Mazurek czekoladowy

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Sony

Tv

Samsung

Telewizory

Sklepy

Lg

Sharp

Sklep

TvLed

Telewizor

Obiady
Ciasta czekoladowe Ciasta różne Ciasteczka Pieczywo  

Mazurek czekoladowy

Składniki:
  • 30 dkg mąki (krupczatka najlepsza, ale nie obowiązkowa.,
  • 20 dkg masła,
  • 10 dkg cukru pudru,
  • 3 żółtka ugotowane na twardo,
  • 1/3 laski wanilii.
Do ubrania:
  • 5 dkg płatków migdałowych,
  • 1/2 opakowania śmietanki,
  • 1/3 kostki masła,
  • 6 łyżek cukru pudru (czubatych.,
  • zapach migdałowy lub arakowy,
  • kilkanaście całych migdałów,
  • smażona skórka pomarańczowa.
Sposób przygotowania:
  • 1. Mąkę przesiewamy na stół. Siekamy z masłem na drobno.
  • 2. Dodajemy przetarte przez sitko żółtka i mieszamy z pozostałymi składnikami.
  • 3. Teraz dodajemy przesiany cukier puder, wanilię wyciśniętą z laski waniliowej i wszystko szybko i energicznie zarabiamy na
  • jednolite ciasto. Formujemy kulę, którą wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
  • 4. Tortownicę lub inną wybraną foremkę smarujemy masłem. 3/4 schłodzonego ciasta kroimy w plastry i wylepiamy całe dno na wys.
  • ok. 1 cm. Z pozostałej części robimy cienki wałek i umieszczamy go na brzegu formy. Przyciskamy palcami do dna, jednocześnie
  • robiąc delikatne "gofrowanie". W kilku miejscach nakłuwamy widelcem i wkładamy do dobrze ciepłego piekarnika na ok. 30 min.
  • 5. Ciasto jest upieczone, gdy stanie się lekko złote, a skrobnięte delikatnie paznokciem będzie odchodziło od powierzchni
  • kruchymi, drobnymi grudkami. Wyjmujemy je wtedy z piekarnika.
  • 6. 4-5 dkg płatów migdałowych mieszamy w miseczce z 1 łyżką cukru pudru i 3 łyżkami śmietanki. Lekko ugniatamy, tak by
  • powstała dość gęsta masa, niekoniecznie bardzo zmacerowana. Tą masą smarujemy upieczony placek. Ci, którym nigdy dość skórki
  • pomarańczowej, dokładają gdzie niegdzie bardzo drobno posiekaną usmażoną skórkę.
  • 7. Placek wkładamy na 3-5 min. do piekarnika. Masa powinna przesuszyć się na placku.
Czekolada:
  • 1. Na garnku z wodą stawiamy drugi garnuszek. Wkładamy pokruszoną tabliczkę czekolady i masło. Gdy osiągną stan płynny,
  • mieszamy je ze sobą i dodajemy 3 łyżki cukru pudru. Kilka kropel wybranego zapachu (migdałowy, arakowy.. Następnie dolewamy 5-
  • 6 łyżek śmietanki. Całość mieszamy do chwili, aż uzyskamy gęstą jednolitą masę czekoladową. Trwa to kilka minut.
  • 2. Wylewamy gorącą czekoladę na placek i rozpościeramy za pomocą łyżki na całej powierzchni.
Dekoracja:
  • 1. Gdy czekolada stanie się chłodna i zacznie tężeć, możemy rozpocząć dekorowanie mazurka. To najprzyjemniejsza część pracy.
  • Do dekoracji tradycyjnie używa się smażonej skórki pomarańczowej, migdałów, orzechów włoskich i owoców z konfitur. Oczywiście
  • można poszaleć i ubrać je czymkolwiek innym, co nam przyjdzie do głowy i wejdzie pod rękę. Powinny to być drobne elementy.
  • 2. Dekorujemy mazurek migdałami (całymi. i skórką pomarańczową, którą wycinam w zależności od nastroju w różne wzory.
Uwagi:
 
Brak
 
3.73333333333
Głosowało: 15 osób
Opinie o Mazurek czekoladowy
ocena - Renia [22.12 20:21]
Witam! Ten Mazurek czekoladowy jest bardzo dobrym przysmakiem, pięknie się prezentuje, składniki są miom zdaniem tanie, tylko że robota nie jest łatwa. Polecam.
 
Ale nieźle wygląda - Jurek [24.03 21:18]
Jak na to patrzę od razu chce mi sie zjeść cos takiego.
 
opinia na temat mazurka czekoladowego! - aksmobulka [16.11 12:16]
mazurek powinien byc wysoki.Moim zdaniem ciasto moze bedzie dobre w smaku bo na takie wyglada...ale prezentuje sie lepiej gdy jest pietrowy przekladany masą.pozdrawiam serdecznie
 
mazurek cz. - Julita [20.03 20:18]
właśnie gotowy, jedzony będzie pojutrze. Tylko nie wiem, o jaką śmietankę chodzi. Śmietana kwaśna czy słodka z kartonika ? Zaryzykowałam kwaśną, zobaczymy.
 
mazurek czekoladowy - jasiek [22.03 14:40]
Bardzo dobre ciasto. Robi się je bardzo szybko i wygodnie.Sadze ze lepsze zamiast owocow jest posiekana kielbasa i starta szynka,a krzeslo i fotel maja obicie skorzane i bardzo ladny owalny ksztalt. POLECAM !!:):)
 

Dodaj opinię o Mazurek czekoladowy:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5