Strudel grzybowy z kozim serem

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
TELEWIZORY

TOP TELEWIZORY

TELEWIZORY OPINIE

TELEWIZOR LED

NOWY TELEWIZOR

RANKING TELEWIZORÓW

Samsung

Lg

Panasonic

Sony

Shops

TyLed

Przedszkole

Telewizory
Dania główne Sałatki Przystawki Zupy i przek±ski  

Strudel grzybowy z kozim serem

Sk?adniki:
  • 1 ?y?ka oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 dymki pokrojone w drobn? kostk?
  • 2 zmia?d?one z?bki czosnku
  • 455 g ró?nych grzybów, wed?ug uznania (np. podgrzybki, kurki, boczniaki, shiitake), pokrojonych w kostk?
  • 1/2 szklanki wytrawnego bia?ego wina
  • 1 ?y?ka soku z cytryny
  • 85 g pokruszonego chudego sera feta
  • 3 ?y?ki posiekanych ?wie?ych zió? (np. tymianku, sza?wii, oregano, rozmarynu)
  • 8 p?atów ciasta filo
  • ?wie?o zmielony czarny pieprz
Bulion grzybowy (niekoniecznie):
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 2 ?y?ki przecieru pomidorowego
  • bez soli
  • 1 ?y?ka siekanych zió? (np. natka pietruszki, bazylia, kolendra)
  • 1 ?y?ka sherry
Sposób przygotowania:
  • 1 Podgrzewamy oliw? na patelni, dodajemy czosnek i cebul?.
  • Sma?ymy, mieszaj?c 2-3 minuty, a? cebula si? zeszkli.
  • Dodajemy grzyby i sma?ymy 5?8 min lub, do wyparowania p?ynu.
  • Dodajemy wino i sok z cytryny.
  • Dusimy, mieszaj?c, a? p?yn si? wch?onie.
  • Studzimy.
  • 2 Rozgrzewamy piekarnik.
  • Smarujemy blach? oliw? lub wyk?adamy papierem do pieczenia.
  • Odstawiamy.
  • 3 Do masy grzybowej dodajemy ser i zio?a, dok?adnie mieszamy.
  • Na suchym blacie uk?adamy 2 p?aty ciasta.
  • Lekko smarujemy oliw? i pieprzymy.
  • Na wierzchu k?adziemy
  • 2 nast?pne kawa?ki ciasta.
  • Wyk?adamy po?ow? masy grzybowej na ciasto, zostawiaj?c 3 cm wolne wzd?u? d?u?szych brzegów.
  • Brzegi zawijamy do ?rodka.
  • Ciasno zwijamy i uk?adamy na blasze.
  • Powtarzamy powy?sze czynno?ci, robi?c drugi strudel.
  • Ostrym no?em robimy po 3 naci?cia na ka?dym cie?cie, zaznaczaj?c miejsca krojenia.
  • Pieczemy 1O?12 min lub, a? strudle b?d? z?ote.
  • 4 Bulion: zagotowujemy wod?, dodajemy grzyby, przecier pomidorowy, zio?a i sherry.
  • Gotujemy, a? grzyby zmi?kn?, a p?yn zacznie g?stnie?.
  • 5 Kroimy strudle wzd?u? naci?? i podajemy z bulionem lub bez.
Uwagi:
 
Piec w temperaturze: 180°C
Porcje: 2 strudle, ka?dy pokrojony na 4 grube plastry
Przygotowanie: 25 min
Gotowanie: 30-35 min
Kalorie: 291 kcal
T?uszcz: 3 g

3.2727272727273
Głosowało: 11 osób
Opinie o Strudel grzybowy z kozim serem
strudel z grzybami - milenita [18.07 13:31]
wyglada apetycznie, spróbuje ale skad to ciasto?/
 

Dodaj opinię o Strudel grzybowy z kozim serem:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5