 |
polecane |
 |
|
 |
 |
 |
|
W?oska tarta ze szpinakiem | |
Sk?adniki:- Ciasto :
- 2 szklanki m?ki
- szczypta soli
- 115 g mas?a
- 1/3 szklanki lodowatej wody
- Nadzienie :
- 455 g szpinaku
- 200 g sera ricotta
- 4 rozm?cone jajka
- 55 g tartego parmezanu
- ga?ka muszkato?owa
- sól i ?wie?o zmielony czarny pieprz
| | Sposób przygotowania:- 1 Przesiewamy m?k? i sól do du?ej miski.
- Dodajemy mas?o pokrojone w ma?e kawa?ki.
- Ugniatamy ciasto, a? przybierze posta? kruszonki.
- Nie wyrabiamy za bardzo ? mas?o rozpu?ci si? pó?niej.
- 2 Robimy wg??bienie w ?rodku ciasta.
- Wlewamy wod? i no?em szybko mieszamy z ciastem.
- Lekko uciskamy palcami.
- 3 Wyk?adamy ciasto na oproszon? m?k? stolnic? i szybko wyrabiamy.
- Formujemy kul?, zawijamy w pergamin i wk?adamy do lodówki na 20-30 min.
- 4 Wa?kujemy ciasto i wyk?adamy nim wysmarowan? foremk? o ?rednicy 25 cm.
- Obcinamy wystaj?ce ko?ce.
- Nak?uwamy spód widelcem i wyk?adamy papierem do pieczenia.
- Wsypujemy suche ziarna fasoli i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 7 min.
- Wyjmujemy papier z fasol? i pieczemy przez nast?pne 5 min.
- 5 W tym czasie myjemy szpinak i dusimy pod przykryciem w wodzie, która sp?yn??a z li?ci.
- Gdy b?d? mi?kkie, odcedzamy, wyciskamy, sch?adzamy i drobno siekamy.
- W du?ej misce ubijamy ser, a? b?dzie g?adki i wbijamy jajka.
- ??czymy ze szpinakiem i parmezanem.
- Przyprawiamy i wlewamy do formy z podpieczonym spodem.
- Zmniejszamy temperatur? piekarnika do 180°C lub ?4" i pieczemy 25?30 min, lub dopóki wierzch nie b?dzie z?oty.
|
|
|
Uwagi: Piec w temperaturze: 200°C
Porcje: 4
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 1 godz.
Kalorie: 693 kcal
T?uszcz: 23 g
|
 |
 |
 |
 | Opinie o W?oska tarta ze szpinakiem |
 | Wloska tarta ze szpinakiem - Malgosia [13.03 14:04] PYCHA!!!!!!!!!!!!!!!!! POLECAM!!!!!!!!!!!!!!! |  | Przepyszne i proste danie - Barbara [19.05 14:39] Wygl?da wspaniale, smakuje jeszcze lepiej. Niebo w g?bie:-) |  | W?oska tarta ?????????? - ToJa [28.11 11:40] Co? serce sie tobie chyba pomyli?o |  | Pychotka - Gocha [25.11 21:24] Ta tarta jest po prostu rewelacyjna. Uwielbiam ten delikatny, a zarazem pe?en wyrazisto?ci smak. Prosty sposób na pyszne i szybkie danie. Polecam :-)) PYCHOTKA |  | Po prostu super!!! - ALICJA [16.06 11:31] Tarta prosta w wykonaniu i bardzo smaczna,polecam ten przepis.. |
| |
|
 |
 |
 |
|