Włoska tarta ze szpinakiem

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
TELEWIZORY

TOP TELEWIZORY

TELEWIZORY OPINIE

TELEWIZOR LED

NOWY TELEWIZOR

RANKING TELEWIZORÓW

Samsung

Lg

Panasonic

Sony

Shops

TyLed
Dania główne Sałatki Przystawki Zupy i przek±ski  

Włoska tarta ze szpinakiem

Składniki:
  • Ciasto :
  • 2 szklanki m±ki
  • szczypta soli
  • 115 g masła
  • 1/3 szklanki lodowatej wody
  • Nadzienie :
  • 455 g szpinaku
  • 200 g sera ricotta
  • 4 rozm±cone jajka
  • 55 g tartego parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • sól i ¶wieżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
  • 1 Przesiewamy m±kę i sól do dużej miski.
  • Dodajemy masło pokrojone w małe kawałki.
  • Ugniatamy ciasto, aż przybierze postać kruszonki.
  • Nie wyrabiamy za bardzo — masło rozpu¶ci się póĽniej.
  • 2 Robimy wgłębienie w ¶rodku ciasta.
  • Wlewamy wodę i nożem szybko mieszamy z ciastem.
  • Lekko uciskamy palcami.
  • 3 Wykładamy ciasto na oproszon± m±k± stolnicę i szybko wyrabiamy.
  • Formujemy kulę, zawijamy w pergamin i wkładamy do lodówki na 20-30 min.
  • 4 Wałkujemy ciasto i wykładamy nim wysmarowan± foremkę o ¶rednicy 25 cm.
  • Obcinamy wystaj±ce końce.
  • Nakłuwamy spód widelcem i wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wsypujemy suche ziarna fasoli i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 7 min.
  • Wyjmujemy papier z fasol± i pieczemy przez następne 5 min.
  • 5 W tym czasie myjemy szpinak i dusimy pod przykryciem w wodzie, która spłynęła z li¶ci.
  • Gdy będ± miękkie, odcedzamy, wyciskamy, schładzamy i drobno siekamy.
  • W dużej misce ubijamy ser, aż będzie gładki i wbijamy jajka.
  • Ł±czymy ze szpinakiem i parmezanem.
  • Przyprawiamy i wlewamy do formy z podpieczonym spodem.
  • Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180°C lub „4" i pieczemy 25—30 min, lub dopóki wierzch nie będzie złoty.
Uwagi:
 
Piec w temperaturze: 200°C
Porcje: 4
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 1 godz.
Kalorie: 693 kcal
Tłuszcz: 23 g

3.86046511628
Głosowało: 43 osób
Opinie o Włoska tarta ze szpinakiem
Wloska tarta ze szpinakiem - Malgosia [13.03 15:04]
PYCHA!!!!!!!!!!!!!!!!! POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!
 
Przepyszne i proste danie - Barbara [19.05 16:39]
Wygl±da wspaniale, smakuje jeszcze lepiej. Niebo w gębie:-)
 
Włoska tarta ?????????? - ToJa [28.11 12:40]
Co¶ serce sie tobie chyba pomyliło
 
Pychotka - Gocha [25.11 22:24]
Ta tarta jest po prostu rewelacyjna. Uwielbiam ten delikatny, a zarazem pełen wyrazisto¶ci smak. Prosty sposób na pyszne i szybkie danie. Polecam :-)) PYCHOTKA
 
Po prostu super!!! - ALICJA [16.06 13:31]
Tarta prosta w wykonaniu i bardzo smaczna,polecam ten przepis..
 

Dodaj opinię o Włoska tarta ze szpinakiem:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5