Dieta makaronowa

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Samsung

Panasonic

Lg

Sony

TvOled

Philips

Toshiba

TvUltrahd

OledTv
Diety Dieta makaronowa  

Dieta makaronowa


Dieta makaronowa
1,5 -2 kg w ciągu tygodnia Przekonanie, że makaron tuczy nie jest prawdziwe. Zagrożenie dla figury stanowią raczej dodatki, z którymi go spożywamy, zwłaszcza wysokokaloryczne sosy. Jeśli potrafisz ograniczyć się do zjadania zaproponowanych porcji, z pewnością schudniesz ok. 2 kg w ciągu tygodnia.
Zasady diety:
Jedz 5 posiłków dziennie o stałych porach. Jednocześnie pij jak najwięcej niegazowanej wody mineralnej, herbat ziołowych i soków.
dzień pierwszy

ŚNIADANIE:
- 2 łyżki muesli wymieszaj z 1 łyżeczką pestek dyni i 100 g jogurtu
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1 kromka chrupkiego pieczywa cienko posmarowana masłem, - kawa lub herbata bez cukru
OBIAD:
- 1 porcja makaronu sojowego z pieczoną rybą
PODWIECZOREK:
- 1 banan
KOLACJA:
- 3 plasterki chudej szynki, - sałatka z pomidora, - 1 kromka chleba pełnoziarnistego
dzień drugi

ŚNIADANIE:
- 1 bułka z miodem, - kawa lub herbata bez cukru
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 2 sucharki, - 1 pomarańcza
OBIAD:
- rurki z białym sosem
Rurki z białym sosem
- 100 g makaronu rurki - 1/4 świeżej papryki - kawałek pora i marchwi - 1 łyżeczka oleju - 50 g mięsa drobiowego - sól - biały pieprz - trochę maki i mleka - 25 g pleśniowego sera Rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj, dodaj mleko i gotuj, aż zgęstnieje, przypraw i dodaj pokruszony ser. Ugotowany makaron polej przygotowanym sosem.
PODWIECZOREK:
- 1 jabłko
KOLACJA:
sałatka z kurczaka - 40 g pieczonego kurczaka, zielona sałata, 2 pomidory, 1 łyżka kukurydzy, przyprawy do smaku, 1 łyżka jogurtu naturalnego
dzień trzeci

ŚNIADANIE:
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana masłem, - 1 jajko na twardo, kawa lub herbata owocowa
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 100 g chudego jogurtu naturalnego
OBIAD:
- 1 porcja tagliatelle z sosem szpinakowym
Tagliatelle z sosem szpinakowym (2 porcje)
- 175 g liści młodego szpinaku - 50 g sera gorgonzola - 2 łyżki chudego mleka - świeżo zmielony czarny pieprz - 175 g makaronu tagliatelle (wstążki) - szczypta soli Szpinak umyj i usuń twarde łodygi. Włóż do garnka i gotuj 2-3 minuty. Po zdjęciu z ognia osącz. Ser rozkrusz i włóż do rondelka. Wlej mleko, mieszając, podgrzewaj liście do czasu, aż ser się rozpuści. Dodaj szpinak, przypraw do smaku czarnym pieprzem, wymieszaj. Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedź, dodaj sos szpinakowy i delikatnie wymieszaj.
PODWIECZOREK:
- 1 jabłko
KOLACJA:
- 2 kromki pieczywa chrupkiego z masłem i pomidorem
dzień czwarty

ŚNIADANIE:
- 2 kromki grahama, - 30 g sera camembert, - 1 pomidor, - 1 szklanka soku owocowego
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 100 g ciasta drożdżowego z jabłkami
OBIAD:
- 1 porcja kotlecików z kurczaka z makaronem tagliatelle, sałatka na przystawkę Kotleciki z kurczaka z makaronem tagliatelle (2 porcje) - 200 g filetów z piersi kurczaka - 25 g bułki tartej - 1 łyżka serka śmietankowego półtłustego - 1 łyżka masła orzechowego - 1 jajo - 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki - sól - świeżo zmielony czarny pieprz - 175 g makaronu tagliatelle (wstążki) Pokrój kurczaka w kostkę i zmiksuj na dość gęstą masę z bułką tartą, serkiem śmietankowym, masłem orzechowym, jajem, pietruszką, solą i pieprzem. Łyżką nakładaj masę na lekko natłuszczoną brytfannę - powinno wystarczyć na ok. 10 kotlecików. Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody, odcedź.
PODWIECZOREK:
- 2 kiwi
KOLACJA:
- 2 plasterki szynki wołowej, - 2 kromki chleba razowego, - 2 łyżki sałatki jarzynowej
dzień piąty

ŚNIADANIE:
- 1 grahamka, - 100 g chudego serka wiejskiego, - 1/2 papryki czerwonej
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1 kromka pumpernikla z masłem i kilkoma plasterkami ogórka
OBIAD:
- 1 porcja spaghetti Leonardo
Spaghetti Leonardo (2 porcje)
- 100 g spaghetti - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 50 g przekrojonych na pół pieczarek - 1/4 szklanki półtłustego sera śmietankowego - 225 g młodych liści szpinaku - 50 g pokrojonej w cienką kostkę szynki parmeńskiej - sól - świeżo zmielony czarny pieprz - 1 łyżka świeżo startego parmezanu Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody, odcedź. Na patelni rozgrzej oliwę, włóż pieczarki, smaż 4-5 minut. Dodaj ser śmietankowy i mieszaj, aż się rozpuści. Pieczarki, szynkę i szpinak połącz z makaronem, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. Przełóż na podgrzane talerze. Spaghetti podawaj posypane parmezanem.
PODWIECZOREK:
- 1 gruszka
KOLACJA:
- 1 porcja sałatki makaronowej na ciepło
Sałatka makaronowa na ciepło (2 porcje)
- 1 czerwona papryka pokrojona w ćwiartki - 1 zielona papryka pokrojona w ćwiartki - 175 g makaronu fusilli (świderki) - 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym (100 g) - 3 łyżki jogurtu - sól - świeżo zmielony czarny pieprz - sałata Ćwiartki papryki ułóż na ruszcie skórką do góry, piecz 5-6 minut, aż skórka się przypiecze. Podpieczone papryki włóż do torebki foliowej albo garnka przykrytego folią i odstaw do ostygnięcia. Skórkę ściągnij i usuń. Paprykę posiekaj w plasterki. Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente, odcedź. Przełóż do salaterki, dodaj paprykę, tuńczyka i jogurt. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj i podawaj z sałatą.
dzień szósty

ŚNIADANIE:
- 1 kajzerka, - odrobina masła, - 2 plasterki szynki drobiowej, - 1/2 pomidora
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1 szklanka soku pomarańczowego, - 3 rzodkiewki
OBIAD:
- 1 porcja spaghetti z czosnkiem i ziołami
Spaghetti z czosnkiem i ziołami (4 porcje)
- 225 g spaghetti - 50 g niskotłuszczowej margaryny - 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę - 1 łyżka posiekanej pietruszki - 1 łyżka posiekanej bazylii - sól - świeżo zmielony czarny pieprz - 4 łyżki startego parmezanu Ugotuj spaghetti, odcedź. Rozpuść margarynę w rondlu, dodaj czosnek, zioła, sól i pieprz. Dołóż spaghetti i wymieszaj. Każdą porcję posyp 1 łyżką parmezanu.
PODWIECZOREK:
- sałatka z makaronu
Sałatka z makaronu
- 50 g makaronu - 50 g pieczonego kurczaka - 2 łyżki groszku - kawałek czerwonej papryki i świeżego ogórka - 1/2 łyżki oleju - sól Mięso pokrój w paski, dodaj ugotowany makaron, groszek, pokrojoną paprykę i ogórek, polej doprawionym olejem.
KOLACJA:
- 2 naleśniki z serem, - 1 szklanka soku wielowarzywnego
dzień siódmy

ŚNIADANIE:
- 4 plasterki salami, - odrobina masła, - 2 kromki chleba pełnoziarnistego
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 100 g malin
OBIAD:
- 1 porcja tofu ze smażonymi warzywami i makaronem
Tofu ze smażonymi warzywami i makaronem (2 porcje)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - 1 łyżka wytrawnej sherry - 100 g pokrojonego w kostkę serka tofu - 100 g chińskiego makaronu jajecznego - 1 łyżka oleju słonecznikowego - pęczek dymki - 1 pokrojona w cienkie plasterki marchew - obrany i cienko starty kawałek korzenia imbiru długości ok. 2,5 cm - 1 roztarty ząbek czosnku - 50 g pokrojonych w plasterki pieczarek - 100 g podzielonych na różyczki brokułów - 1/2 szklanki bulionu warzywnego - 2 łyżeczki mąki kukurydzianej Olej sezamowy, sos sojowy i sherry wymieszaj w miseczce, dodaj tofu, wymieszaj i odstaw na 1/2 godziny. Makaron ugotuj w dużej ilości wody, odcedź i odstaw. Olej mocno rozgrzej na patelni, dodaj posiekaną dymkę, marchew i imbir, smaż 3 minuty. Dodaj czosnek, pieczarki i brokuły, smaż 1 minutę. Następnie wlej 1/2 bulionu. Zmniejsz ogień, przykryj i duś na wolnym ogniu 3 minuty. Mąkę wsyp do miseczki, wlej marynatę od tofu. Wymieszaj na gładką masę, wlej resztę bulionu. Dodaj do warzyw, gotuj, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Dodaj tofu i makaron, wymieszaj. Podgrzewaj przez chwilę i podawaj na ciepło.
PODWIECZOREK:
- 1 szklanka soku z marchwi, - 3 biszkopty
KOLACJA:
- 2 dzwonka śledzia z cebulką i odrobiną oliwy, - 1 kromka pełnoziarnistego chleba