Kuskus z pieczonymi warzywami

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane

Dania główne Sałatki Przystawki Zupy i przek±ski  

Kuskus z pieczonymi warzywami

Sk?adniki:
  • 4 korzenie pasternaku pokrojone na kawa?ki
  • 2 pataty (s?odkie ziemniaki) pokrojone na kawa?ki
  • 4 rzepy pokrojone na ?wiartki
  • 2 zmia?d?one z?bki czosnku
  • 6 ?y?ek oliwy z oliwek
  • sl
  • 5 ?y?ek galaretki (rzadkiego d?emu) porzeczkowej lub jab?kowej
  • 285 g kuskusu
  • 500 g pokrojonych pomidorw
  • po gar?ci siekanej natki pietruszki, szczypiorku i bazylii
  • sok z 1 cytryny
  • 285 g broku?w podzielonych na r?yczki
Sposb przygotowania:
  • 1 Rozgrzewamy piekarnik.
  • Pasternak gotujemy w osolonej wodzie przez 2 min, odcedzamy.
  • Wk?adamy do brytfanny razem z patatami i rzep?, posypujemy sol?, czosnkiem i polewamy 3 ?y?kami oliwy.
  • Pieczemy30 min, a? lekko zbr?zowiej?.
  • 2 Rozpuszczamy galaretk? na patelni z 4 ?y?kami wody i gotujemy 2?3 min, a? zrobi si? syrop.
  • Odwracamy warzywa na drug? stron? i polewamy syropem.
  • Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 10 min.
  • 3 W tym czasie przygotowujemy kuskus wed?ug wskazwek na opakowaniu.
  • Podgrzewamy reszt? oliwy na patelni i sma?ymy pomidory przez 2-3 min, a? b?d? mi?kkie.
  • Dodajemy kuskus i dobrze podgrzewamy, nast?pnie mieszamy z zio?ami i sokiem cytrynowym.
  • W tym czasie gotujemy broku?y ? przez 2 min lub do mi?kko?ci, odcedzamy.
  • Przek?adamy kuskus na talerze, a na wierzchu uk?adamy warzywa.
Uwagi:
 
Piec w temperaturze: 200C
Porcje: 4
Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 50 min
Kalorie: 442 kcal
T?uszcz: 20 g
Warzywa podczas pieczenia w naturalny sposb ulegaj? karmelizacji. Je?li dodatkowo posmaruje si? je d?emem jab?kowym lub porzeczkowym, nabior? niezwyk?ego po?ysku i b?d? jeszcze s?odsze.

3.2666666666667
Gosowao: 15 osb

Dodaj opini o Kuskus z pieczonymi warzywami:

Imi lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5