W?oskie kopytka gnocchi

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
TELEWIZORY

TOP TELEWIZORY

TELEWIZORY OPINIE

TELEWIZOR LED

NOWY TELEWIZOR

RANKING TELEWIZORÓW

Samsung

Lg

Panasonic

Sony

Shops

TyLed

Przedszkole

Telewizory
Dania główne Sałatki Przystawki Zupy i przek±ski  

W?oskie kopytka gnocchi

Sk?adniki:
  • 900 g m?czystych ziemniaków
  • 1 3/4 szklanki m?ki
  • sól
Sposób przygotowania:
  • 1 Szorujemy ziemniaki w wodzie aby by?y czyste, nst. gotujemy w ?upinach do mi?kko?ci w nieosolonej wodzie, nie pozwalaj?c im pop?ka?.
  • Odcedzamy i obieramy, gdy lekko ostygn?.
  • Przeciskamy przez prask? do ziemniaków lub przecieramy przez sito.
  • 2 Gdy puree b?dzie jeszcze ciep?e, stopniowo dodajemy m?k? i mieszamy.
  • Gdy zg?stnieje, przek?adamy na stolnic? i wyrabiamy na g?adkie, elastyczne ciasto.
  • 3 Odrywamy kawa?ek ciasta i na posypanej m?k? stolnicy formujemy niezbyt gruby wa?eczek.
  • Tniemy ciasto na dwucentymetrowe kawa?ki.
  • 4 Bierzemy du?y widelec z d?ugimi, zaokr?glonymi z?bami.
  • Trzymamy widelec w lewej r?ce, ko?ce z?bów opieramy o stolnic?.
  • Praw? r?k? bierzemy kawa?ek ciasta i przyciskaj?c lekko do z?bów, przesuwamy w dó? po widelcu.
  • Powtarzamy czynno?? z ka?dym kawa?kiem ciasta.
  • Kopytka powinny si? zwin?? i przybra? kszta?t muszelek.
  • Je?eli ta technika wydaje nam si? za trudna, mo?emy owin?? ka?dy kawa?ek ciasta wokó? palca i widelcem odcisn?? na nim rowki.
  • Kszta?t ten ma nie tylko znaczenie dekoracyjne.
  • Dzi?ki niemu ciasto w samym ?rodku gotuje si? równie szybko jak jego brzegi.
  • Ponadto w ?rodku klusek b?dzie si? zbiera? sos, którym je polejemy.
  • 5 Wrzucamy kopytka (po oko?o 20 naraz) do du?ego garnka z wrz?c?, osolon? wod?.
  • Gdy wyp?yn? na powierzchni?, gotujemy je przez ok. 10 sek. i wyjmujemy ?y?k? cedzakow?.
  • Przek?adamy na podgrzane talerze.
  • Posypujemy ?wie?o startym parmezanem i wiórkami mas?a.
  • Natychmiast podajemy.
Uwagi:
 
Brak
 
3.4444444444444
Głosowało: 36 osób
Opinie o W?oskie kopytka gnocchi
kopytka - ewa [08.05 12:03]
nale?y doda? jeszcze jajko, inaczej ziemniaki nie po??cz? sie z m?k?.
 
Opinie o W?oskie kopytka gnocchi - kUCHCIK [11.08 12:50]
NIE WIEM SK?D POCHODZI TEN PRZEPIS..ALE WYDAJE MI SIE ZE NIE JEST ON DO KO?CA DOPORACOWANY... POZDRAWIAM
 
W?oskie kopytka gnocchi - jo [19.09 15:38]
Jestem poznaniank? i unas robiono kopytka tak samo tylko dodawano jajko i podawano z sosami z pieczeni lub polewane z skwarkami i gotowan? kapust? jo
 
KOPYTKA - Paczka [01.12 10:00]
Mmmmm... Pyszne... TEGO BY NIE ZJAD?O NAWET PROSI?!!!!
 
KUPYtka gnocchi - Wyborowa [01.12 10:15]
To jest najwspanialsze danie w moim ?yciu!!! Ma niepowtarzalny smak i aromat!!!
 
Gnicchi a nasze kopytka - Krzysztof [02.01 18:22]
Poza misternym kszta?towaniem (nie tylko dla wygl?du) gniocchi od naszych kopytek ró?ni? si? w?a?nie brakiem jajka w recepturze. I tak ma by?. Przepis jest jak najbardziej dopracowany, tyle ?e trzeba "dopracowa?", czyli starannie zagnie??, ziemniaki z m?k?. Je?li dodacie jajko to "kluski" b?d? ma?o delikatne - nawet je?li nie dopu?ci si? do ich przegotowania. Pozdrawiam Krzysztof z Torunia (nie z "Pyrlandii")
 
kopytka w?oskie - dana2 [16.03 10:34]
Nigdy do kopytek nie dodaj? jajka bo i po co maj? by? zgniecine tylko z ziemniakami i jakie to w?oskie danie chyba tylko dlatego ?e zwijane na palcu.
 
gnocchi......... - anka [05.08 11:46]
lepiej wychodzi ja polaczymy cieple ziemniaki z maka. ulepimy male placuszki i na goracy olej. bo w wodzie sie rozwala. pozdrawiam....
 
Na temat w?oskich gnocchi... - Ana [25.04 19:40]
W mojej wypowiedzi nie chc? ocenia? tej potrawy (aczkolwiek jest naprawd? bardzo smaczna je?li kto? potrafi j? przyrz?dzi? tak, jak robi? to we W?oszech), ale chc? napisac kilka s?ow do osób, które wypowiedzia?y si? o tej potrawie przede mn? i których opinie przeczyta?am-b?d? wiedzie?, ?e to o nich chodzi- JAK NIE MACIE POJ?CIA O KULINARIACH TO NIE UMIESZCZAJCIE TAKICH KOMENTARZY, A NAJLEPIEJ ?ADNYCH KOMENTARZY NA STRONACH PO?WI?CONYCH SZTUCE KULINARNE, BO KOMPROMITUJECIE SAMYCH SIEBIE! P.S.Jestem od wielu lat kucharzem, a od 3 lat mieszkam we W?oszech w Toskanii i jestem tutaj szefem kuchni w restauracji z tradycyjnymi w?oskimi potrawami. Zatem kieruj? do wszystkich moje motto: "nie zabieraj g?osu w sprawach, o których nie masz poj?cia". Pozdrawiam natomiast prawdziwych smakoszy :)))
 
gnocchi - Kuba [28.09 11:44]
jakie tam w?oskie? sprobujcie prawdziwych gnochhi we W?oszech to sie sami przekonacie. gnocchi to baza do wszystkiego, s?k w tym jak sie przyrzadzi juz zrobione gnocchi, to tak jakby ktos Wam dal do zjedzenia puree bez soli, masla, smietany ew. mleka. tez powiecie ze fuj, no nie? ;) pozdro!
 
gnocchi - uwagi [16.04 8:57]
Osobi?cie uwa?am, ?e do gnocchi powinno dodawa? si? ?y?k? mas?a, wtedy s? delikatniejsze. Smaczniejsze i mniej zbite s? te? te z ziemniakami (zienmniaki i m?ka w proporcji 4:1). Wy?mienicie smakuj? te? z dodatkiem wkrojonych kawa?eczków sera ?ó?tego.
 
kopyta - kopyciara [21.01 14:42]
te kopyta sa dobani bes jaja ale calkiea sprosne
 
kopytka - olii [01.06 12:07]
Sa dobre ale trzeba dodac jajko bo to nanic.....musisz dopracowac
 

Dodaj opinię o W?oskie kopytka gnocchi:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5