Mazurek czekoladowy

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Sony

Tv

Samsung

Telewizory

Sklepy

Lg

Sharp

Sklep

TvLed

Telewizor

Karma dla Psa

Telewizory
Ciasta czekoladowe Ciasta różne Ciasteczka Pieczywo  

Mazurek czekoladowy

Sk?adniki:
  • 30 dkg m?ki (krupczatka najlepsza, ale nie obowi?zkowa.,
  • 20 dkg mas?a,
  • 10 dkg cukru pudru,
  • 3 ?ó?tka ugotowane na twardo,
  • 1/3 laski wanilii.
Do ubrania:
  • 5 dkg p?atków migda?owych,
  • 1/2 opakowania ?mietanki,
  • 1/3 kostki mas?a,
  • 6 ?y?ek cukru pudru (czubatych.,
  • zapach migda?owy lub arakowy,
  • kilkana?cie ca?ych migda?ów,
  • sma?ona skórka pomara?czowa.
Sposób przygotowania:
  • 1. M?k? przesiewamy na stó?. Siekamy z mas?em na drobno.
  • 2. Dodajemy przetarte przez sitko ?ó?tka i mieszamy z pozosta?ymi sk?adnikami.
  • 3. Teraz dodajemy przesiany cukier puder, wanili? wyci?ni?t? z laski waniliowej i wszystko szybko i energicznie zarabiamy na
  • jednolite ciasto. Formujemy kul?, któr? wk?adamy do lodówki na ok. 1 godz.
  • 4. Tortownic? lub inn? wybran? foremk? smarujemy mas?em. 3/4 sch?odzonego ciasta kroimy w plastry i wylepiamy ca?e dno na wys.
  • ok. 1 cm. Z pozosta?ej cz??ci robimy cienki wa?ek i umieszczamy go na brzegu formy. Przyciskamy palcami do dna, jednocze?nie
  • robi?c delikatne "gofrowanie". W kilku miejscach nak?uwamy widelcem i wk?adamy do dobrze ciep?ego piekarnika na ok. 30 min.
  • 5. Ciasto jest upieczone, gdy stanie si? lekko z?ote, a skrobni?te delikatnie paznokciem b?dzie odchodzi?o od powierzchni
  • kruchymi, drobnymi grudkami. Wyjmujemy je wtedy z piekarnika.
  • 6. 4-5 dkg p?atów migda?owych mieszamy w miseczce z 1 ?y?k? cukru pudru i 3 ?y?kami ?mietanki. Lekko ugniatamy, tak by
  • powsta?a do?? g?sta masa, niekoniecznie bardzo zmacerowana. T? mas? smarujemy upieczony placek. Ci, którym nigdy do?? skórki
  • pomara?czowej, dok?adaj? gdzie niegdzie bardzo drobno posiekan? usma?on? skórk?.
  • 7. Placek wk?adamy na 3-5 min. do piekarnika. Masa powinna przesuszy? si? na placku.
Czekolada:
  • 1. Na garnku z wod? stawiamy drugi garnuszek. Wk?adamy pokruszon? tabliczk? czekolady i mas?o. Gdy osi?gn? stan p?ynny,
  • mieszamy je ze sob? i dodajemy 3 ?y?ki cukru pudru. Kilka kropel wybranego zapachu (migda?owy, arakowy.. Nast?pnie dolewamy 5-
  • 6 ?y?ek ?mietanki. Ca?o?? mieszamy do chwili, a? uzyskamy g?st? jednolit? mas? czekoladow?. Trwa to kilka minut.
  • 2. Wylewamy gor?c? czekolad? na placek i rozpo?cieramy za pomoc? ?y?ki na ca?ej powierzchni.
Dekoracja:
  • 1. Gdy czekolada stanie si? ch?odna i zacznie t??e?, mo?emy rozpocz?? dekorowanie mazurka. To najprzyjemniejsza cz??? pracy.
  • Do dekoracji tradycyjnie u?ywa si? sma?onej skórki pomara?czowej, migda?ów, orzechów w?oskich i owoców z konfitur. Oczywi?cie
  • mo?na poszale? i ubra? je czymkolwiek innym, co nam przyjdzie do g?owy i wejdzie pod r?k?. Powinny to by? drobne elementy.
  • 2. Dekorujemy mazurek migda?ami (ca?ymi. i skórk? pomara?czow?, któr? wycinam w zale?no?ci od nastroju w ró?ne wzory.
Uwagi:
 
Brak
 
3.75
Głosowało: 16 osób
Opinie o Mazurek czekoladowy
ocena - Renia [22.12 19:21]
Witam! Ten Mazurek czekoladowy jest bardzo dobrym przysmakiem, pi?knie si? prezentuje, sk?adniki s? miom zdaniem tanie, tylko ?e robota nie jest ?atwa. Polecam.
 
Ale nie?le wygl?da - Jurek [24.03 20:18]
Jak na to patrz? od razu chce mi sie zje?? cos takiego.
 
opinia na temat mazurka czekoladowego! - aksmobulka [16.11 11:16]
mazurek powinien byc wysoki.Moim zdaniem ciasto moze bedzie dobre w smaku bo na takie wyglada...ale prezentuje sie lepiej gdy jest pietrowy przekladany mas?.pozdrawiam serdecznie
 
mazurek cz. - Julita [20.03 19:18]
w?a?nie gotowy, jedzony b?dzie pojutrze. Tylko nie wiem, o jak? ?mietank? chodzi. ?mietana kwa?na czy s?odka z kartonika ? Zaryzykowa?am kwa?n?, zobaczymy.
 
mazurek czekoladowy - jasiek [22.03 13:40]
Bardzo dobre ciasto. Robi si? je bardzo szybko i wygodnie.Sadze ze lepsze zamiast owocow jest posiekana kielbasa i starta szynka,a krzeslo i fotel maja obicie skorzane i bardzo ladny owalny ksztalt. POLECAM !!:):)
 

Dodaj opinię o Mazurek czekoladowy:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5