Strudel grzybowy z kozim serem

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane

Dania główne Sałatki Przystawki Zupy i przek±ski  

Strudel grzybowy z kozim serem

Sk?adniki:
  • 1 ?y?ka oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 dymki pokrojone w drobn? kostk?
  • 2 zmia?d?one z?bki czosnku
  • 455 g r?nych grzybw, wed?ug uznania (np. podgrzybki, kurki, boczniaki, shiitake), pokrojonych w kostk?
  • 1/2 szklanki wytrawnego bia?ego wina
  • 1 ?y?ka soku z cytryny
  • 85 g pokruszonego chudego sera feta
  • 3 ?y?ki posiekanych ?wie?ych zi? (np. tymianku, sza?wii, oregano, rozmarynu)
  • 8 p?atw ciasta filo
  • ?wie?o zmielony czarny pieprz
Bulion grzybowy (niekoniecznie):
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka suszonych grzybw
  • 2 ?y?ki przecieru pomidorowego
  • bez soli
  • 1 ?y?ka siekanych zi? (np. natka pietruszki, bazylia, kolendra)
  • 1 ?y?ka sherry
Sposb przygotowania:
  • 1 Podgrzewamy oliw? na patelni, dodajemy czosnek i cebul?.
  • Sma?ymy, mieszaj?c 2-3 minuty, a? cebula si? zeszkli.
  • Dodajemy grzyby i sma?ymy 5?8 min lub, do wyparowania p?ynu.
  • Dodajemy wino i sok z cytryny.
  • Dusimy, mieszaj?c, a? p?yn si? wch?onie.
  • Studzimy.
  • 2 Rozgrzewamy piekarnik.
  • Smarujemy blach? oliw? lub wyk?adamy papierem do pieczenia.
  • Odstawiamy.
  • 3 Do masy grzybowej dodajemy ser i zio?a, dok?adnie mieszamy.
  • Na suchym blacie uk?adamy 2 p?aty ciasta.
  • Lekko smarujemy oliw? i pieprzymy.
  • Na wierzchu k?adziemy
  • 2 nast?pne kawa?ki ciasta.
  • Wyk?adamy po?ow? masy grzybowej na ciasto, zostawiaj?c 3 cm wolne wzd?u? d?u?szych brzegw.
  • Brzegi zawijamy do ?rodka.
  • Ciasno zwijamy i uk?adamy na blasze.
  • Powtarzamy powy?sze czynno?ci, robi?c drugi strudel.
  • Ostrym no?em robimy po 3 naci?cia na ka?dym cie?cie, zaznaczaj?c miejsca krojenia.
  • Pieczemy 1O?12 min lub, a? strudle b?d? z?ote.
  • 4 Bulion: zagotowujemy wod?, dodajemy grzyby, przecier pomidorowy, zio?a i sherry.
  • Gotujemy, a? grzyby zmi?kn?, a p?yn zacznie g?stnie?.
  • 5 Kroimy strudle wzd?u? naci?? i podajemy z bulionem lub bez.
Uwagi:
 
Piec w temperaturze: 180C
Porcje: 2 strudle, ka?dy pokrojony na 4 grube plastry
Przygotowanie: 25 min
Gotowanie: 30-35 min
Kalorie: 291 kcal
T?uszcz: 3 g

3.2727272727273
Gosowao: 11 osb
Opinie o Strudel grzybowy z kozim serem
strudel z grzybami - milenita [18.07 13:31]
wyglada apetycznie, sprbuje ale skad to ciasto?/
 

Dodaj opini o Strudel grzybowy z kozim serem:

Imi lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5