Toska?skie terrine warzywne

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane

Dania główne Sałatki Przystawki Zupy i przek±ski  

Toska?skie terrine warzywne

Sk?adniki:
  • 300 g dyni
  • 16 pod?u?nych pomidorw
  • 400 g w?oskiego sera bocconcini (lub mozzarella), dobrze odcedzonego
  • 1 p?czek bazylii
  • ?wie?o zmielony czarny pieprz
Sos
  • 1 ?y?eczka musztardy gruboziarnistej
  • 2 ?y?ki octu balsamicznego
  • 2 ?y?ki oliwy z oliwek
  • 1 p?czek rokietty
  • w?oski chleb
Sposb przygotowania:
  • 1 Rozgrzewamy piekarnik.
  • Wyk?adamy foli? prostok?tn? form? do pieczenia, z zapasem, ktrym zakryjemy wierzch.
  • Odstawiamy.
  • 2 Kroimy dyni? w plasterki o grubo?ci 1 cm - tyle, by u?o?y? jedn? warstw? na dnie formy.
  • Smarujemy dyni? z obu stron oliw?, uk?adamy na blasze i pieczemy 20?30 min, a? b?dzie mi?kka, ale j?drna.
  • Studzimy.
  • 3 Przekrawamy pomidory wzd?u? na po?owy.
  • Wyjmujemy pestki i lekko naciskamy po?wki d?oni?, by je sp?aszczy?.
  • Kroimy ser w plasterki o grubo?ci 5 cm.
  • 4 W formie uk?adamy warstwy w nast?puj?cej kolejno?ci:
  • pomidory, li?cie bazylii, ser, pomidory, li?cie bazylii, ser, dynia, li?cie bazylii, pomidory, ser, li?cie bazylii, pomidory i na ko?cu ser.
  • Powinna powsta? warstwowa zapiekanka z dyni? w samym ?rodku.
  • Pomidory k?adziemy skrk? do do?u, ka?d? warstw? pomidorw posypujemy pieprzem.
  • Przykrywamy foli?, zwisaj?c? po bokach foremki.
  • Wstawiamy do lodwki na ca?? noc.
  • 5 Przygotowujemy sos: umieszczamy sk?adniki w s?oiku, dobrze zakr?camy i potrz?samy s?oikiem, aby si? wymiesza?y.
  • Odstawiamy.
  • 6 Wyjmujemy terrine z foremki, wyk?adaj?c je razem z foli? na desk? do krojenia.
  • Kroimy w grube plastry.
  • Uk?adamy na talerzach li?cie rokietty, a na nich plastry terrine.
  • Polewamy sosem.
  • Podajemy z w?oskim pieczywem.
Uwagi:
 
Piec w temperaturze: 180C
Porcje: 8
Przygotowanie: 50 min
Gotowanie: 30 min + ca?a noc w lodwce
Kalorie: 321 kcal
T?uszcz: 14 g

3
Gosowao: 11 osb

Dodaj opini o Toska?skie terrine warzywne:

Imi lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5