Biszkopt z owocami passiflory

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Sony

Tv

Samsung

Telewizory

Sklepy

Lg

Sharp

Sklep

TvLed

Telewizor

Karma dla Psa

Telewizory
Ciasta czekoladowe Ciasta różne Ciasteczka Pieczywo  

Biszkopt z owocami passiflory

Sk?adniki:
  • 5 rozdzielonych jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka m?ki
  • 2 1/2 ?y?eczki proszku do pieczenia
  • 3 ?y?ki m?ki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 1 ?y?ka mas?a
  • 4 ?y?ki wrz?cej wody
  • 1 szklanka bitej ?mietany
Masa z owoców passiflory
  • 4 ?wie?e przetarte owoce passiflory (m?czennicy) lub 1 ?y?ka gotowego przecieru z owoców passiflory
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 55 g mas?a
  • Polewa z owoców passiflory
  • 1 ?y?ka mas?a
  • 2 ?y?ki cukru pudru
  • 1 przetarty owoc passiflory + sok z niego
Sposób przygotowania:
  • 1. Nat?u?ci? dwie foremki biszkoptowe o ?rednicy 20 cm.
  • Dna wy?o?y? wyci?tymi ko?ami z papieru do pieczenia.
  • Posmarowa? papier mas?em i posypa? blachy m?k? kukurydzian?.
  • Bia?ka ubi? w suchej misce na sztywn? pian?.
  • Stopniowo dodawa? cukier, stale ubijaj?c.
  • 2. Dodawa? pojedynczo ?ó?tka, ci?gle ubijaj?c.
  • Do osobnego naczynia przesia? m?k?, doda? proszek do pieczenia, m?k? kukurydzian? i sól.
  • W garnuszku po??czy? mas?o z wrz?c? wod? i odstawi?.
  • 3. Szybko i delikatnie wsypa? m?k? do jajek, mieszaj?c du?? metalow? ?y?k?.
  • 4. Wlewa? wod? i mas?o na brzegi miski, szybko i delikatnie mieszaj?c.
  • Wyla? otrzymane ciasto po równo do dwóch przygotowanych form.
  • 5. Piec w nagrzanym piekarniku 20 minut; ciasto powinno by? spr??yste i odchodzi? od brzegów formy.
  • 6. Wy?o?y? ciasto na druciany stojak, zdj?? papier i ostudzi?.
  • Posmarowa? jeden kr??ek mas? z owoców passiflory i bit? ?mietan?.
  • Na wierzchu drugiego kr??ka rozprowadzi? polew? z owoców passiflory.
  • Z?o?y? kr??ki.
Masa z owoców passiflory:
  • W?o?y? przetarte owoce passiflory do naczynia.
  • Doda? cukier, dobrze wymiesza? i odstawi? na 15 minut.
  • W?o?y? jajka i mas?o do rondla. Doda? mieszank? z owoców passiflory i dobrze wymiesza?.
  • Gotowa? na parze, mieszaj?c, a? zg?stnieje.
  • Nieco wystudzon? mas? prze?o?y? do przemytego wrz?c? wod? s?oika.
  • Zamkn?? s?oik, gdy ostygnie.
  • Mieszanka zg?stnieje podczas stygni?cia.
  • U?ywa? do przek?adania biszkoptu.
Polewa z owoców passiflory:
  • Utrze? mas?o z cukrem pudrem.
  • Doda? owoc passiflory i dobrze wymiesza?.
  • Rozprowadzi? polew? na cie?cie ciep?ym no?em.
Uwagi:
 
Piec w temperaturze 190°C
Porcji 8
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 20 min + 15 min na zrobienie masy
Kalorie 259
T?uszcz 4,8 g

4.1428571428571
Głosowało: 7 osób

Dodaj opinię o Biszkopt z owocami passiflory:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5