Spiralne ciastka figowe

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Sony

Tv

Samsung

Telewizory

Sklepy

Lg

Sharp

Sklep

TvLed

Telewizor

Karma dla Psa

Telewizory
Ciasta czekoladowe Ciasta różne Ciasteczka Pieczywo  

Spiralne ciastka figowe

Sk?adniki:
  • 175 g mas?a
  • 3/4 szklanki br?zowego cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 ?y?eczki esencji waniliowej
  • 3 szklanki m?ki
  • 1/2 ?y?eczki sody
  • 1/4 ?y?eczki zmielonego cynamonu
  • l/4 ?y?eczki zmielonej ga?ki muszkato?owej
  • 2 ?y?ki mleka
Nadzienie figowo-midga?owe
  • 1 szklanka suszonych, drobno posiekanych fig
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 ?y?eczki korzeni
  • 1/4 szklanki blanszowanych, drobno posiekanych migda?ów
Sposób przygotowania:
  • 1. Aby przygotowa? nadzienie, nale?y w?o?y? figi, cukier, wod? i zmieszane przyprawy do rondla i doprowadzi? do wrzenia.
  • Zmniejszy? ogie? i gotowa?, mieszaj?c 2-3 minuty albo do uzyskania g?stej konsystencji.
  • Zdj?? rondel z ognia, doda? migda?y, zamiesza?.
  • Odstawi? na bok do wystudzenia.
  • 2. W?o?y? mas?o do miski i uciera? do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
  • Stopniowo dodawa? cukier, miesza? dobrze po ka?dej dodanej porcji do uzyskania kremowej mieszaniny.
  • Ubijaj?c, doda? jajko i esencj? waniliow?.
  • 3. Wymiesza? w osobnym naczyniu m?k?, sod?, cynamon, ga?k? muszkato?ow?.
  • Doda? mleko i po?ow? mieszaniny m?cznej do utartego mas?a, wymiesza?, po czym doda? pozosta?? cz??? mieszaniny m?cznej.
  • Wy?o?y? ciasto na lekko oproszon? m?k? stolnic? i szybko wyrobi?.
  • Uformowa? kul?, owin?? foli? plastikow? i w?o?y? do lodówki na 30 minut.
  • 4. Podzieli? ciasto na dwie porcje.
  • Jedn? rozwa?kowa? na prostok?t mniej wi?cej formatu A4 i posmarowa? po?ow? nadzienia.
  • Zwin?? w rulon od d?u?szego boku.
  • To samo zrobi? z drug? po?ow? ciasta i nadzienia.
  • Owin?? rolady foli? plastikow? i w?o?y? do lodówki na 15 minut albo do czasu pieczenia.
  • 5. Poci?? rolady na plastry centymetrowej grubo?ci.
  • Wy?o?y? plastry na lekko wysmarowan? t?uszczem blach? i piec 10-12 minut.
  • Po upieczeniu zostawi? ciasteczka na blasze na minut?, po czym od?o?y? na druciany stojak do ca?kowitego ostygni?cia.
Uwagi:
 
WYSTARCZA NA 50 SZTUK
Piec w temperaturze 180°C
Przygotowanie 30 min Pieczenie 15 min + 45 min studzenie
Kalorie 86 T?uszcz 1,8 g na sztuk?
Nieupieczone ciastka mo?na zamra?a?.
Kiedy spodziewasz si? go?ci albo pojemnik na ciastka zrobi si? pusty, mo?esz wyj?? je z zamra?alnika i szybko upiec.

4.2
Głosowało: 5 osób
Opinie o Spiralne ciastka figowe
spiralne ciastka figowe - kaku [06.08 11:29]
pomysl rewelacja.ja dodaje jeszcze troch? czekolady
 
Korzenie? - Lawenda [12.11 22:44]
Jakich korzeni?????????????
 
Mniam..:) - Male?ka [06.09 18:37]
wszystkim smakowaly:)tez polalam czekolada...po upieczeniu nie nadaja sie do dluzszego przechowywania,natomiast surowe ciasto lezalo u mnie w lodowce 24h mimo to wyszly swietne,polecam wszystkim:)
 

Dodaj opinię o Spiralne ciastka figowe:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5