Sycylijskie ciasto Cassata

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Sony

Tv

Samsung

Telewizory

Sklepy

Lg

Sharp

Sklep

TvLed

Telewizor

Karma dla Psa

Telewizory
Ciasta czekoladowe Ciasta różne Ciasteczka Pieczywo  

Sycylijskie ciasto Cassata

Sk?adniki:
    Biszkopt
    • 4 jajka
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • 1/2 szklanki przesianej m?ki
    • 1 1/2 ?y?eczki proszku do pieczenia
    Masa
    • 0,5 kg ?wie?ego twarogu
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • 1 szklanka mieszanki posiekanych owoców kandyzowanych
    • 2/3 szklanki kawa?ków gorzkiej czekolady
    • 1 ?y?ka posiekanych orzechów pistacjowych
    • 1 ?y?ka likieru Maraschino
    Polewa czekoladowa
    • 2 szklanki gorzkiej czekolady
    • 1/2 szklanki ?mietany
    Sposób przygotowania:
    • 1. Utrze? jajka z cukrem za pomoc? miksera, a? do uzyskania g?stej i jednolitej, bia?ej masy.
    • Doda? m?k? i proszek do pieczenia.
    • 2. Nat?u?ci? tortownic? o ?rednicy 20 cm, wy?cieli? dno nat?uszczonym papierem do pieczenia przyci?tym na wymiar.
    • Wyla? ciasto i piec w gor?cym piekarniku 15-20 minut.
    • Zostawi? do wystygni?cia.
    Masa:
    • Utrze? ser i cukier na lekk?, puszyst? mas?.
    • Doda? siekane owoce, kawa?ki czekolady, orzechy i likier.
    • W?o?y? do lodówki.
    • Przeci?? ciasto na dwie warstwy.
    • Po?o?y? jedn? warstw? na dno tortownicy, w której ciasto si? piek?o.
    • Wype?ni? ?rodek mas? serow?.
    • Przykry? drug? warstw? ciasta.
    • Ch?odzi? w lodówce przez 3 godziny.
    Polewa czekoladowa:
    • Zetrze? czekolad? na grubej tarce i w?o?y? do rondla.
    • Doda? ?mietan? i podgrzewa? na bardzo ma?ym ogniu, a? czekolada si? stopi.
    • Prze?o?y? ciasto na p?aski ozdobny talerz.
    • Wierzch i boki posmarowa? polew? czekoladow?, udekorowa? ?widerkami z czekolady.
    Uwagi:
     
    Piec w temperaturze 200°c
    Porcji 6-8
    Przygotowanie 25 min
    Pieczenie 20 min + przygotowanie polewy
    Kalorie 882
    T?uszcz 26 g

    3.8
    Głosowało: 10 osób
    Opinie o Sycylijskie ciasto Cassata
    sycylyjskie ciasto Cassate - marlena [03.12 9:47]
    bardzo mi smakowalo pyszne
     

    Dodaj opinię o Sycylijskie ciasto Cassata:

    Imię lub pseudonim:
    Temat:
    Twoja opinia:
    Twoja ocena:
    1 2 3 4 5