Ciasto rodzynkowe z kremem karmelowym

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Sony

Tv

Samsung

Telewizory

Sklepy

Lg

Sharp

Sklep

TvLed

Telewizor

Karma dla Psa

Telewizory
Ciasta czekoladowe Ciasta różne Ciasteczka Pieczywo  

Ciasto rodzynkowe z kremem karmelowym

Sk?adniki:
  • 175 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki br?zowego cukru
  • 1/2 szklanki d?emu morelowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka m?ki
  • 1 1/2 ?y?eczki proszku do pieczenia
  • 1/2 ?y?eczki zmielonej ga?ki muszkato?owej
  • 1 ?y?eczka zmielonego cynamonu
  • 1/4 ?y?eczki mielonych go?dzików
  • 1/2 szklanki ma?lanki
  • 1/2 szklanki siekanych orzechów w?oskich
  • 1 szklanka rodzynek
Krem karmelowy
  • 175 g margaryny
  • 1 1/2 szklanki br?zowego cukru
  • 5 ?y?ek mleka
  • 1 ?y?eczka wanilii
  • 3 szklanki przesianego cukru pudru
Sposób przygotowania:
  • 1. Utrze? margaryn? i cukry.
  • Doda? d?em morelowy i utrze? na mas?.
  • 2. Dodawa? po jednym jajku, ci?gle ucieraj?c.
  • Do osobnej miski przesia? m?k?, doda? proszek do pieczenia i korzenie.
  • M?k? na przemian z ma?lank? dodawa? do kremu.
  • 3. Doda? orzechy i rodzynki.
  • Prze?o?y? ciasto do 2 lekko nat?uszczonych i wy?o?onych papierem do pieczenia tortownic o ?rednicy 20 cm.
  • Piec 30-40 minut w nagrzanym piekarniku (sprawdzi? patyczkiem).
  • 4. Studzi? 5 minut w formie, po czym wyj?? z formy.
  • Przed posmarowaniem kremem ciasto musi ca?kowicie wystygn??.
  • Krem karmelowy:
  • Podgrzewa? w rondlu na ma?ym ogniu margaryn? z cukrem, stale mieszaj?c, a? cukier si? rozpu?ci.
  • Doda? mleko i doprowadzi? do wrzenia.
  • Zdj?? z ognia i ostudzi?, ?eby by?o letnie.
  • Doda? wanili? i cukier puder, ci?gle ucieraj?c do uzyskania g?adkiej, kremowej konsystencji.
Uwagi:
 
Piec w temperaturze 200°c
Porcji 8-10
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 40 min
Kalorie 1019
T?uszcz 22,7 g
Podczas nak?adania kremu warto pod tortem na talerzu po?o?y? papier do pieczenia.
Po sko?czeniu mo?na wyj?? papier i talerz b?dzie czysty, bez ?ladów kremu.

3.4
Głosowało: 10 osób
Opinie o Ciasto rodzynkowe z kremem karmelowym
pyszne - beatka [31.05 14:15]
ciasto bardzo pyszne a zwlaszczaten karmelowy krem.warto sprobowac
 
ciasto rodzynkowe - internautka [18.05 18:15]
Fajny przepis, ale na zdj?ciu s? orzechy pecan a nie w?oskie, wi?c jak to w ko?cu jest?
 
opinia - agnieszka [16.03 17:52]
ciasto ?adnie wygl?da lecz cieszkie do zrobienia
 
ciacho - aga [16.03 18:04]
ciasto ?adnie wygl?da lecz trudne do zrobienia
 

Dodaj opinię o Ciasto rodzynkowe z kremem karmelowym:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5