W?oskie kopytka gnocchi

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane

Dania główne Sałatki Przystawki Zupy i przek±ski  

W?oskie kopytka gnocchi

Sk?adniki:
  • 900 g m?czystych ziemniakw
  • 1 3/4 szklanki m?ki
  • sl
Sposb przygotowania:
  • 1 Szorujemy ziemniaki w wodzie aby by?y czyste, nst. gotujemy w ?upinach do mi?kko?ci w nieosolonej wodzie, nie pozwalaj?c im pop?ka?.
  • Odcedzamy i obieramy, gdy lekko ostygn?.
  • Przeciskamy przez prask? do ziemniakw lub przecieramy przez sito.
  • 2 Gdy puree b?dzie jeszcze ciep?e, stopniowo dodajemy m?k? i mieszamy.
  • Gdy zg?stnieje, przek?adamy na stolnic? i wyrabiamy na g?adkie, elastyczne ciasto.
  • 3 Odrywamy kawa?ek ciasta i na posypanej m?k? stolnicy formujemy niezbyt gruby wa?eczek.
  • Tniemy ciasto na dwucentymetrowe kawa?ki.
  • 4 Bierzemy du?y widelec z d?ugimi, zaokr?glonymi z?bami.
  • Trzymamy widelec w lewej r?ce, ko?ce z?bw opieramy o stolnic?.
  • Praw? r?k? bierzemy kawa?ek ciasta i przyciskaj?c lekko do z?bw, przesuwamy w d? po widelcu.
  • Powtarzamy czynno?? z ka?dym kawa?kiem ciasta.
  • Kopytka powinny si? zwin?? i przybra? kszta?t muszelek.
  • Je?eli ta technika wydaje nam si? za trudna, mo?emy owin?? ka?dy kawa?ek ciasta wok? palca i widelcem odcisn?? na nim rowki.
  • Kszta?t ten ma nie tylko znaczenie dekoracyjne.
  • Dzi?ki niemu ciasto w samym ?rodku gotuje si? rwnie szybko jak jego brzegi.
  • Ponadto w ?rodku klusek b?dzie si? zbiera? sos, ktrym je polejemy.
  • 5 Wrzucamy kopytka (po oko?o 20 naraz) do du?ego garnka z wrz?c?, osolon? wod?.
  • Gdy wyp?yn? na powierzchni?, gotujemy je przez ok. 10 sek. i wyjmujemy ?y?k? cedzakow?.
  • Przek?adamy na podgrzane talerze.
  • Posypujemy ?wie?o startym parmezanem i wirkami mas?a.
  • Natychmiast podajemy.
Uwagi:
 
Brak
 
3.4736842105263
Gosowao: 38 osb
Opinie o W?oskie kopytka gnocchi
kopytka - ewa [08.05 12:03]
nale?y doda? jeszcze jajko, inaczej ziemniaki nie po??cz? sie z m?k?.
 
Opinie o W?oskie kopytka gnocchi - kUCHCIK [11.08 12:50]
NIE WIEM SK?D POCHODZI TEN PRZEPIS..ALE WYDAJE MI SIE ZE NIE JEST ON DO KO?CA DOPORACOWANY... POZDRAWIAM
 
W?oskie kopytka gnocchi - jo [19.09 15:38]
Jestem poznaniank? i unas robiono kopytka tak samo tylko dodawano jajko i podawano z sosami z pieczeni lub polewane z skwarkami i gotowan? kapust? jo
 
KOPYTKA - Paczka [01.12 10:00]
Mmmmm... Pyszne... TEGO BY NIE ZJAD?O NAWET PROSI?!!!!
 
KUPYtka gnocchi - Wyborowa [01.12 10:15]
To jest najwspanialsze danie w moim ?yciu!!! Ma niepowtarzalny smak i aromat!!!
 
Gnicchi a nasze kopytka - Krzysztof [02.01 18:22]
Poza misternym kszta?towaniem (nie tylko dla wygl?du) gniocchi od naszych kopytek r?ni? si? w?a?nie brakiem jajka w recepturze. I tak ma by?. Przepis jest jak najbardziej dopracowany, tyle ?e trzeba "dopracowa?", czyli starannie zagnie??, ziemniaki z m?k?. Je?li dodacie jajko to "kluski" b?d? ma?o delikatne - nawet je?li nie dopu?ci si? do ich przegotowania. Pozdrawiam Krzysztof z Torunia (nie z "Pyrlandii")
 
kopytka w?oskie - dana2 [16.03 10:34]
Nigdy do kopytek nie dodaj? jajka bo i po co maj? by? zgniecine tylko z ziemniakami i jakie to w?oskie danie chyba tylko dlatego ?e zwijane na palcu.
 
gnocchi......... - anka [05.08 11:46]
lepiej wychodzi ja polaczymy cieple ziemniaki z maka. ulepimy male placuszki i na goracy olej. bo w wodzie sie rozwala. pozdrawiam....
 
Na temat w?oskich gnocchi... - Ana [25.04 19:40]
W mojej wypowiedzi nie chc? ocenia? tej potrawy (aczkolwiek jest naprawd? bardzo smaczna je?li kto? potrafi j? przyrz?dzi? tak, jak robi? to we W?oszech), ale chc? napisac kilka s?ow do osb, ktre wypowiedzia?y si? o tej potrawie przede mn? i ktrych opinie przeczyta?am-b?d? wiedzie?, ?e to o nich chodzi- JAK NIE MACIE POJ?CIA O KULINARIACH TO NIE UMIESZCZAJCIE TAKICH KOMENTARZY, A NAJLEPIEJ ?ADNYCH KOMENTARZY NA STRONACH PO?WI?CONYCH SZTUCE KULINARNE, BO KOMPROMITUJECIE SAMYCH SIEBIE! P.S.Jestem od wielu lat kucharzem, a od 3 lat mieszkam we W?oszech w Toskanii i jestem tutaj szefem kuchni w restauracji z tradycyjnymi w?oskimi potrawami. Zatem kieruj? do wszystkich moje motto: "nie zabieraj g?osu w sprawach, o ktrych nie masz poj?cia". Pozdrawiam natomiast prawdziwych smakoszy :)))
 
gnocchi - Kuba [28.09 11:44]
jakie tam w?oskie? sprobujcie prawdziwych gnochhi we W?oszech to sie sami przekonacie. gnocchi to baza do wszystkiego, s?k w tym jak sie przyrzadzi juz zrobione gnocchi, to tak jakby ktos Wam dal do zjedzenia puree bez soli, masla, smietany ew. mleka. tez powiecie ze fuj, no nie? ;) pozdro!
 
gnocchi - uwagi [16.04 8:57]
Osobi?cie uwa?am, ?e do gnocchi powinno dodawa? si? ?y?k? mas?a, wtedy s? delikatniejsze. Smaczniejsze i mniej zbite s? te? te z ziemniakami (zienmniaki i m?ka w proporcji 4:1). Wy?mienicie smakuj? te? z dodatkiem wkrojonych kawa?eczkw sera ??tego.
 
kopyta - kopyciara [21.01 14:42]
te kopyta sa dobani bes jaja ale calkiea sprosne
 
kopytka - olii [01.06 12:07]
Sa dobre ale trzeba dodac jajko bo to nanic.....musisz dopracowac
 

Dodaj opini o W?oskie kopytka gnocchi:

Imi lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5