Ciasto wi¶niowe "Czarny las"

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Sony

Tv

Samsung

Telewizory

Sklepy

Lg

Sharp

Sklep

TvLed

Telewizor

Obiady

Karma dla Psa

Telewizory

Telewizory
Ciasta czekoladowe Ciasta różne Ciasteczka Pieczywo  

Ciasto wi¶niowe "Czarny las"

Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka m±ki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła stopionego w 3 łyżkach gor±cej wody
  • 3 łyżki soku wi¶niowego
  • 1 łyżka likieru wi¶niowego
Masa
  • 2 szklanki wi¶ni ze słoika
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 1/2 łyżki m±ki kukurydzianej
  • 1 łyżka likieru wi¶niowego
  • 2 1/4 szklanki tłustej ¶mietany
  • 1 szklanka wiórków czekolady do dekoracji
Sposób przygotowania:
  • 1. Natłu¶cić 3 tortownice o ¶rednicy 20 cm, wy¶cielić dna papierem do pieczenia przyciętym na wymiar.
  • 2. Utrzeć jajka i cukier mikserem do uzyskania bardzo gęstej, białej masy.
  • 3. Przesiać m±kę, dodać proszek do pieczenia i kakao.
  • Dodawać powoli do masy jajecznej, mieszaj±c metalow± łyżk±.
  • Szybko wmieszać stopione masło i wodę.
  • 4. Wlać równe czę¶ci ciasta do przygotowanych foremek i piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku (sprawdzać patyczkiem).
  • Ciasto powinno być sprężyste, a brzeg odchodzić od formy.
  • Zostawić na 2 minuty w foremkach, a potem przełożyć na druciany stojak.
  • Zdj±ć papier.
  • 5. Zmieszać 2 łyżki soku wi¶niowego z łyżk± likieru wi¶niowego i popryskać ciasto, kiedy wystygnie.
Masa:
  • Osaczyć i wydrylować wi¶nie.
  • Zostawić kilka sztuk do dekoracji.
  • Wlać 2/3 szklanki soku do rondla, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia.
  • Mieszaj±c, dodać m±kę kukurydzian±.
  • Mieszać, aż zgęstnieje. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podczas studzenia mieszać, aby nie powstał kożuch.
  • Ubić ¶mietanę na sztywno; zostawić 1/3 do reszty delikatnie wmieszać zimny sok wi¶niowy, wi¶nie i likier.
  • Położyć jeden kr±żek ciasta na płaskim talerzu ozdobnym.
  • Posmarować mas± wi¶niow± na grubo¶ć 1,5 cm, położyć drugie ciasto itd.
  • Posmarować wierzch i boki ciasta pozostawion± czę¶ci± bitej ¶mietany.
  • Boki i wierze ciasta udekorować grubymi wiórami z czekolady.
  • Górę ciasta ozdobić odłożonymi wcze¶niej wi¶niami.
Uwagi:
 
Piec w temperaturze 190°c
Porcji 8-10
Przygotowanie 35 min
Pieczenie 25 min + przygotowanie masy
Kalorie 394
Tłuszcz 8,7 g

4.64285714286
Głosowało: 28 osób
Opinie o Ciasto wi¶niowe "Czarny las"
Super! - Mimi [13.06 16:49]
JEst to jedno z najlepszych ciast jakie w życiu jadłam!! Po prostu pycha!!
 
opinia o cie¶cie "czarny las" - szyszak [14.08 20:11]
Ciasto rewelacyjne. Bardzo smaczne i w ogóle...
 
opinia - ula49 [04.12 12:10]
ciasto jets tak pyszne! "niebo w gębie"!
 
czarny las - zatruta [07.10 22:33]
nie wiem jak wam ale ja się po nim żle czułam i jest ochydny!!!!
 

Dodaj opinię o Ciasto wi¶niowe "Czarny las":

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5