Ciasto cytrynowo-orzechowe

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Sony

Tv

Samsung

Telewizory

Sklepy

Lg

Sharp

Sklep

TvLed

Telewizor

Karma dla Psa

Telewizory
Ciasta czekoladowe Ciasta różne Ciasteczka Pieczywo  

Ciasto cytrynowo-orzechowe

Sk?adniki:
  • 50 g mi?kkiego mas?a
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka m?ki
  • 1 ?y?eczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mielonych orzechów laskowych
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki ?mietany
Syrop cytrynowy
  • 2 ?y?eczki tartej skórki cytrynowej
  • sok z 2 cytryn
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
  • 1. Nat?u?ci? karbowan? foremk? o ?rednicy 20 cm.
  • 2. W?o?y? do du?ego naczynia mas?o, cukier puder, m?k?, proszek do pieczenia, orzechy, jajka i ?mietan?.
  • Miksowa? ok.
  • 2-3 minuty na jednolit? mas?.
  • 3. Wla? mieszanin? do przygotowanej formy i piec 40-45 minut w nagrzanym piekarniku.
  • Przewróci? na druciany stojak.
  • 4. Prze?o?y? ciasto na tac?.
  • Ponak?uwa? lekko patyczkiem.
  • Równo rozla? gor?cy syrop cytrynowy na gor?ce ciasto.
  • Wystudzi?.
  • Podawa? z bit? ?mietan? lub bez.
Syrop cytrynowy:
  • Po??czy? wszystkie sk?adniki w rondlu.
  • Mieszaj?c, podgrzewa? na ma?ym ogniu, a? rozpu?ci si? cukier.
  • Doprowadzi? do wrzenia, zdj?? z ognia i wyla? do dzbanka.
Uwagi:
 
Piec w temperaturze 180°c
Porcji 6-8 Przygotowanie 10 min
Pieczenie 45 min + 5 min na zrobienie syropu
Kalorie 776
T?uszcz 17,7 g
Zamrozi? ?widerki z czekolady na papierze do pieczenia.
Po zamro?eniu przenie?? starannie do pojemnika w celu przechowania.
Idealne do ozdabiania ciast.

4
Głosowało: 8 osób
Opinie o Ciasto cytrynowo-orzechowe
pocz?tkuj?cy :) - DrLupus [25.12 10:29]
Mog? tylko powiedzie?, ?e na mojej rodzince ciasto to zrobi?o ogromne wra?enie. Jest bardzo dobre, a cytrynowy aromat czyni je zupe?nie wyj?tkowym. Po upieczeniu babk? umie?ci?em w metalowej misce i polewa?em przygotowan? mikstur? z cytryn, a to co sp?yn??o do miski zlewa?em do kubka i znowu polewa?em swój wypiek, dot?d a? wszystko ?adnie wsi?k?o. Efekt jest ekstra!
 

Dodaj opinię o Ciasto cytrynowo-orzechowe:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5