Luksusowe tiramisu

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Sony

Tv

Samsung

Telewizory

Sklepy

Lg

Sharp

Sklep

TvLed

Telewizor

Karma dla Psa

Telewizory
Ciasta czekoladowe Ciasta różne Ciasteczka Pieczywo  

Luksusowe tiramisu

Sk?adniki:
  • 12 paluszków biszkoptowych
  • 2/3 szklanki mocnej czarnej kawy
  • 2/3 szklanki likieru kawowego, np.Tia Maria
  • 1 1/4 szklanki t?ustej ?mietany
  • 100 g sera mascarpone (bardzo t?usty twaróg homogenizowany)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki startej czekolady
  • wióry czekoladowe do dekoracji
Sposób przygotowania:
  • 1. Wy?o?y? dno i boki pó?kilogramowej pod?u?nej foremki plastikow? foli?.
  • Po?o?y? w foremce 4 paluszki biszkoptowe.
  • Wymiesza? kaw? i likier, wla? Yi mieszanki do blachy.
  • W?o?y? pozosta?e paluszki biszkoptowe do p?askiej miski i zala? pozosta?? mieszank? kawow?.
  • 2. Ubi? po?ow? ?mietany na sztywno.
  • Doda? ser mascarpone i cukier.
  • Rozprowadzi? po?ow? masy na biszkoptach w blasze.
  • Posypa? 1/4 szklanki startej czekolady.
  • 3. Przykry? warstw? nas?czonych paluszków biszkoptowych i doda? pozosta?? mas?.
  • Posypa? czekolad?.
  • Wyko?czy? kolejn? warstw? nas?czonych biszkoptów.
  • Ch?odzi? 2 godziny w lodówce.
  • Przewróci? tiramisu do góry dnem na talerz i zdj?? foli?.
  • Ubi? reszt? ?mietany i posmarowa? ni? wierzch i brzegi ciasta.
  • Udekorowa? wiórami czekolady.
Uwagi:
 
Porcji 6
Przygotowanie 30 min
Kalorie 351
T?uszcz 11,5 g
Ten klasyczny w?oski deser mo?na podawa? tu? po przygotowaniu.
Lepiej smakuje jednak po sch?odzeniu w lodówce (1-2 godziny).
W tym czasie biszkopt mo?e dobrze nasi?kn?? smakami.

4.0714285714286
Głosowało: 14 osób
Opinie o Luksusowe tiramisu
tiramisu - mysza [10.07 18:33]
raj w ...rewelacja
 
pycha ale nie estetycznie zrobione - agik [14.10 13:41]
có? moim zdaniem ?eby smakowa?o , musi ?adnie wygl?da? a na tym zdjeciu nie zabardzo
 
Tiramisu na zimno - Idolina:) [06.04 11:29]
Tiramisu to wykwintne i szlachetne ciasto. Jego smak jet jeszcze bardziej wyj?tkowy je?li przygotujemy go na zimno. Gor?co, a raczej zimno go polecam:)Przepis podany wy?ej te? tworzy cudne ciasto.
 
Tiramisu ;) - Madzia :) [10.02 16:59]
Tiramisu jest pyszne!! Po prostu nic dodac, nic ujac... niebo w gebie bez dwoch zdan :)
 

Dodaj opinię o Luksusowe tiramisu:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5