Włoska tarta ze szpinakiem

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
TELEWIZORY

TOP TELEWIZORY

TELEWIZORY OPINIE

TELEWIZOR LED

NOWY TELEWIZOR

RANKING TELEWIZORÓW

Samsung

Lg

Panasonic

Sony

Shops

TyLed

Przedszkole

Telewizory
Dania główne Sałatki Przystawki Zupy i przek±ski  

Włoska tarta ze szpinakiem

Składniki:
  • Ciasto :
  • 2 szklanki m±ki
  • szczypta soli
  • 115 g masła
  • 1/3 szklanki lodowatej wody
  • Nadzienie :
  • 455 g szpinaku
  • 200 g sera ricotta
  • 4 rozm±cone jajka
  • 55 g tartego parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • sól i ¶wieżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
  • 1 Przesiewamy m±kę i sól do dużej miski.
  • Dodajemy masło pokrojone w małe kawałki.
  • Ugniatamy ciasto, aż przybierze postać kruszonki.
  • Nie wyrabiamy za bardzo — masło rozpu¶ci się póĽniej.
  • 2 Robimy wgłębienie w ¶rodku ciasta.
  • Wlewamy wodę i nożem szybko mieszamy z ciastem.
  • Lekko uciskamy palcami.
  • 3 Wykładamy ciasto na oproszon± m±k± stolnicę i szybko wyrabiamy.
  • Formujemy kulę, zawijamy w pergamin i wkładamy do lodówki na 20-30 min.
  • 4 Wałkujemy ciasto i wykładamy nim wysmarowan± foremkę o ¶rednicy 25 cm.
  • Obcinamy wystaj±ce końce.
  • Nakłuwamy spód widelcem i wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wsypujemy suche ziarna fasoli i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 7 min.
  • Wyjmujemy papier z fasol± i pieczemy przez następne 5 min.
  • 5 W tym czasie myjemy szpinak i dusimy pod przykryciem w wodzie, która spłynęła z li¶ci.
  • Gdy będ± miękkie, odcedzamy, wyciskamy, schładzamy i drobno siekamy.
  • W dużej misce ubijamy ser, aż będzie gładki i wbijamy jajka.
  • Ł±czymy ze szpinakiem i parmezanem.
  • Przyprawiamy i wlewamy do formy z podpieczonym spodem.
  • Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180°C lub „4" i pieczemy 25—30 min, lub dopóki wierzch nie będzie złoty.
Uwagi:
 
Piec w temperaturze: 200°C
Porcje: 4
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 1 godz.
Kalorie: 693 kcal
Tłuszcz: 23 g

3.86046511628
Głosowało: 43 osób
Opinie o Włoska tarta ze szpinakiem
Wloska tarta ze szpinakiem - Malgosia [13.03 15:04]
PYCHA!!!!!!!!!!!!!!!!! POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!
 
Przepyszne i proste danie - Barbara [19.05 16:39]
Wygl±da wspaniale, smakuje jeszcze lepiej. Niebo w gębie:-)
 
Włoska tarta ?????????? - ToJa [28.11 12:40]
Co¶ serce sie tobie chyba pomyliło
 
Pychotka - Gocha [25.11 22:24]
Ta tarta jest po prostu rewelacyjna. Uwielbiam ten delikatny, a zarazem pełen wyrazisto¶ci smak. Prosty sposób na pyszne i szybkie danie. Polecam :-)) PYCHOTKA
 
Po prostu super!!! - ALICJA [16.06 13:31]
Tarta prosta w wykonaniu i bardzo smaczna,polecam ten przepis..
 

Dodaj opinię o Włoska tarta ze szpinakiem:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5