Tort wykwintny

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Sony

Tv

Samsung

Telewizory

Sklepy

Lg

Sharp

Sklep

TvLed

Telewizor

Karma dla Psa

Telewizory
Ciasta czekoladowe Ciasta różne Ciasteczka Pieczywo  

Tort wykwintny

Sk?adniki:
    Ciasto
    • 8 rozdzielonych jajek
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 2 ?y?eczki soku z cytryny
    • 1 1/4 szklanki dwukrotnie przesianej m?ki
    Masa
    • 2 ?y?ki m?ki kukurydzianej
    • 1 1/2 szklanki mleka
    • 1 ?ó?tko
    • 2 ?y?ki cukru pudru
    • 225 g mas?a
    • 2/3 szklanki roztopionej gorzkiej czekolady
    • 1 ?y?ka brandy
    Toffi
    • 1 szklanka cukru
    • 4 ?y?ki gor?cej wody
    • Dekoracja
    • drobno posiekane orzechy
    Sposób przygotowania:
    • 1. Z papieru do pieczenia wyci?? 8 kwadratów o boku 25 cm.
    • Na ka?dym zaznaczy? ko?o o ?rednicy 22 cm.
    • W przypadku u?ywania papieru odpornego na t?uszcz nale?y papier posmarowa? mas?em.
    • Przygotowa? 2-3 p?askie blachy, na których b?dzie si? k?a?? papier.
    • Nagrza? wst?pnie piekarnik.
    • 2. Wrzuci? ?ó?tka do du?ej miski, wsypa? cukier i utrze? mikserem na bia?? i kremow? mas?.
    • Doda? sok cytrynowy.
    • 3. Bia?ka ubi? na sztywn? pian?.
    • Dodawa? na przemian mas? z ?ó?tek i m?k?, mieszaj?c metalow? ?y?k?.
    • 4. Wy?o?y? ciasto równo na przygotowane ko?o.
    • Piec 4-5 minut po 2-3 kr??ki w gor?cym piekarniku w temperaturze 220°C, a? biszkopt zrobi si? spr??ysty w dotyku.
    • 5. Prze?o?y? razem z papierem na druciany stojak i szybko upiec pozosta?e kr??ki.
    • W razie potrzeby przyci?? kraw?dzie no?yczkami, póki ciep?e.
    • Wybra? najlepszy kr??ek jako górny.
    Masa:
    • Wymiesza? m?k? kukurydzian? z odrobin? mleka i doda? ?ó?tko, mieszaj?c do rondla wla? pozosta?e mleko i wsypa? reszt? cukru, zagotowa?.
    • Wla? odrobin? do mieszanki z m?k? kukurydzian?, dobrze wymiesza?, a nast?pnie prze?o?y? mieszank? z m?k? do mleka.
    • Miesza? na ma?ym ogniu, a? zg?stnieje.
    • Powstanie tzw. sos custard.
    • Odstawi? do ca?kowitego ostygni?cia.
    • Utrze? mas?o na lekk?, puszyst? mas?.
    • Stopniowo dodawa? zimny sos custard.
    • Wmiesza? stopion? czekolad?.
    • Doda? brandy. Sch?odzi? i rozprowadzi? na cie?cie.
    Sk?adanie tortu:
    • Z?o?y? kr??ki, przek?adaj?c kremem czekoladowym; troch? kremu zostawi? na udekorowanie wierzchu i boków.
    • Po?o?y? ciasto na p?askim talerzu ozdobnym, posmarowa? reszt? kremu wierzch i boki, posypa? drobno siekanymi orzechami.
    • Wierzch udekorowa? kremem za pomoc? strzykawy cukierniczej z ko?cówk? w kszta?cie gwiazdki.
    • Wbi? trójk?ty z toffi.
    • Tego tortu nie nale?y przechowywa? w lodówce, poniewa? niska temperatura zniszczy?aby dekoracj? z toffi.
    • Kroi? na kawa?ki tak, aby nie uszkodzi? trójk?tów z toffi.
    Toffi:
    • Wsypa? cukier do rondla, doda? wod?.
    • Miesza? nad ogniem, a? rozpu?ci si? cukier.
    • Gotowa?, nie mieszaj?c, a? uzyska z?ocisty kolor i zg?stnieje (upuszczenie kropli na zimn? wod? spowoduje powstawanie twardej kulki).
    • Wyla? na nat?uszczon? tortownic? o ?rednicy 22 cm i zaznaczy? trójk?tne kliny.
    • Po ostudzeniu zdj?? z tortownicy i poci??.
    Uwagi:
     
    Piec w temperaturze 190°c
    Porcji 10
    Przygotowanie 45 min
    Pieczenie 20 min
    15 min na zrobienie masy
    10 min na przygotowanie polewy toffi
    Kalorie 564
    T?uszcz 16,7 g
    Gdy robi si? tward? polew? toffi, warto po zdj?ciu polewy z ognia odstawi? j? na minut? lub dwie przed wylaniem z rondla.
    Przed u?yciem bia?ek jajek dobrze jest odstawi? je na godzin? w temperaturze pokojowej.

    3.9333333333333
    Głosowało: 15 osób
    Opinie o Tort wykwintny
    dobry ten tort? - ?ukasz [12.05 19:35]
    Jak tak smakuje tak jak wyglonda to jest pyszny
     
    moj ulubiony - tabasco [16.11 14:31]
    jak kazdy czekoladowy smakuje najlepiej
     
    aaa - aaa [05.01 9:47]
    male sprostowanie \"woda cukier=karmel a nie toffi\"
     

    Dodaj opinię o Tort wykwintny:

    Imię lub pseudonim:
    Temat:
    Twoja opinia:
    Twoja ocena:
    1 2 3 4 5