W?oska tarta ze szpinakiem

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane

Dania główne Sałatki Przystawki Zupy i przek±ski  

W?oska tarta ze szpinakiem

Sk?adniki:
  • Ciasto :
  • 2 szklanki m?ki
  • szczypta soli
  • 115 g mas?a
  • 1/3 szklanki lodowatej wody
  • Nadzienie :
  • 455 g szpinaku
  • 200 g sera ricotta
  • 4 rozm?cone jajka
  • 55 g tartego parmezanu
  • ga?ka muszkato?owa
  • sl i ?wie?o zmielony czarny pieprz
Sposb przygotowania:
  • 1 Przesiewamy m?k? i sl do du?ej miski.
  • Dodajemy mas?o pokrojone w ma?e kawa?ki.
  • Ugniatamy ciasto, a? przybierze posta? kruszonki.
  • Nie wyrabiamy za bardzo ? mas?o rozpu?ci si? p?niej.
  • 2 Robimy wg??bienie w ?rodku ciasta.
  • Wlewamy wod? i no?em szybko mieszamy z ciastem.
  • Lekko uciskamy palcami.
  • 3 Wyk?adamy ciasto na oproszon? m?k? stolnic? i szybko wyrabiamy.
  • Formujemy kul?, zawijamy w pergamin i wk?adamy do lodwki na 20-30 min.
  • 4 Wa?kujemy ciasto i wyk?adamy nim wysmarowan? foremk? o ?rednicy 25 cm.
  • Obcinamy wystaj?ce ko?ce.
  • Nak?uwamy spd widelcem i wyk?adamy papierem do pieczenia.
  • Wsypujemy suche ziarna fasoli i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 7 min.
  • Wyjmujemy papier z fasol? i pieczemy przez nast?pne 5 min.
  • 5 W tym czasie myjemy szpinak i dusimy pod przykryciem w wodzie, ktra sp?yn??a z li?ci.
  • Gdy b?d? mi?kkie, odcedzamy, wyciskamy, sch?adzamy i drobno siekamy.
  • W du?ej misce ubijamy ser, a? b?dzie g?adki i wbijamy jajka.
  • ??czymy ze szpinakiem i parmezanem.
  • Przyprawiamy i wlewamy do formy z podpieczonym spodem.
  • Zmniejszamy temperatur? piekarnika do 180C lub ?4" i pieczemy 25?30 min, lub dopki wierzch nie b?dzie z?oty.
Uwagi:
 
Piec w temperaturze: 200C
Porcje: 4
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 1 godz.
Kalorie: 693 kcal
T?uszcz: 23 g

3.7636363636364
Gosowao: 55 osb
Opinie o W?oska tarta ze szpinakiem
Wloska tarta ze szpinakiem - Malgosia [13.03 14:04]
PYCHA!!!!!!!!!!!!!!!!! POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!
 
Przepyszne i proste danie - Barbara [19.05 14:39]
Wygl?da wspaniale, smakuje jeszcze lepiej. Niebo w g?bie:-)
 
W?oska tarta ?????????? - ToJa [28.11 11:40]
Co? serce sie tobie chyba pomyli?o
 
Pychotka - Gocha [25.11 21:24]
Ta tarta jest po prostu rewelacyjna. Uwielbiam ten delikatny, a zarazem pe?en wyrazisto?ci smak. Prosty sposb na pyszne i szybkie danie. Polecam :-)) PYCHOTKA
 
Po prostu super!!! - ALICJA [16.06 11:31]
Tarta prosta w wykonaniu i bardzo smaczna,polecam ten przepis..
 

Dodaj opini o W?oska tarta ze szpinakiem:

Imi lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5