Toska?skie terrine warzywne

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
TELEWIZORY

TOP TELEWIZORY

TELEWIZORY OPINIE

TELEWIZOR LED

NOWY TELEWIZOR

RANKING TELEWIZORÓW

Samsung

Lg

Panasonic

Sony

Shops

TyLed

Przedszkole

Telewizory
Dania główne Sałatki Przystawki Zupy i przek±ski  

Toska?skie terrine warzywne

Sk?adniki:
  • 300 g dyni
  • 16 pod?u?nych pomidorów
  • 400 g w?oskiego sera bocconcini (lub mozzarella), dobrze odcedzonego
  • 1 p?czek bazylii
  • ?wie?o zmielony czarny pieprz
Sos
  • 1 ?y?eczka musztardy gruboziarnistej
  • 2 ?y?ki octu balsamicznego
  • 2 ?y?ki oliwy z oliwek
  • 1 p?czek rokietty
  • w?oski chleb
Sposób przygotowania:
  • 1 Rozgrzewamy piekarnik.
  • Wyk?adamy foli? prostok?tn? form? do pieczenia, z zapasem, którym zakryjemy wierzch.
  • Odstawiamy.
  • 2 Kroimy dyni? w plasterki o grubo?ci 1 cm - tyle, by u?o?y? jedn? warstw? na dnie formy.
  • Smarujemy dyni? z obu stron oliw?, uk?adamy na blasze i pieczemy 20?30 min, a? b?dzie mi?kka, ale j?drna.
  • Studzimy.
  • 3 Przekrawamy pomidory wzd?u? na po?owy.
  • Wyjmujemy pestki i lekko naciskamy po?ówki d?oni?, by je sp?aszczy?.
  • Kroimy ser w plasterki o grubo?ci 5 cm.
  • 4 W formie uk?adamy warstwy w nast?puj?cej kolejno?ci:
  • pomidory, li?cie bazylii, ser, pomidory, li?cie bazylii, ser, dynia, li?cie bazylii, pomidory, ser, li?cie bazylii, pomidory i na ko?cu ser.
  • Powinna powsta? warstwowa zapiekanka z dyni? w samym ?rodku.
  • Pomidory k?adziemy skórk? do do?u, ka?d? warstw? pomidorów posypujemy pieprzem.
  • Przykrywamy foli?, zwisaj?c? po bokach foremki.
  • Wstawiamy do lodówki na ca?? noc.
  • 5 Przygotowujemy sos: umieszczamy sk?adniki w s?oiku, dobrze zakr?camy i potrz?samy s?oikiem, aby si? wymiesza?y.
  • Odstawiamy.
  • 6 Wyjmujemy terrine z foremki, wyk?adaj?c je razem z foli? na desk? do krojenia.
  • Kroimy w grube plastry.
  • Uk?adamy na talerzach li?cie rokietty, a na nich plastry terrine.
  • Polewamy sosem.
  • Podajemy z w?oskim pieczywem.
Uwagi:
 
Piec w temperaturze: 180°C
Porcje: 8
Przygotowanie: 50 min
Gotowanie: 30 min + ca?a noc w lodówce
Kalorie: 321 kcal
T?uszcz: 14 g

3
Głosowało: 11 osób

Dodaj opinię o Toska?skie terrine warzywne:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5