorów (400 g) - 1 łyżka przecieru pomidorowego - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 3 i 3/4 szklanki bulionu z ryby (2 kostki) - 2/3 szklanki białego wytrawnego wina - 1 liść laurowy - sól - świeżo zmielony pieprz - 1 cytryna - 100 g fileta z płastugi pokrojonego w grube paski - 100 g fileta z dorsza pokrojonego w duże kawałki - 100 g fileta z witlinka pokrojonego w duże kawałki - 1 drobno posiekana papryczka z puszki - 2/3 szklanki śmietany - 8 całych krewetek w pancerzyku, do przybrania Podgrzej oliwę i margarynę w dużym rondlu. Dodaj cebulę, czosnek, marchew i smaż 2 minuty, aż zmiękną. Dołóż pomidory z puszki, przecier pomidorowy, 1/2 natki pietruszki, bulion, wino, liść laurowy, odrobinę soli i pieprzu. Zagotuj. Odetnij końce cytryny i wrzuć do garnka. Pokrój pozostałą część cytryny na 8 plasterków i zostaw je do przybrania. Do garnka z wywarem dodaj ryby, ponownie zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 20 minut. Wyjmij liść laurowy i końce cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozdziel rybę na 8 talerzy. Dodaj do zupy papryczkę i śmietanę. Podgrzej, ale nie gotuj. Nalej do talerzy z rybą, posyp pozostałą natką pietruszki i udekoruj brzegi talerzy plasterkiem cytryny oraz całą krewetką.
PODWIECZOREK:
- 1 kromka bułki wrocławskiej posmarowana 1 łyżeczką dżemu owocowego niskosłodzonego, - 1/2 szklanki chudego mleka KOLACJA: - 1 jajo na twardo, - 2 kromki bułki wrocławskiej, - 50 g kiełków, np. rzodkiewki, soi, fasoli, - 1/2 szklanki kawy Inki z 1/2 szklanki chudego mleka
dzień piąty

ŚNIADANIE:
- 1 opakowanie chudego serka wiejskiego wymieszaj z 25 g kiełków, - 1 szklanka niesłodzonej herbaty owocowej, - 3 kawałki pieczywa chrupkiego
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 150 g chudego naturalnego jogurtu wymieszanego z 1 łyżką płatków owsianych, - 1 jabłko
OBIAD:
- 1 porcja sardynek z pomidorami, mieszana zielona sałata, - 1 kromka bagietki
Sardynki z pomidorami (4 porcje)
- 900 g pokrojonych w plasterki pomidorów - 1 łyżka posiekanej bazylii - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1 drobno posiekany ząbek czosnku - 1/4 szklanki niskotłuszczowej margaryny - sól - świeżo zmielony czarny pieprz - 8 świeżych sardynek - 2 cytryny - 1 bagietka Ułóż połowę plastrów pomidorów w płytkim naczyniu do zapiekania. Posyp połową ziół, czosnku, skrop rozpuszczoną margaryną oraz dopraw solą i pieprzem. Umyj i oczyść sardynki pod bieżącą wodą, osusz. Połóż ryby na pomidorach. Pokrój cienko jedną z cytryn i rozłóż na sardynkach. Przypraw, a na wierzch wyłóż resztę pomidorów, ziół i margarynę. Wyciśnij sok z pozostałej cytryny i skrop nim rybę. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Podawaj prosto z naczynia, z bagietką i mieszaną zieloną sałatką.
Mieszana zielona sałatka
Wymieszaj zielone liście sałaty lodowej, rukoli, mniszka, sałaty masłowej itp. Dodaj 1 ogórek pokrojony w plasterki, krążki zielonej papryki, posiekaną cebulę dymkę i kiełki rzodkiewki. Możesz też dołożyć kilka porwanych listków świeżych ziół, takich jak pietruszka, kolendra lub bazylia. Sałatkę polej sosem winegret.
PODWIECZOREK:
- 1/2 szklanki kawy Inki z 1/2 szklanki chudego mleka, - 1 mała jagodzianka
KOLACJA:
- sałatka z tuńczyka z puszki w sosie własnym wymieszanego z 1/3 szklanki ugotowanego ryżu, 1 łyżką kukurydzy z puszki i 1 łyżką posiekanego szczypiorku, - 1 szklanka niesłodzonej herbaty