Lasagne pieczarkowa

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane

Dania główne Sałatki Przystawki Zupy i przek±ski  

Lasagne pieczarkowa

Sk?adniki:
  • 3 ?y?ki oliwy z oliwek
  • 2 zmia?d?one z?bki czosnku
  • 900 g cienko pokrojonych pieczarek
  • 5?6 ?y?ek posiekanej natki pietruszki
  • 1 ?y?eczka ?wie?ego oregano lub 1/4 ?y?eczki suszonego
  • sl i czarny pieprz
  • 225 g ?wie?ego ciasta makaronowego lub 6-8 suchych p?atw 155 g ?wie?o startego parmezanu
Sos beszamelowy
  • 55 g mas?a
  • 1 drobno posiekana ma?a cebula
  • 4 ?y?ki m?ki
  • 4 szklanki gor?cego mleka
  • sl
  • ?wie?o zmielony czarny pieprz
  • 1 du?e ??tko
Sposb przygotowania:
  • 1 Przygotowujemy sos: rozpuszczamy mas?o w du?ym rondlu i na ?rednim ogniu podsma?amy cebul? przez 5 min, a? b?dzie mi?kka.
  • Wsypujemy m?k? i sma?ymy 1 min, ci?gle mieszaj?c.
  • Zdejmujemy garnek z ognia i stopniowo dodajemy gor?ce mleko, ca?y czas mieszaj?c.
  • Stawiamy garnek z powrotem na ogniu i ? nie przestaj?c miesza? gotujemy ? a? sos zg?stnieje.
  • Dodajemy sl i pieprz.
  • Zmniejszamy p?omie? i gotujemy przez nast?pne 10 min.
  • 2 Rozm?camy jajko w niewielkiej misce.
  • Hartujemy odrobin? gor?cego sosu i wlewamy do garnka, mieszaj?c, by jajko si? nie zwa?y?o.
  • Gotujemy przez 30 sek., mieszaj?c.
  • Zdejmujemy garnek z ognia, utrzymujemy go w cieple, ?eby nie powsta? ko?uch.
  • 3 Przygotowujemy lasagne: podgrzewamy oliw?, dodajemy czosnek, sma?ymy przez chwil?.
  • Nast?pnie dodajemy grzyby, zwi?kszamy p?omie? i sma?ymy, a? b?d? z?ote.
  • Dodajemy zio?a.
  • Zmniejszamy p?omie? i sma?ymy 10 min, a? prawie ca?y p?yn wyparuje.
  • Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy.
  • 4 Rozgrzewamy piekarnik.
  • Wyk?adamy wysmarowan? blach? (20 cm x 25 cm) 1/3 ciasta.
  • Wyk?adamy 1/3 masy grzybowej, polewamy 1/3 sosu i posypujemy 1/3 sera.
  • Powtarzamy te czynno?ci dwukrotnie.
  • Pieczemy 25?30 min, a? ser b?dzie z?oty.
Uwagi:
 
Piec w temperaturze: 200C
Porcje: 6
Przygotowanie: 35 min
Pieczenie: 1 godz.
Kalorie: 566 kcal
T?uszcz: 14 g

3.7142857142857
Gosowao: 28 osb
Opinie o Lasagne pieczarkowa
Pyszny przepis na wykwintne danie-LASAGNE - ewelina** [21.03 18:19]
My?l? ?e tego typu potrawa jest naprawd? pomys?owa.Lubi? zapiekanki,pizz?,kluski,makarony i lasagne.Nie ca?kiem do t?d wiedzia?am jak si? to robi-jada?am lasagne tylko w restauracjach,co drogo mnie kosztowa?o.Przekona?am sie ?e zrobienie lasagne nie jest trudne!Sami sprubujcie przepisu LASAGNE Z pysznymi PIECZARKAMI.A na koniec:piszcie wi?cej opinji-b?dzie ciekawej!!!
 
Zaimponuj swojej dziewczynie - Maciek [23.06 12:19]
Ka?demu facetowi powinna wyj??, zdecydowanie prostsze ni? kogut w winie :) Trzeba uwa?a?, ?eby nie przypali? sosu, smakuje ca?kiem, ca?kiem.....
 
Lasagne pieczarkowa - duszy [30.01 18:23]
Do sosu beszamelowego dodaje si? bia?y pieprz i ga?k? muszkatu?ow?
 
m?drala - maestro [30.01 16:12]
nie wymadrzaj si?...kto powiedzia?, ?e akurat bia?y pieprz...nie s?ysza?es o ?amaniu regu? w kuchni???
 
przygotowywanie - Hola [04.03 14:01]
Bardzo smaczna, ale trzeba pamietac, zeby namoczyc wczesniej na moment te suche platy :)
 
mnie nic nie wychodzi.... - Asia [06.03 17:51]
niestety nie umiem zrobic tego pysznego jedzonka hmmmm
 
lasagne - mila [13.07 13:39]
Pyszne,?atwe do zrobienia smakowa?o nawet mojemu tacie ktry jest bardzo wybredny. Serdecznie polecam =)
 

Dodaj opini o Lasagne pieczarkowa:

Imi lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5