Pieczone bak?a?any z serem gruyere

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane

Dania główne Sałatki Przystawki Zupy i przek±ski  

Pieczone bak?a?any z serem gruyere

Sk?adniki:
  • 2 ?y?ki oliwy z oliwek i dodatkowa ilo?? do smarowania
  • 2 bak?a?any
  • 455 g pokrojonych pomidorw
  • 1 ?y?ka suszonego oregano
  • 3 zmia?d?one z?bki czosnku
  • sl i czarny pieprz
  • 2 ?y?ki przecieru pomidorowego
  • 115 g sera gruyere, pokrojonego w cienkie plasterki
Sposb przygotowania:
  • 1 Rozgrzewamy piekarnik i smarujemy oliw? brytfann?.
  • Przekrawamy bak?a?any wzd?u? na po?owy.
  • ?y?k? i no?em wyskrobujemy mi??sz, uwa?aj?c, by nie przeci?? skrki.
  • Siekamy mi??sz.
  • 2 Podsma?amy mi??sz i reszt? sk?adnikw (oprcz sera i przecieru pomidorowego) na oliwie.
  • Sma?ymy bez przykrycia przez 5 min, co jaki? czas mieszaj?c.
  • Dodajemy przecier pomidorowy i sma?ymy dalsze 5 min, a? masa zg?stnieje i zmniejszy swoj? obj?to??.
  • 3 W tym czasie uk?adamy po?wki bak?a?ana w brytfannie i smarujemy wn?trza oliw?.
  • Pieczemy1O?12 min, a? b?d? prawie mi?kkie.
  • Nadziewamy bak?a?any, przykrywamy plasterkami
Uwagi:
 
Piec w temperaturze: 200C
Porcje: 4
Przygotowanie: 15 min
Pieczenie: 15-20 min
Kalorie: 242 kcal
T?uszcz: 18 g
Bak?a?any to jedne z warzyw, ktre najlepiej nadaj? si? do nadziewania. Dobrze zachowuj? swj kszta?t i jest w nich du?o miejsca na farsz. Mo?na je podawa? z chrupi?cym pieczywem i sa?at?.

3.8181818181818
Gosowao: 22 osb
Opinie o Pieczone bak?a?any z serem gruyere
Bak?a?any z serem gruyere - Izabella [21.09 8:22]
Bardzo smaczne i ma?o pracy
 
Pieczone bak?a?any z serem - bonita [28.04 13:46]
Warto sprbowa?, ja zmodyfikowa?am nieco przepis - doda?am jeszcze mielone mi?so (podsma?one przed dodaniem warzyw) i surow? papryk?. Palce liza?!
 
bak?a?any - aguu [04.10 14:02]
ja doda?am bia?? fasolk? z puszki do farszu i mielone mi?sko, smakowito?ci, nie znam tylko sera gruyere, co to takiego?
 
bak?azany nadziewane - eenia [12.10 7:31]
Wspania?e!doda?am do farszu troche podsma?onego mi?sa mielonego z cebulka i zmiesza?am z reszta jak w przepisie wyzej.Sa niesamowite w smaku
 
pieczone bak?a?any - Ewa [01.12 8:30]
Przepis troch? zmodyfikowa?am.Nadzienie zrobi?am z podsma?onych opieniek (mog? by? pieczarki)i du?ej ilo?ci cebuli.Pyszno?ci.
 
opinia o pieczonych bak?a?anach - danaba [07.02 17:06]
Bak?a?any w tym wydaniu s? ?wietne mo?na zamiast sera gruyere doda? do farszu ser kozi pycha.
 

Dodaj opini o Pieczone bak?a?any z serem gruyere:

Imi lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5