Tort egipski

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Sony

Tv

Samsung

Telewizory

Sklepy

Lg

Sharp

Sklep

TvLed

Telewizor

Karma dla Psa

Telewizory
Ciasta czekoladowe Ciasta różne Ciasteczka Pieczywo  

Tort egipski

Sk?adniki:
  • 1 3/4 szklanki mas?a
  • 370 g ciasta kataifi
  • orzechy pistacjowe do posypania
Krem
  • 1 szklanka zmielonego ry?u
  • 1 1/2 szklanki kwa?nej ?mietany
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
Syrop
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 ?y?eczki soku z cytryny
  • 1 ?y?eczka esencji pomara?czowej lub waniliowej
Sposób przygotowania:
  • 1. Rozgrzewamy piekarnik a nastepnie smarujemy mas?em 3 tortownice o ?rednicy 23 cm.
  • Dzielimy ciasto na 3 cz??ci i wyk?adamy do foremek (dok?adnie rozdzielamy nitki ciasta).
  • 2. Rozpuszczamy mas?o i polewamy wszystkie 3 cz??ci ciasta, tak aby by?y dok?adnie pokryte.
  • 3. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180° C, a nast?pnie zwi?kszamy temperatur? do 230° C.
  • Pieczemy jeszcze 10 minut, na z?oty kolor.
  • 4. Przygotowujemy krem: mieszamy ry?, ?mietan?, cukier i mleko.
  • Gotujemy na ma?ym ogniu, ci?gle mieszaj?c trzepaczk?, a? do uzyskania jednolitej masy.
  • Gotujemy jeszcze 20 minut, ca?y czas mieszaj?c, a? masa zg?stnieje i b?dzie lekko ci?gn?ca.
  • Odstawiamy, aby krem ostyg?.
  • 5. Przygotowujemy syrop: mieszamy cukier, wod? i sok z cytryny.
  • Zagotowujemy, zmniejszamy p?omie? i gotujemy 5-7 minut na ma?ym ogniu.
  • Dodajemy esencj? pomara?czow? lub waniliow? i gotujemy na ma?ym ogniu, a? syrop zacznie oblepia? drewnian? ?y?k?.
  • Odstawiamy i studzimy do temperatury pokojowej.
  • 6. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odlewamy nadmiar mas?a z foremek (mo?emy je zachowa? na przysz?o??).
  • Polewamy wszystkie 3 cz??ci ciasta syropem i odstawiamy na 30 minut, aby dobrze nasi?k?o.
  • 7. K?adziemy jeden kr??ek ciasta na p?askim talerzu i smarujemy po?ow? kremu. Przykrywamy drugim kr??kiem i smarujemy reszt? kremu.
  • Na wierzchu uk?adamy trzeci kr??ek ciasta.
  • 8. Posypujemy orzechami pistacjowymi.
Uwagi:
 
Piec w temperaturze 180°c
Porcji 12
Przygotowanie 20 min
Przygotowanie kremu 24 min
Pieczenie 50 min + 30 min
Kalorie 636
T?uszcz 23 g
Uwaga Kataifi to typ ciasta filo (phyllo) w formie nitek.
Mo?na je kupi? w sklepach z ?ywno?ci? orientaln?.

3.9230769230769
Głosowało: 13 osób
Opinie o Tort egipski
to ciasto - Kucharka [23.08 12:08]
pycha!!! niedo?? ?e niezwykle wygl?da to jeszcze niesamowicie smakuje!!!
 
to jest pyszne - Kucharka [23.08 12:09]
naprawd?
 
ciasto - iwa [21.12 11:14]
bardzo pyszne to ciasto z pocz?tku zastanawia?am si? czy to wogule to zdj?cie bo jako? dziwnie wygl?da ale pozory nyl? naszcz??cie
 

Dodaj opinię o Tort egipski:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5