Ciasteczka afga?skie

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Sony

Tv

Samsung

Telewizory

Sklepy

Lg

Sharp

Sklep

TvLed

Telewizor

Karma dla Psa

Telewizory
Ciasta czekoladowe Ciasta różne Ciasteczka Pieczywo  

Ciasteczka afga?skie

Sk?adniki:
  • 175 g mi?kkiego mas?a
  • 1 ?y?eczka esencji waniliowej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 1/2 szklanki m?ki
  • 1 ?y?eczka proszku do pieczenia
  • 1 ?y?ka kakao
  • 3 szklanki pogniecionych p?atków kukurydzianych
  • 2 ?y?ki pokrojonych su?tanek
  • migda?y kandyzowane
Polewa czekoladowa
  • 1 ?y?ka stopionego mas?a
  • 1 ?y?ka kakao
  • 1 szklanka przesianego cukru pudru
  • 1 ?y?ka wrz?cej wody
Sposób przygotowania:
  • 1. W?o?y? mas?o i esencj? waniliow? do miski i uciera? do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
  • Stopniowo dodawa? cukier, mieszaj?c dobrze po ka?dej dodanej porcji do uzyskania kremowej mieszaniny.
  • 2. Przesia? m?k?, po??czy? z proszkiem do pieczenia i kakao.
  • Doda? mieszanin? m?czn? do ma?lanej.
  • Doda? p?atki kukurydziane i sultanki.
  • Wyk?ada? czubate ?y?eczki ciasta na posmarowan? t?uszczem blach? i piec 12-15 minut.
  • Wyj?? na druciany stojak do ca?kowitego ostygni?cia.
  • 3. Sporz?dzi? polew?. W?o?y? mas?o, kakao i cukier puder do miski; miesza?, dodaj?c niewielk? ilo?? wody w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • 4. Posmarowa? niewielk? ilo?ci? polewy ka?de ciasteczko i posypa? migda?ami.
  • Od?o?y? do zastygni?cia polewy.
Uwagi:
 
Wystarcza na 30 sztuk
Piec w temperaturze 200°C
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 15 min
Kalorie 119
T?uszcz 3,2 g
Nie nale?y przechowywa? ró?nych typów ciastek w jednym pude?ku, bo przesi?kaj? nawzajem smakiem, zapachem i wilgotno?ci?.

4.1428571428571
Głosowało: 21 osób
Opinie o Ciasteczka afga?skie
Dobre ciasteczka :)) - karola [06.02 18:43]
W?a?nie zrobi?am je, mo?e nie dok?adnie tak jak w przepisie, ale i tak wysz?y mi swietne. Polecam je, s? idealne do pochrupania, mo?na jednak doda? ciut wi?cej rodzynek, albo innych bakalii, czy nawet owoców. :)
 
pychotka - nathalia [22.09 15:58]
ciasteczka s? naprawd? pyszne, polecam ka?demu,kto ceni sobie takie drobne przyjemno?ci ;)
 
ciasteczka Bin-Ladena :D - nathalia [22.09 16:01]
ciasteczka s? naprawd? pyszne, polecam ka?demu kto ceni sobie takie ma?e przyjemno?ci
 
Mniam mniam ;) - Marisha [09.07 18:44]
Szkoda, ?e nie mog? postawi? 6 :) Bardzo dobre, kruche ciasto. Szybko si? przygotowuje, szybko si? piek?. Jestem na TAK!
 
ciasteczka - marta [01.01 13:17]
super ciastunia,pyszne....Zamiast migda?ów mo?na ozdobi? orzechami
 

Dodaj opinię o Ciasteczka afga?skie:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5