Ciasto wi?niowe "Czarny las"

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Sony

Tv

Samsung

Telewizory

Sklepy

Lg

Sharp

Sklep

TvLed

Telewizor

Karma dla Psa

Telewizory
Ciasta czekoladowe Ciasta różne Ciasteczka Pieczywo  

Ciasto wi?niowe "Czarny las"

Sk?adniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka m?ki
  • 1 1/2 ?y?eczki proszku do pieczenia
  • 3 ?y?ki kakao
  • 1 ?y?ka mas?a stopionego w 3 ?y?kach gor?cej wody
  • 3 ?y?ki soku wi?niowego
  • 1 ?y?ka likieru wi?niowego
Masa
  • 2 szklanki wi?ni ze s?oika
  • 1 ?y?ka cukru pudru
  • 2 1/2 ?y?ki m?ki kukurydzianej
  • 1 ?y?ka likieru wi?niowego
  • 2 1/4 szklanki t?ustej ?mietany
  • 1 szklanka wiórków czekolady do dekoracji
Sposób przygotowania:
  • 1. Nat?u?ci? 3 tortownice o ?rednicy 20 cm, wy?cieli? dna papierem do pieczenia przyci?tym na wymiar.
  • 2. Utrze? jajka i cukier mikserem do uzyskania bardzo g?stej, bia?ej masy.
  • 3. Przesia? m?k?, doda? proszek do pieczenia i kakao.
  • Dodawa? powoli do masy jajecznej, mieszaj?c metalow? ?y?k?.
  • Szybko wmiesza? stopione mas?o i wod?.
  • 4. Wla? równe cz??ci ciasta do przygotowanych foremek i piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku (sprawdza? patyczkiem).
  • Ciasto powinno by? spr??yste, a brzeg odchodzi? od formy.
  • Zostawi? na 2 minuty w foremkach, a potem prze?o?y? na druciany stojak.
  • Zdj?? papier.
  • 5. Zmiesza? 2 ?y?ki soku wi?niowego z ?y?k? likieru wi?niowego i popryska? ciasto, kiedy wystygnie.
Masa:
  • Osaczy? i wydrylowa? wi?nie.
  • Zostawi? kilka sztuk do dekoracji.
  • Wla? 2/3 szklanki soku do rondla, doda? cukier i doprowadzi? do wrzenia.
  • Mieszaj?c, doda? m?k? kukurydzian?.
  • Miesza?, a? zg?stnieje. Zostawi? do ca?kowitego ostygni?cia.
  • Podczas studzenia miesza?, aby nie powsta? ko?uch.
  • Ubi? ?mietan? na sztywno; zostawi? 1/3 do reszty delikatnie wmiesza? zimny sok wi?niowy, wi?nie i likier.
  • Po?o?y? jeden kr??ek ciasta na p?askim talerzu ozdobnym.
  • Posmarowa? mas? wi?niow? na grubo?? 1,5 cm, po?o?y? drugie ciasto itd.
  • Posmarowa? wierzch i boki ciasta pozostawion? cz??ci? bitej ?mietany.
  • Boki i wierze ciasta udekorowa? grubymi wiórami z czekolady.
  • Gór? ciasta ozdobi? od?o?onymi wcze?niej wi?niami.
Uwagi:
 
Piec w temperaturze 190°c
Porcji 8-10
Przygotowanie 35 min
Pieczenie 25 min + przygotowanie masy
Kalorie 394
T?uszcz 8,7 g

4.6333333333333
Głosowało: 30 osób
Opinie o Ciasto wi?niowe "Czarny las"
Super! - Mimi [13.06 14:49]
JEst to jedno z najlepszych ciast jakie w ?yciu jad?am!! Po prostu pycha!!
 
opinia o cie?cie "czarny las" - szyszak [14.08 18:11]
Ciasto rewelacyjne. Bardzo smaczne i w ogóle...
 
opinia - ula49 [04.12 11:10]
ciasto jets tak pyszne! "niebo w g?bie"!
 
czarny las - zatruta [07.10 20:33]
nie wiem jak wam ale ja si? po nim ?le czu?am i jest ochydny!!!!
 

Dodaj opinię o Ciasto wi?niowe "Czarny las":

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5