Placek kruchy z jagodami

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Sony

Tv

Samsung

Telewizory

Sklepy

Lg

Sharp

Sklep

TvLed

Telewizor

Karma dla Psa

Telewizory
Ciasta czekoladowe Ciasta różne Ciasteczka Pieczywo  

Placek kruchy z jagodami

Sk?adniki:
  • Ciasto na tortownice 23 cm:
  • 15 dkg mas?a,
  • 1 jajko,
  • 30 dkg m?ki,
  • 1 ?y?ka zimnej wody,
  • szczypta soli.
Jagodowe wype?nienie:
  • 40 dkg jagód,
  • 5 dkg cukru.
Bita ?mietana:
  • 1 opak. (250 ml. ?mietanki 30%,
  • 2 ?y?ki cukru pudru.
Sposób przygotowania ciasta:
  • 1. Z m?ki formujemy sto?ek z du?ym do?kiem po?rodku. Nasypujemy szczypt? soli. Na brzegach k?adziemy rozdrobnione mas?o. Do
  • do?ka utworzonego po?rodku wlewamy rozbite jajko i zimn? wod?.
  • 2. Jak najszybciej zarabiamy d?o?mi ciasto. Wk?adamy do lodówki na 40 min.
  • 3. Po tym czasie posypujemy blat m?k?. Wyj?te z lodówki ciasto zarabiamy jeszcze raz, aby wszystkie grudki mas?a po??czy?y si?
  • dobrze z reszt? sk?adników. Nast?pnie wa?kujemy na grubo?? ok. 4 mm. Uk?adamy placek w formie i dok?adnie dopasowywujemy,
  • zostawiaj?c do?? wysoki rant. Miejsca, które si? poprzerywa?y zalepiamy starannie. W kilku miejscach nak?uwamy widelcem dno.
  • Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C.
  • 4. Na ciasto nak?adamy ocukrzone jagody. Tak przygotowane ciasto pieczemy 30 min. Po wyj?ciu czekamy, a? ca?kiem ostygnie.
  • Delikatnie przek?adamy na talerz i dekorujemy bit? ?mietan?. Przechowujemy do momentu podania w lodówce.
Jagodowe wype?nienie:
  • 1. Jagody p?uczemy i wyrzucamy wszelkie zanieczyszczenia. Mieszamy je starannie z cukrem i wyk?adamy na przygotowany placek.
Bita ?mietana:
  • 1. ?mietank? (s?odk?. i misk?, w której b?dziemy j? ubija? sch?adzamy w lodówce co najmniej 1 godz. Mo?na d?u?ej.
  • 2. Ubijamy j? mikserem na ?rednich obrotach. Po 2-3 min. dodajemy cukier puder. Przestajemy j? ubija?, gdy widzimy, ?e "stoi".
  • Zbyt d?ugie ubijanie mo?e spowodowa?, ?e ?mietana stanie si? cz??ciowo "ma?lana". Podczas tego zaj?cia pilnie obserwujemy
  • zmiany w wygl?dzie i konsystencji produktu. Je?li jest sztywna, nie ulepszamy jej konsystencji dalej.
Uwagi:
 
Brak
 
2.8461538461538
Głosowało: 13 osób
Opinie o Placek kruchy z jagodami
placek z jagodami - hania [15.03 14:48]
pycha
 
uwielbiam jagódki dlatego.... - gWIAZDECZKA569 [23.05 17:01]
wygl?d pyysznie :P napewn spróbuje :)
 
placek - ewa [13.07 20:34]
wysz?o beznadziejnie ;( jagody p?ywaj? na ciescie :( nie polecam
 
placek z jagodami - kasiek [24.11 17:49]
My?l?, ?e Ewa ma racj?, szukam przepisu bo mam jagody, ale nie oszukujmy si? jagody puszcz? sok
 
nic - cipa [15.12 16:56]
nie ma krotszego przepisu
 
zdecydowanie inaczej - boba [30.06 12:39]
polecam najpierw upic placek tak z 20 min, potem dopiero wy?ozy? jagody i zapiec ok 10 min, na wystudzone juz owoce dopiero bita ?mietane albo krem budyniowy. Pycha
 

Dodaj opinię o Placek kruchy z jagodami:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5