 |
polecane |
 |
|
 |
 |
 |
|
Pieczone bak?a?any z serem gruyere | |
Sk?adniki:- 2 ?y?ki oliwy z oliwek i dodatkowa ilo?? do smarowania
- 2 bak?a?any
- 455 g pokrojonych pomidorów
- 1 ?y?ka suszonego oregano
- 3 zmia?d?one z?bki czosnku
- sól i czarny pieprz
- 2 ?y?ki przecieru pomidorowego
- 115 g sera gruyere, pokrojonego w cienkie plasterki
| | Sposób przygotowania:- 1 Rozgrzewamy piekarnik i smarujemy oliw? brytfann?.
- Przekrawamy bak?a?any wzd?u? na po?owy.
- ?y?k? i no?em wyskrobujemy mi??sz, uwa?aj?c, by nie przeci?? skórki.
- Siekamy mi??sz.
- 2 Podsma?amy mi??sz i reszt? sk?adników (oprócz sera i przecieru pomidorowego) na oliwie.
- Sma?ymy bez przykrycia przez 5 min, co jaki? czas mieszaj?c.
- Dodajemy przecier pomidorowy i sma?ymy dalsze 5 min, a? masa zg?stnieje i zmniejszy swoj? obj?to??.
- 3 W tym czasie uk?adamy po?ówki bak?a?ana w brytfannie i smarujemy wn?trza oliw?.
- Pieczemy1O?12 min, a? b?d? prawie mi?kkie.
- Nadziewamy bak?a?any, przykrywamy plasterkami
|
|
|
Uwagi: Piec w temperaturze: 200°C
Porcje: 4
Przygotowanie: 15 min
Pieczenie: 15-20 min
Kalorie: 242 kcal
T?uszcz: 18 g
Bak?a?any to jedne z warzyw, które najlepiej nadaj? si? do nadziewania. Dobrze zachowuj? swój kszta?t i jest w nich du?o miejsca na farsz. Mo?na je podawa? z chrupi?cym pieczywem i sa?at?.
|
 |
 |
 |
 | Opinie o Pieczone bak?a?any z serem gruyere |
 | Bak?a?any z serem gruyere - Izabella [21.09 8:22] Bardzo smaczne i ma?o pracy |  | Pieczone bak?a?any z serem - bonita [28.04 13:46] Warto spróbowa?, ja zmodyfikowa?am nieco przepis - doda?am jeszcze mielone mi?so (podsma?one przed dodaniem warzyw) i surow? papryk?. Palce liza?! |  | bak?a?any - aguu [04.10 14:02] ja doda?am bia?? fasolk? z puszki do farszu i mielone mi?sko, smakowito?ci, nie znam tylko sera gruyere, co to takiego? |  | bak?azany nadziewane - eenia [12.10 7:31] Wspania?e!doda?am do farszu troche podsma?onego mi?sa mielonego z cebulka i zmiesza?am z reszta jak w przepisie wyzej.Sa niesamowite w smaku |  | pieczone bak?a?any - Ewa [01.12 8:30] Przepis troch? zmodyfikowa?am.Nadzienie zrobi?am z podsma?onych opieniek (mog? by? pieczarki)i du?ej ilo?ci cebuli.Pyszno?ci. |  | opinia o pieczonych bak?a?anach - danaba [07.02 17:06] Bak?a?any w tym wydaniu s? ?wietne mo?na zamiast sera gruyere doda? do farszu ser kozi pycha. |
| |
|
 |
 |
 |
|