Krakersy sezatnowo-pieprzowe

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Sony

Tv

Samsung

Telewizory

Sklepy

Lg

Sharp

Sklep

TvLed

Telewizor

Karma dla Psa

Telewizory
Ciasta czekoladowe Ciasta różne Ciasteczka Pieczywo  

Krakersy sezatnowo-pieprzowe

Sk?adniki:
  • 1 szklanka przesianej m?ki ry?owej lub pszennej
  • 2 ?y?ki pra?onych nasion sezamu
  • 1 ?y?ka ?wie?ej siekanej sza?wii lub 1 ?y?eczka sza?wii suszonej
  • 2 ?y?eczki zmia?d?onych ziaren pieprzu
  • 100 g sera mascarpone (bardzo t?usty twaróg homogenizowany)
  • 50 g startego sera ?ó?tego (dojrza?y cheddar)
  • 1 roztrzepane jajko do smarowania
Sposób przygotowania:
  • 1. Wsypa? m?k? (ry?ow?), ziarno sezamowe, sza?wi? i ziarna pieprzu do miski i wymiesza?.
  • 2. Wymiesza? ser mascarpone i starty ser cheddar.
  • Doda? mieszank? serow? do suchych sk?adników i wymiesza? do uzyskania g?adkiego ciasta.
  • 3. Wy?o?y? ciasto na oproszon? m?k? stolnic?, szybko wyrobi? i uformowa? w rulon.
  • Owin?? foli? plastikow? i ch?odzi? 40 minut w lodówce, a? stwardnieje.
  • 4. Poci?? w centymetrowe plasterki, u?o?y? na lekko nat?uszczonej blasze i posmarowa? surowym jajkiem.
  • Piec 10 minut lub a? stan? si? z?ote i chrupi?ce.
  • Przenie?? na druciany stojak do ostygni?cia.
Uwagi:
 
Wystarcza na 30 sztuk
Piec w temperaturze 180°C
Przygotowanie 12 min + 40 min ch?odzenia
Pieczenie 10 min
Kalorie 34 T?uszcz 0,4 g
Ser mascarpone wytwarza si? ze ?mietany.
Jest on niesiony i ma?lany.
Zawiera 90 procent t?uszczu.
U?ywany jako sk?adnik potraw (g?ównie deserów) lub podawany osobno.
Mo?na go zast?pi? mieszank? ?mietany kremówki (jedna cz???) i sera homogenizowanego (Tosca, Ostrowia, ser mielony do wypieków itp.)(trzy cz??ci).
Mo?na te? utrze? mielony ser bia?y ze ?mietan? kremow? w jednakowych proporcjach.

4.1428571428571
Głosowało: 7 osób
Opinie o Krakersy sezatnowo-pieprzowe
punkty - ilmaczek100 [28.12 20:32]
jest ostry i nadaje sie ostrych zup
 

Dodaj opinię o Krakersy sezatnowo-pieprzowe:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5