Ciasto wi¶niowe "Czarny las"

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Sony

Tv

Samsung

Telewizory

Sklepy

Lg

Sharp

Sklep

TvLed

Telewizor
Ciasta czekoladowe Ciasta różne Ciasteczka Pieczywo  

Ciasto wi¶niowe "Czarny las"

Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka m±ki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła stopionego w 3 łyżkach gor±cej wody
  • 3 łyżki soku wi¶niowego
  • 1 łyżka likieru wi¶niowego
Masa
  • 2 szklanki wi¶ni ze słoika
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 1/2 łyżki m±ki kukurydzianej
  • 1 łyżka likieru wi¶niowego
  • 2 1/4 szklanki tłustej ¶mietany
  • 1 szklanka wiórków czekolady do dekoracji
Sposób przygotowania:
  • 1. Natłu¶cić 3 tortownice o ¶rednicy 20 cm, wy¶cielić dna papierem do pieczenia przyciętym na wymiar.
  • 2. Utrzeć jajka i cukier mikserem do uzyskania bardzo gęstej, białej masy.
  • 3. Przesiać m±kę, dodać proszek do pieczenia i kakao.
  • Dodawać powoli do masy jajecznej, mieszaj±c metalow± łyżk±.
  • Szybko wmieszać stopione masło i wodę.
  • 4. Wlać równe czę¶ci ciasta do przygotowanych foremek i piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku (sprawdzać patyczkiem).
  • Ciasto powinno być sprężyste, a brzeg odchodzić od formy.
  • Zostawić na 2 minuty w foremkach, a potem przełożyć na druciany stojak.
  • Zdj±ć papier.
  • 5. Zmieszać 2 łyżki soku wi¶niowego z łyżk± likieru wi¶niowego i popryskać ciasto, kiedy wystygnie.
Masa:
  • Osaczyć i wydrylować wi¶nie.
  • Zostawić kilka sztuk do dekoracji.
  • Wlać 2/3 szklanki soku do rondla, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia.
  • Mieszaj±c, dodać m±kę kukurydzian±.
  • Mieszać, aż zgęstnieje. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podczas studzenia mieszać, aby nie powstał kożuch.
  • Ubić ¶mietanę na sztywno; zostawić 1/3 do reszty delikatnie wmieszać zimny sok wi¶niowy, wi¶nie i likier.
  • Położyć jeden kr±żek ciasta na płaskim talerzu ozdobnym.
  • Posmarować mas± wi¶niow± na grubo¶ć 1,5 cm, położyć drugie ciasto itd.
  • Posmarować wierzch i boki ciasta pozostawion± czę¶ci± bitej ¶mietany.
  • Boki i wierze ciasta udekorować grubymi wiórami z czekolady.
  • Górę ciasta ozdobić odłożonymi wcze¶niej wi¶niami.
Uwagi:
 
Piec w temperaturze 190°c
Porcji 8-10
Przygotowanie 35 min
Pieczenie 25 min + przygotowanie masy
Kalorie 394
Tłuszcz 8,7 g

4.64285714286
Głosowało: 28 osób
Opinie o Ciasto wi¶niowe "Czarny las"
Super! - Mimi [13.06 16:49]
JEst to jedno z najlepszych ciast jakie w życiu jadłam!! Po prostu pycha!!
 
opinia o cie¶cie "czarny las" - szyszak [14.08 20:11]
Ciasto rewelacyjne. Bardzo smaczne i w ogóle...
 
opinia - ula49 [04.12 12:10]
ciasto jets tak pyszne! "niebo w gębie"!
 
czarny las - zatruta [07.10 22:33]
nie wiem jak wam ale ja się po nim żle czułam i jest ochydny!!!!
 

Dodaj opinię o Ciasto wi¶niowe "Czarny las":

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5