Dieta makaronowa

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Samsung

Panasonic

Lg

Sony

TvOled

Philips

Toshiba

TvUltrahd

OledTv

Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Sklep zoologiczny
Sklep zoologiczny
Karma dla psa
Diety Dieta makaronowa  

Dieta makaronowa


Dieta makaronowa
1,5 -2 kg w ciągu tygodnia Przekonanie, że makaron tuczy nie jest prawdziwe. Zagrożenie dla figury stanowią raczej dodatki, z którymi go spożywamy, zwłaszcza wysokokaloryczne sosy. Jeśli potrafisz ograniczyć się do zjadania zaproponowanych porcji, z pewnością schudniesz ok. 2 kg w ciągu tygodnia.
Zasady diety:
Jedz 5 posiłków dziennie o stałych porach. Jednocześnie pij jak najwięcej niegazowanej wody mineralnej, herbat ziołowych i soków.
dzień pierwszy

ŚNIADANIE:
- 2 łyżki muesli wymieszaj z 1 łyżeczką pestek dyni i 100 g jogurtu
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1 kromka chrupkiego pieczywa cienko posmarowana masłem, - kawa lub herbata bez cukru
OBIAD:
- 1 porcja makaronu sojowego z pieczoną rybą
PODWIECZOREK:
- 1 banan
KOLACJA:
- 3 plasterki chudej szynki, - sałatka z pomidora, - 1 kromka chleba pełnoziarnistego
dzień drugi

ŚNIADANIE:
- 1 bułka z miodem, - kawa lub herbata bez cukru
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 2 sucharki, - 1 pomarańcza
OBIAD:
- rurki z białym sosem
Rurki z białym sosem
- 100 g makaronu rurki - 1/4 świeżej papryki - kawałek pora i marchwi - 1 łyżeczka oleju - 50 g mięsa drobiowego - sól - biały pieprz - trochę maki i mleka - 25 g pleśniowego sera Rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj, dodaj mleko i gotuj, aż zgęstnieje, przypraw i dodaj pokruszony ser. Ugotowany makaron polej przygotowanym sosem.
PODWIECZOREK:
- 1 jabłko
KOLACJA:
sałatka z kurczaka - 40 g pieczonego kurczaka, zielona sałata, 2 pomidory, 1 łyżka kukurydzy, przyprawy do smaku, 1 łyżka jogurtu naturalnego
dzień trzeci

ŚNIADANIE:
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana masłem, - 1 jajko na twardo, kawa lub herbata owocowa
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 100 g chudego jogurtu naturalnego
OBIAD:
- 1 porcja tagliatelle z sosem szpinakowym
Tagliatelle z sosem szpinakowym (2 porcje)
- 175 g liści młodego szpinaku - 50 g sera gorgonzola - 2 łyżki chudego mleka - świeżo zmielony czarny pieprz - 175 g makaronu tagliatelle (wstążki) - szczypta soli Szpinak umyj i usuń twarde łodygi. Włóż do garnka i gotuj 2-3 minuty. Po zdjęciu z ognia osącz. Ser rozkrusz i włóż do rondelka. Wlej mleko, mieszając, podgrzewaj liście do czasu, aż ser się rozpuści. Dodaj szpinak, przypraw do smaku czarnym pieprzem, wymieszaj. Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedź, dodaj sos szpinakowy i delikatnie wymieszaj.
PODWIECZOREK:
- 1 jabłko
KOLACJA:
- 2 kromki pieczywa chrupkiego z masłem i pomidorem
dzień czwarty

ŚNIADANIE:
- 2 kromki grahama, - 30 g sera camembert, - 1 pomidor, - 1 szklanka soku owocowego
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 100 g ciasta drożdżowego z jabłkami
OBIAD:
- 1 porcja kotlecików z kurczaka z makaronem tagliatelle, sałatka na przystawkę Kotleciki z kurczaka z makaronem tagliatelle (2 porcje) - 200 g filetów z piersi kurczaka - 25 g bułki tartej - 1 łyżka serka śmietankowego półtłustego - 1 łyżka masła orzechowego - 1 jajo - 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki - sól - świeżo zmielony czarny pieprz - 175 g makaronu tagliatelle (wstążki) Pokrój kurczaka w kostkę i zmiksuj na dość gęstą masę z bułką tartą, serkiem śmietankowym, masłem orzechowym, jajem, pietruszką, solą i pieprzem. Łyżką nakładaj masę na lekko natłuszczoną brytfannę - powinno wystarczyć na ok. 10 kotlecików. Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody, odcedź.
PODWIECZOREK:
- 2 kiwi
KOLACJA:
- 2 plasterki szynki wołowej, - 2 kromki chleba razowego, - 2 łyżki sałatki jarzynowej
dzień piąty

ŚNIADANIE:
- 1 grahamka, - 100 g chudego serka wiejskiego, - 1/2 papryki czerwonej
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1 kromka pumpernikla z masłem i kilkoma plasterkami ogórka
OBIAD:
- 1 porcja spaghetti Leonardo
Spaghetti Leonardo (2 porcje)
- 100 g spaghetti - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 50 g przekrojonych na pół pieczarek - 1/4 szklanki półtłustego sera śmietankowego - 225 g młodych liści szpinaku - 50 g pokrojonej w cienką kostkę szynki parmeńskiej - sól - świeżo zmielony czarny pieprz - 1 łyżka świeżo startego parmezanu Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody, odcedź. Na patelni rozgrzej oliwę, włóż pieczarki, smaż 4-5 minut. Dodaj ser śmietankowy i mieszaj, aż się rozpuści. Pieczarki, szynkę i szpinak połącz z makaronem, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. Przełóż na podgrzane talerze. Spaghetti podawaj posypane parmezanem.
PODWIECZOREK:
- 1 gruszka
KOLACJA:
- 1 porcja sałatki makaronowej na ciepło
Sałatka makaronowa na ciepło (2 porcje)
- 1 czerwona papryka pokrojona w ćwiartki - 1 zielona papryka pokrojona w ćwiartki - 175 g makaronu fusilli (świderki) - 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym (100 g) - 3 łyżki jogurtu - sól - świeżo zmielony czarny pieprz - sałata Ćwiartki papryki ułóż na ruszcie skórką do góry, piecz 5-6 minut, aż skórka się przypiecze. Podpieczone papryki włóż do torebki foliowej albo garnka przykrytego folią i odstaw do ostygnięcia. Skórkę ściągnij i usuń. Paprykę posiekaj w plasterki. Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente, odcedź. Przełóż do salaterki, dodaj paprykę, tuńczyka i jogurt. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj i podawaj z sałatą.
dzień szósty

ŚNIADANIE:
- 1 kajzerka, - odrobina masła, - 2 plasterki szynki drobiowej, - 1/2 pomidora
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1 szklanka soku pomarańczowego, - 3 rzodkiewki
OBIAD:
- 1 porcja spaghetti z czosnkiem i ziołami
Spaghetti z czosnkiem i ziołami (4 porcje)
- 225 g spaghetti - 50 g niskotłuszczowej margaryny - 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę - 1 łyżka posiekanej pietruszki - 1 łyżka posiekanej bazylii - sól - świeżo zmielony czarny pieprz - 4 łyżki startego parmezanu Ugotuj spaghetti, odcedź. Rozpuść margarynę w rondlu, dodaj czosnek, zioła, sól i pieprz. Dołóż spaghetti i wymieszaj. Każdą porcję posyp 1 łyżką parmezanu.
PODWIECZOREK:
- sałatka z makaronu
Sałatka z makaronu
- 50 g makaronu - 50 g pieczonego kurczaka - 2 łyżki groszku - kawałek czerwonej papryki i świeżego ogórka - 1/2 łyżki oleju - sól Mięso pokrój w paski, dodaj ugotowany makaron, groszek, pokrojoną paprykę i ogórek, polej doprawionym olejem.
KOLACJA:
- 2 naleśniki z serem, - 1 szklanka soku wielowarzywnego
dzień siódmy

ŚNIADANIE:
- 4 plasterki salami, - odrobina masła, - 2 kromki chleba pełnoziarnistego
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 100 g malin
OBIAD:
- 1 porcja tofu ze smażonymi warzywami i makaronem
Tofu ze smażonymi warzywami i makaronem (2 porcje)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - 1 łyżka wytrawnej sherry - 100 g pokrojonego w kostkę serka tofu - 100 g chińskiego makaronu jajecznego - 1 łyżka oleju słonecznikowego - pęczek dymki - 1 pokrojona w cienkie plasterki marchew - obrany i cienko starty kawałek korzenia imbiru długości ok. 2,5 cm - 1 roztarty ząbek czosnku - 50 g pokrojonych w plasterki pieczarek - 100 g podzielonych na różyczki brokułów - 1/2 szklanki bulionu warzywnego - 2 łyżeczki mąki kukurydzianej Olej sezamowy, sos sojowy i sherry wymieszaj w miseczce, dodaj tofu, wymieszaj i odstaw na 1/2 godziny. Makaron ugotuj w dużej ilości wody, odcedź i odstaw. Olej mocno rozgrzej na patelni, dodaj posiekaną dymkę, marchew i imbir, smaż 3 minuty. Dodaj czosnek, pieczarki i brokuły, smaż 1 minutę. Następnie wlej 1/2 bulionu. Zmniejsz ogień, przykryj i duś na wolnym ogniu 3 minuty. Mąkę wsyp do miseczki, wlej marynatę od tofu. Wymieszaj na gładką masę, wlej resztę bulionu. Dodaj do warzyw, gotuj, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Dodaj tofu i makaron, wymieszaj. Podgrzewaj przez chwilę i podawaj na ciepło.
PODWIECZOREK:
- 1 szklanka soku z marchwi, - 3 biszkopty
KOLACJA:
- 2 dzwonka śledzia z cebulką i odrobiną oliwy, - 1 kromka pełnoziarnistego chleba