Sk?adniki:- 300 g dyni
- 16 pod?u?nych pomidorów
- 400 g w?oskiego sera bocconcini (lub mozzarella), dobrze odcedzonego
- 1 p?czek bazylii
- ?wie?o zmielony czarny pieprz
Sos- 1 ?y?eczka musztardy gruboziarnistej
- 2 ?y?ki octu balsamicznego
- 2 ?y?ki oliwy z oliwek
- 1 p?czek rokietty
- w?oski chleb
| | Sposób przygotowania:- 1 Rozgrzewamy piekarnik.
- Wyk?adamy foli? prostok?tn? form? do pieczenia, z zapasem, którym zakryjemy wierzch.
- Odstawiamy.
- 2 Kroimy dyni? w plasterki o grubo?ci 1 cm - tyle, by u?o?y? jedn? warstw? na dnie formy.
- Smarujemy dyni? z obu stron oliw?, uk?adamy na blasze i pieczemy 20?30 min, a? b?dzie mi?kka, ale j?drna.
- Studzimy.
- 3 Przekrawamy pomidory wzd?u? na po?owy.
- Wyjmujemy pestki i lekko naciskamy po?ówki d?oni?, by je sp?aszczy?.
- Kroimy ser w plasterki o grubo?ci 5 cm.
- 4 W formie uk?adamy warstwy w nast?puj?cej kolejno?ci:
- pomidory, li?cie bazylii, ser, pomidory, li?cie bazylii, ser, dynia, li?cie bazylii, pomidory, ser, li?cie bazylii, pomidory i na ko?cu ser.
- Powinna powsta? warstwowa zapiekanka z dyni? w samym ?rodku.
- Pomidory k?adziemy skórk? do do?u, ka?d? warstw? pomidorów posypujemy pieprzem.
- Przykrywamy foli?, zwisaj?c? po bokach foremki.
- Wstawiamy do lodówki na ca?? noc.
- 5 Przygotowujemy sos: umieszczamy sk?adniki w s?oiku, dobrze zakr?camy i potrz?samy s?oikiem, aby si? wymiesza?y.
- Odstawiamy.
- 6 Wyjmujemy terrine z foremki, wyk?adaj?c je razem z foli? na desk? do krojenia.
- Kroimy w grube plastry.
- Uk?adamy na talerzach li?cie rokietty, a na nich plastry terrine.
- Polewamy sosem.
- Podajemy z w?oskim pieczywem.
|