W?oska tarta ze szpinakiem

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
TELEWIZORY

TOP TELEWIZORY

TELEWIZORY OPINIE

TELEWIZOR LED

NOWY TELEWIZOR

RANKING TELEWIZORÓW

Samsung

Lg

Panasonic

Sony

Shops

TyLed

Przedszkole

Telewizory
Dania główne Sałatki Przystawki Zupy i przek±ski  

W?oska tarta ze szpinakiem

Sk?adniki:
  • Ciasto :
  • 2 szklanki m?ki
  • szczypta soli
  • 115 g mas?a
  • 1/3 szklanki lodowatej wody
  • Nadzienie :
  • 455 g szpinaku
  • 200 g sera ricotta
  • 4 rozm?cone jajka
  • 55 g tartego parmezanu
  • ga?ka muszkato?owa
  • sól i ?wie?o zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
  • 1 Przesiewamy m?k? i sól do du?ej miski.
  • Dodajemy mas?o pokrojone w ma?e kawa?ki.
  • Ugniatamy ciasto, a? przybierze posta? kruszonki.
  • Nie wyrabiamy za bardzo ? mas?o rozpu?ci si? pó?niej.
  • 2 Robimy wg??bienie w ?rodku ciasta.
  • Wlewamy wod? i no?em szybko mieszamy z ciastem.
  • Lekko uciskamy palcami.
  • 3 Wyk?adamy ciasto na oproszon? m?k? stolnic? i szybko wyrabiamy.
  • Formujemy kul?, zawijamy w pergamin i wk?adamy do lodówki na 20-30 min.
  • 4 Wa?kujemy ciasto i wyk?adamy nim wysmarowan? foremk? o ?rednicy 25 cm.
  • Obcinamy wystaj?ce ko?ce.
  • Nak?uwamy spód widelcem i wyk?adamy papierem do pieczenia.
  • Wsypujemy suche ziarna fasoli i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 7 min.
  • Wyjmujemy papier z fasol? i pieczemy przez nast?pne 5 min.
  • 5 W tym czasie myjemy szpinak i dusimy pod przykryciem w wodzie, która sp?yn??a z li?ci.
  • Gdy b?d? mi?kkie, odcedzamy, wyciskamy, sch?adzamy i drobno siekamy.
  • W du?ej misce ubijamy ser, a? b?dzie g?adki i wbijamy jajka.
  • ??czymy ze szpinakiem i parmezanem.
  • Przyprawiamy i wlewamy do formy z podpieczonym spodem.
  • Zmniejszamy temperatur? piekarnika do 180°C lub ?4" i pieczemy 25?30 min, lub dopóki wierzch nie b?dzie z?oty.
Uwagi:
 
Piec w temperaturze: 200°C
Porcje: 4
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 1 godz.
Kalorie: 693 kcal
T?uszcz: 23 g

3.8888888888889
Głosowało: 45 osób
Opinie o W?oska tarta ze szpinakiem
Wloska tarta ze szpinakiem - Malgosia [13.03 14:04]
PYCHA!!!!!!!!!!!!!!!!! POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!
 
Przepyszne i proste danie - Barbara [19.05 14:39]
Wygl?da wspaniale, smakuje jeszcze lepiej. Niebo w g?bie:-)
 
W?oska tarta ?????????? - ToJa [28.11 11:40]
Co? serce sie tobie chyba pomyli?o
 
Pychotka - Gocha [25.11 21:24]
Ta tarta jest po prostu rewelacyjna. Uwielbiam ten delikatny, a zarazem pe?en wyrazisto?ci smak. Prosty sposób na pyszne i szybkie danie. Polecam :-)) PYCHOTKA
 
Po prostu super!!! - ALICJA [16.06 11:31]
Tarta prosta w wykonaniu i bardzo smaczna,polecam ten przepis..
 

Dodaj opinię o W?oska tarta ze szpinakiem:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5