Mazurek czekoladowy

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Sony

Tv

Samsung

Telewizory

Sklepy

Lg

Sharp

Sklep

TvLed

Telewizor

Obiady

Karma dla Psa

Telewizory

Telewizory
Ciasta czekoladowe Ciasta różne Ciasteczka Pieczywo  

Mazurek czekoladowy

Składniki:
  • 30 dkg mąki (krupczatka najlepsza, ale nie obowiązkowa.,
  • 20 dkg masła,
  • 10 dkg cukru pudru,
  • 3 żółtka ugotowane na twardo,
  • 1/3 laski wanilii.
Do ubrania:
  • 5 dkg płatków migdałowych,
  • 1/2 opakowania śmietanki,
  • 1/3 kostki masła,
  • 6 łyżek cukru pudru (czubatych.,
  • zapach migdałowy lub arakowy,
  • kilkanaście całych migdałów,
  • smażona skórka pomarańczowa.
Sposób przygotowania:
  • 1. Mąkę przesiewamy na stół. Siekamy z masłem na drobno.
  • 2. Dodajemy przetarte przez sitko żółtka i mieszamy z pozostałymi składnikami.
  • 3. Teraz dodajemy przesiany cukier puder, wanilię wyciśniętą z laski waniliowej i wszystko szybko i energicznie zarabiamy na
  • jednolite ciasto. Formujemy kulę, którą wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
  • 4. Tortownicę lub inną wybraną foremkę smarujemy masłem. 3/4 schłodzonego ciasta kroimy w plastry i wylepiamy całe dno na wys.
  • ok. 1 cm. Z pozostałej części robimy cienki wałek i umieszczamy go na brzegu formy. Przyciskamy palcami do dna, jednocześnie
  • robiąc delikatne "gofrowanie". W kilku miejscach nakłuwamy widelcem i wkładamy do dobrze ciepłego piekarnika na ok. 30 min.
  • 5. Ciasto jest upieczone, gdy stanie się lekko złote, a skrobnięte delikatnie paznokciem będzie odchodziło od powierzchni
  • kruchymi, drobnymi grudkami. Wyjmujemy je wtedy z piekarnika.
  • 6. 4-5 dkg płatów migdałowych mieszamy w miseczce z 1 łyżką cukru pudru i 3 łyżkami śmietanki. Lekko ugniatamy, tak by
  • powstała dość gęsta masa, niekoniecznie bardzo zmacerowana. Tą masą smarujemy upieczony placek. Ci, którym nigdy dość skórki
  • pomarańczowej, dokładają gdzie niegdzie bardzo drobno posiekaną usmażoną skórkę.
  • 7. Placek wkładamy na 3-5 min. do piekarnika. Masa powinna przesuszyć się na placku.
Czekolada:
  • 1. Na garnku z wodą stawiamy drugi garnuszek. Wkładamy pokruszoną tabliczkę czekolady i masło. Gdy osiągną stan płynny,
  • mieszamy je ze sobą i dodajemy 3 łyżki cukru pudru. Kilka kropel wybranego zapachu (migdałowy, arakowy.. Następnie dolewamy 5-
  • 6 łyżek śmietanki. Całość mieszamy do chwili, aż uzyskamy gęstą jednolitą masę czekoladową. Trwa to kilka minut.
  • 2. Wylewamy gorącą czekoladę na placek i rozpościeramy za pomocą łyżki na całej powierzchni.
Dekoracja:
  • 1. Gdy czekolada stanie się chłodna i zacznie tężeć, możemy rozpocząć dekorowanie mazurka. To najprzyjemniejsza część pracy.
  • Do dekoracji tradycyjnie używa się smażonej skórki pomarańczowej, migdałów, orzechów włoskich i owoców z konfitur. Oczywiście
  • można poszaleć i ubrać je czymkolwiek innym, co nam przyjdzie do głowy i wejdzie pod rękę. Powinny to być drobne elementy.
  • 2. Dekorujemy mazurek migdałami (całymi. i skórką pomarańczową, którą wycinam w zależności od nastroju w różne wzory.
Uwagi:
 
Brak
 
3.73333333333
Głosowało: 15 osób
Opinie o Mazurek czekoladowy
ocena - Renia [22.12 20:21]
Witam! Ten Mazurek czekoladowy jest bardzo dobrym przysmakiem, pięknie się prezentuje, składniki są miom zdaniem tanie, tylko że robota nie jest łatwa. Polecam.
 
Ale nieźle wygląda - Jurek [24.03 21:18]
Jak na to patrzę od razu chce mi sie zjeść cos takiego.
 
opinia na temat mazurka czekoladowego! - aksmobulka [16.11 12:16]
mazurek powinien byc wysoki.Moim zdaniem ciasto moze bedzie dobre w smaku bo na takie wyglada...ale prezentuje sie lepiej gdy jest pietrowy przekladany masą.pozdrawiam serdecznie
 
mazurek cz. - Julita [20.03 20:18]
właśnie gotowy, jedzony będzie pojutrze. Tylko nie wiem, o jaką śmietankę chodzi. Śmietana kwaśna czy słodka z kartonika ? Zaryzykowałam kwaśną, zobaczymy.
 
mazurek czekoladowy - jasiek [22.03 14:40]
Bardzo dobre ciasto. Robi się je bardzo szybko i wygodnie.Sadze ze lepsze zamiast owocow jest posiekana kielbasa i starta szynka,a krzeslo i fotel maja obicie skorzane i bardzo ladny owalny ksztalt. POLECAM !!:):)
 

Dodaj opinię o Mazurek czekoladowy:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5