 |
polecane |
 |
|
 |
 |
 |
|
Dieta ziemniaczana
Dieta ziemniaczana 2-3 kg w ciągu 2 tygodni
Dieta ziemniaczana ma wiele zalet - odtruwa organizm, wzmacnia włosy, wygładza zmarszczki oraz wpływa na szybki spadek wagi. W trakcie stosowania tej diety trzeba dużo pić - herbata czarna, ziołowa i owocowa, kawa, soki, woda mineralna. Zalecany jest też zwiększony ruch, aby wzmocnić serce i krążenie.
Zasady diety: W diecie przewidziane są 3 posiłki dziennie. Można jednak sięgać po przekąski między posiłkami: chrupkie pieczywo, sucharki, krakersy, herbatniki, chudy jogurt, świeży owoc, marchew, ogórek, papryka.
dzień pierwszy
ŚNIADANIE: - 150 g chudego twarożku wymieszaj ze 100 g maślanki,
- dodaj 200 g pokrojonych, świeżych owoców (banan, truskawki, maliny) i 4 łyżki chrupków kukurydzianych
OBIAD: - 1 porcja przysmażonych ziemniaków,
- 1/2 grejpfruta, kawa lub herbata
Przysmażone ziemniaki (2 porcje) - 2 duże pokrojone w kostkę ziemniaki
- 1 posiekana cebula
- 2 łyżeczki margaryny
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sos do potraw z grilla
Gotuj ziemniaki w osolonym wrzątku ok. 5 minut, aż zmiękną. Odsącz. Podsmaż cebulę na margarynie przez 2 minuty, mieszając. Dodaj ziemniaki, paprykę oraz odrobinę soli i pieprzu. Smaż na mocnym ogniu, dociskając i obracając. Podawaj na ogrzanych talerzach z odrobiną sosu do potraw z grilla.
KOLACJA: - 250 g ugotowanych ziemniaków,
- 2 plasterki szynki i kawałek cebulki pokrój i usmaż na 1 łyżce oleju. Do tego dodaj 1 małe opakowanie kefiru.
dzień drugi
ŚNIADANIE: - 2 kromki ciemnego pieczywa posmarowane margaryną,
- 2 plasterki sera edamskiego,
- 1 pomidor,
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
OBIAD: - 1 porcja ziemniaków w śmietanie
Ziemniaki w śmietanie (4 porcje) - 1 kg ziemniaków
- 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotuj ziemniaki - obierz je, opłucz, osusz i pokrój w plasterki grubości 5 mm. Następnie ułóż je starannie w rzędach w żaroodpornym naczyniu, opierając jeden plasterek o drugi. Oprósz solą, pieprzem i obficie polej śmietaną wymieszaną z gałką. Całość wstaw na ok. 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Ziemniaki powinny być miękkie i ładnie zrumienione z wierzchu.
KOLACJA: - 1 porcja ziemniaków z ziołami,
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
Ziemniaki z ziołami (4 porcje) - 450 g obranych ziemniaków
- 1 łyżka margaryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki posiekanego tymianku
- 2 łyżeczki posiekanej mięty
Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie 10-15 minut, w zależności od wielkości. OdcedĽ i ułóż na ogrzanym półmisku. Dodaj margarynę, natkę pietruszki, tymianek i miętę. Dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu.
dzień trzeci
ŚNIADANIE: - 2 kromki chrupkiego pieczywa posmarowane masłem,
- 2 łyżki chudego twarożku,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 mały chudy jogurt z owocami
OBIAD: - kartoflany kotlet,
- herbata owocowa
Kartoflany kotlet - 25 dag ziemniaków
- 1 jajo
- kawałek cebuli
- olej
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- natka pietruszki
Ugotowane ziemniaki zmiel, wymieszaj z posiekaną i zrumienioną cebulą, natką, jajem i przyprawami. Uformuj kotlety, usmaż i podawaj z sosem pieczarkowym i surówką.
KOLACJA: - 250 g ugotowanych ziemniaków,
- 1/2 cebuli,
- 1 jabłko,
- 2 ogórki kwaszone,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- 1 gotowane jajo - pokrój, dopraw sosem z soku z cytryny,-
2 łyżek jogurtu,
- 1 łyżeczki musztardy, soli i pieprzu
dzień czwarty
ŚNIADANIE: - 1 grahamka,
- 2 plasterki szynki wołowej,
- 1 ogórek konserwowy,
- 1 pomidor,-
kawa lub herbata
OBIAD: - purée z 250 g ziemniaków,
- 100 g maślanki i odrobiny masła z dodatkiem 100 g pieczarek, usmażonych na maśle, zieloną sałatą i sosem sałatkowym
KOLACJA: - 1 porcja kul ziemniaczanych,
- sałatka z 1 pomidora i 1 cebuli
Kule ziemniaczane (4 porcje) - 450 g ziemniaków
- 2 łyżki margaryny
- 1 przekrojony na ćwiartki ząbek czosnku
- gałązki pietruszki
Miąższ ziemniaków wydrąż łyżeczką do melona i osusz na papierowym ręczniku. Rozpuść margarynę w brytfance, dodaj kulki ziemniaczane i obtocz je w tłuszczu. Dodaj ćwiartki czosnku. Piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, aż się zrumienią, przewracając co jakiś czas. Wyrzuć czosnek i osącz ziemniaki na papierowym ręczniku. Przed podaniem udekoruj gałązkami pietruszki.
dzień piąty
ŚNIADANIE: - 2 tosty pełnoziarniste,
- jajecznica z 2 jaj,
- 1 łyżki szczypiorku i odrobiny masła,
- kawa lub herbata
OBIAD: - 1 porcja ziemniaków z masłem i cebulą,
- 1/2 szklanki soku owocowego
Ziemniaki zapiekane z masłem i cebulą (4 porcje) - 1 kg ziemniaków
- 1 nieduża cebula
- 2-3 łyżki masła w wiórkach
- 2 łyżki margaryny
- 1-2 łyżki octu winnego lub z jabłek
- 2 łyżeczki soli
- biały pieprz
Ziemniaki obierz, opłucz, osusz, pokrój w cienkie plasterki i ułóż w rzędach na wysmarowanej margaryną blasze - tak, by jeden plasterek lekko opierał się o drugi. Posyp solą i oprósz białym pieprzem. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plastry, a potem rozdziel na krążki i posyp nimi ziemniaki, skrop je octem i obłóż wiórkami masła. Blachę nakryj szczelnie folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 50-60 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię, by ziemniaki się zrumieniły.
KOLACJA: - 2 średniej wielkości gotowane ziemniaki,
- dowolna surówka
|
|
 |
 |
 |
|