Ciasto truskawkowe

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Sony

Tv

Samsung

Telewizory

Sklepy

Lg

Sharp

Sklep

TvLed

Telewizor

Karma dla Psa

Telewizory
Ciasta czekoladowe Ciasta różne Ciasteczka Pieczywo  

Ciasto truskawkowe

Sk?adniki:
    Ciasto :
    • 1 szklanka m?ki
    • 2 ?y?ki cukru pudru
    • 75 g margaryny
    • 1 ?ó?tko 1 ?y?ka lodowatej wody
    Masa :
    • 1 szklanka mleka
    • 3 ?ó?tka
    • 3 ?y?ki cukru
    • 1 1/2 ?y?ki m?ki
    • 1 ?y?eczka esencji waniliowej
    • 1 1/2 szklanki truskawek podgrzany d?em truskawkowy
    Sposób przygotowania:
    • 1. Ciasto: Do miski lub robota kuchennego w?o?y? m?k?, cukier puder i margaryn?.
    • Miesza?, a? mieszanina zacznie przypomina? grube okruchy chleba.
    • 2. Doda? ?ó?tko i wod?. Miesza?, a? wokó? mieszad?a uformuje si? kula.
    • Wyj?? na stolnic? i szybko wyrobi?.
    • Owin?? w foli? plastikow? i w?o?y? na 30 minut do lodówki.
    • 3. Rozwa?kowa? ciasto i wy?o?y? do karbowanej tortownicy o ?rednicy 22 cm (mo?na te? r?cznie wyciskaj?c u?o?y? ciasto na tortownicy).
    • Nak?u? podstaw? ciasta widelcem.
    • Piec 15 minut w nagrzanym piekarniku albo do zrumienienia.
    • Ostudzi?.
    Masa: Zagrza? mleko.
    • Wymiesza? osobno ?ó?tka, cukier i m?k?.
    • Stopniowo wlewa? gor?ce mleko do mikstury jajecznej, dok?adnie mieszaj?c.
    • Przenie?? do rondla i podgrzewa? na ma?ym ogniu do wrzenia i zg?stnienia.
    • Otrzymany w ten sposób sos nazywa si? custard.
    • Doda? wanili?.
    • Przykry? plastikow? foli?, aby nie tworzy? si? ko?uch, i odstawi? do wystygni?cia.
    • Rozprowadzi? sos custard na upieczonym cie?cie.
    • Udekorowa? truskawkami i posmarowa? podgrzanym d?emem.
    Uwagi:
     
    Piec w temperaturze 180°c
    Porcji 6-8
    Przygotowanie 20 min
    Pieczenie 15 min
    10 min na zrobienie masy
    Kalorie 318
    T?uszcz 8,5 g
    W?asny cukier puder mo?na otrzyma?, rozdrabniaj?c odpowiednio d?ugo zwyk?y cukier kryszta? w mikserze.

    3.8571428571429
    Głosowało: 28 osób
    Opinie o Ciasto truskawkowe
    Ciasto truskawkowe - ma?a gosposia [15.01 11:45]
    wygl?da wykwintnie wygl?daj?ce i ?atwo sie je przygotowuje polecam
     
    nie polecam - kisa [08.07 11:31]
    robilam wczoraj to ciasto - jestem zla i rozczarowana, wedlug pzepisu wszystko ?adnie fajnie (ciasto kruche to tez wg. przepisu, ale swoje znam lepsze smkaowo....) a ten krem....?o matko ca?kowicie rozlaz?y, wszystko p?ywa?o po tym ciescie, no normalnie masakra....mog?am zrobic sam normalny budy? i by wysz?o a tak kem by?am zmuszona "wyla?" jedynie ciasto kruche mozna by?o jako tako zjesc, ale tez za bardzo mi nie smakowalo... robi?am wiele przepisów, pieke bardzo duzo ciast, ale to by?o najgorsze.....
     
    Ciasto truskawkowe - atomówka [08.07 19:47]
    Pyszotka. :) Cool ciasteczko. nie gotowa?am, ale po przepisie wida?, ?e mniam mniam.
     
    dziwny krem - ijonka [23.06 16:52]
    ciasto ogolnie smaczne jednak ten krem troch rozlaz?y ale da si? wytrzyma
     

    Dodaj opinię o Ciasto truskawkowe:

    Imię lub pseudonim:
    Temat:
    Twoja opinia:
    Twoja ocena:
    1 2 3 4 5