Dieta rybna

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Samsung

Panasonic

Lg

Sony

TvOled

Philips

Toshiba

TvUltrahd

OledTv

Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Diety Dieta rybna  

Dieta rybna


Dieta rybna
3 kg w ciągu 2 tygodni Dieta została tak opracowana, abyś ryby jadła minimum 2 razy dziennie. Zapewne ucieszy to smakoszy ryb. Dobre efekty odchudzające uzyskasz jednak, wybierając jedynie chudsze ryby (flądra, dorsz, mintaj, sola) i przyrządzając je w niewielkiej ilości oleju. Ryby pod względem wartości odżywczych są bogatsze nawet od drobiu - mają więcej składników mineralnych (jod, selen, potas, fosfor) i witamin A i B. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób serca i układu krążenia.
Zasady diety:
Zjadaj 5 posiłków dziennie. Dietę stosuj 2 tygodnie, ryby jedz 2 razy dziennie - na obiad, śniadanie lub kolację. Dietę możesz powtarzać tyle razy, ile chcesz.
dzień pierwszy

ŚNIADANIE:
- 2 kawałki pieczywa chrupkiego posmarowane pastą z 50 g wędzonej makreli wymieszanej z 70 g chudego serka wiejskiego i 1 łyżeczką posiekanego szczypiorku, - herbata bez cukru
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1 szklanka chudej maślanki, - 1/2 banana
OBIAD:
- 1 filet rybny z warzywami
Filet rybny z warzywami
- 1/4 szklanki ryżu - 1/2 pokrojonej marchwi i cukinii - 25 g krótkich szparagów - 25 g młodych kolb kukurydzy - 1/4 szklanki bulionu rybnego lub drobiowego z 1 kostki - filet z dorsza - 1/2 łyżki margaryny - 1 łyżka białego wina i śmietany - 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku - sól - pieprz Przygotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Warzywa w bulionie ugotuj do miękkości. Odcedź, zachowując bulion. Podsmaż rybę na margarynie przez 3-4 minuty z każdej strony, aż się zrumieni. Nałóż ryż na ogrzane talerze, a na wierzchu ułóż rybę i warzywa. Postaw w ciepłym miejscu. Do sosu ze smażenia ryby dodaj wino i bulion i gotuj na dużym ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Dopraw śmietaną, połową szczypiorku oraz solą i pieprzem. Polej rybę i posyp pozostałym szczypiorkiem.
PODWIECZOREK:
- 2 mandarynki
KOLACJA:
- 1kromka ciemnego chleba z 1 plasterkiem żółtego sera, - 1/2 szklanki chudego mleka
dzień drugi

ŚNIADANIE:
- 1 szklanka płatków kukurydzianych, - 1 szklanka mleka, - 1 łyżeczka miodu
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1 kiwi, - 150 g kefiru
OBIAD:
- 1 grillowany śledź z pomidorami, - 1 kawałek chrupkiego pieczywa, - kawa lub herbata
Grillowany śledź z pomidorami (2 porcje)
- 2 małe oczyszczone śledzie - 1 łyżeczka margaryny - świeżo zmielony czarny pieprz - 2 przekrojone na pół pomidory - 2 kawałki pełnoziarnistego pieczywa chrupkiego z odrobiną margaryny Rozłóż rybę i ułóż skórą do góry na desce. Przeciągnij kilka razy kciuk, dociskając go do kręgosłupa. Potem odwróć rybę i wyjmij kręgosłup wraz z odchodzącymi od niego ościami. Umieść ja na ruszcie skórą do dołu i ułóż na niej małe kawałeczki margaryny, oprósz pieprzem. Grilluj 4 minuty, potem włóż pomidory na ruszt i dalej piecz, aż ryba będzie chrupka i nabierze złotego koloru, a pomidory zmiękną.
PODWIECZOREK:
- 3 biszkopty, - 1 szklanka soku owocowego (niesłodzonego)
KOLACJA:
- 2 kromki chleba razowego posmarowane masłem, - 4 liście sałaty, - 100 g wędzonego pstrąga, - 1 szklanka niesłodzonej herbaty
dzień trzeci

ŚNIADANIE:
- 1/2 szklanki muesli z owocami, - 150 g jogurtu naturalnego, - 1 łyżeczka miodu
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1 kromka pumpernikla z 1 kostką sera topionego, - 1/2 świeżego ogórka
OBIAD:
- 1 wędzony dorsz z jajkiem, - 1 wafel z dmuchanej pszenicy
Wędzony dorsz z jajkiem (2 porcje)
- 2 filety z wędzonego dorsza (ok. 100 g każdy) - 2 jaja Ułóż filety na dużej patelni z przykrywką i zalej wodą. Zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3 minuty. Delikatnie odsuń rybę na bok patelni. Wbij po 1 jaju do filiżanki i ostrożnie zsuń je do wody obok ryby. Gotuj 3 minuty, aż jaja się zetną, a ryba zmięknie. Przełóż na ogrzany talerz.
PODWIECZOREK:
- koktajl z 1 szklanki chudego mleka, - 1 szklanki (150 g) owoców sezonowych - truskawek, malin, jeżyn itd.
KOLACJA:
- 120 g karpia w galarecie, - 1 kromka chleba pełnoziarnistego, - 1 czerwona papryka, - 1 szklanka herbaty bez cukru
dzień czwarty

ŚNIADANIE:
- 1 wędzony śledź, - 1 szklanka soku pomarańczowego, - 1 kromka chleba razowego z odrobiną margaryny
Wędzony śledź (2 porcje)
- 1 wędzony filety śledziowy - ćwiartki cytryny Włóż fileta do słoika, ogonem do góry. Zalej wrzątkiem, tak aby zakrył rybę całkowicie. Zostaw na 5 minut. Odsącz, ułóż na ogrzanym talerzu i podawaj z ćwiartkami cytryny.
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1 grejpfrut, 1/2 grahamki posmarowana margaryną, - 1 plasterek wędliny drobiowej, 2 liście sałaty
OBIAD:
- 1 porcja białej zupy rybnej
Biała zupa rybna (8 porcji)
- 1 łyżeczka oliwy - 1/4 szklanki margaryny - 1 drobno posiekana cebula - 1 rozgnieciony ząbek czosnku - 1 drobno pokrojona marchew - 1 duża puszka krojonych pomidorów (400 g) - 1 łyżka przecieru pomidorowego - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 3 i 3/4 szklanki bulionu z ryby (2 kostki) - 2/3 szklanki białego wytrawnego wina - 1 liść laurowy - sól - świeżo zmielony pieprz - 1 cytryna - 100 g fileta z płastugi pokrojonego w grube paski - 100 g fileta z dorsza pokrojonego w duże kawałki - 100 g fileta z witlinka pokrojonego w duże kawałki - 1 drobno posiekana papryczka z puszki - 2/3 szklanki śmietany - 8 całych krewetek w pancerzyku, do przybrania Podgrzej oliwę i margarynę w dużym rondlu. Dodaj cebulę, czosnek, marchew i smaż 2 minuty, aż zmiękną. Dołóż pomidory z puszki, przecier pomidorowy, 1/2 natki pietruszki, bulion, wino, liść laurowy, odrobinę soli i pieprzu. Zagotuj. Odetnij końce cytryny i wrzuć do garnka. Pokrój pozostałą część cytryny na 8 plasterków i zostaw je do przybrania. Do garnka z wywarem dodaj ryby, ponownie zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 20 minut. Wyjmij liść laurowy i końce cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozdziel rybę na 8 talerzy. Dodaj do zupy papryczkę i śmietanę. Podgrzej, ale nie gotuj. Nalej do talerzy z rybą, posyp pozostałą natką pietruszki i udekoruj brzegi talerzy plasterkiem cytryny oraz całą krewetką.
PODWIECZOREK:
- 1 kromka bułki wrocławskiej posmarowana 1 łyżeczką dżemu owocowego niskosłodzonego, - 1/2 szklanki chudego mleka KOLACJA: - 1 jajo na twardo, - 2 kromki bułki wrocławskiej, - 50 g kiełków, np. rzodkiewki, soi, fasoli, - 1/2 szklanki kawy Inki z 1/2 szklanki chudego mleka
dzień piąty

ŚNIADANIE:
- 1 opakowanie chudego serka wiejskiego wymieszaj z 25 g kiełków, - 1 szklanka niesłodzonej herbaty owocowej, - 3 kawałki pieczywa chrupkiego
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 150 g chudego naturalnego jogurtu wymieszanego z 1 łyżką płatków owsianych, - 1 jabłko
OBIAD:
- 1 porcja sardynek z pomidorami, mieszana zielona sałata, - 1 kromka bagietki
Sardynki z pomidorami (4 porcje)
- 900 g pokrojonych w plasterki pomidorów - 1 łyżka posiekanej bazylii - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1 drobno posiekany ząbek czosnku - 1/4 szklanki niskotłuszczowej margaryny - sól - świeżo zmielony czarny pieprz - 8 świeżych sardynek - 2 cytryny - 1 bagietka Ułóż połowę plastrów pomidorów w płytkim naczyniu do zapiekania. Posyp połową ziół, czosnku, skrop rozpuszczoną margaryną oraz dopraw solą i pieprzem. Umyj i oczyść sardynki pod bieżącą wodą, osusz. Połóż ryby na pomidorach. Pokrój cienko jedną z cytryn i rozłóż na sardynkach. Przypraw, a na wierzch wyłóż resztę pomidorów, ziół i margarynę. Wyciśnij sok z pozostałej cytryny i skrop nim rybę. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Podawaj prosto z naczynia, z bagietką i mieszaną zieloną sałatką.
Mieszana zielona sałatka
Wymieszaj zielone liście sałaty lodowej, rukoli, mniszka, sałaty masłowej itp. Dodaj 1 ogórek pokrojony w plasterki, krążki zielonej papryki, posiekaną cebulę dymkę i kiełki rzodkiewki. Możesz też dołożyć kilka porwanych listków świeżych ziół, takich jak pietruszka, kolendra lub bazylia. Sałatkę polej sosem winegret.
PODWIECZOREK:
- 1/2 szklanki kawy Inki z 1/2 szklanki chudego mleka, - 1 mała jagodzianka
KOLACJA:
- sałatka z tuńczyka z puszki w sosie własnym wymieszanego z 1/3 szklanki ugotowanego ryżu, 1 łyżką kukurydzy z puszki i 1 łyżką posiekanego szczypiorku, - 1 szklanka niesłodzonej herbaty