Ciasto czekoladowo-kawowe

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Sony

Tv

Samsung

Telewizory

Sklepy

Lg

Sharp

Sklep

TvLed

Telewizor

Karma dla Psa

Telewizory
Ciasta czekoladowe Ciasta różne Ciasteczka Pieczywo  

Ciasto czekoladowo-kawowe

Sk?adniki:
  • 1/4 szklanki gorzkiej czekolady po?amanej na ma?e kawa?ki
  • 4 rozdzielone jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 175 g posiekanego, mi?kkiego mas?a
  • 2 ?y?ki mocnej czarnej kawy
  • 1/2 szklanki przesianej m?ki
Masa czekoladowa
  • 1 1/4 szklanki gorzkiej czekolady
  • po?amanej na ma?e kawa?ki
  • 110 g mas?a
  • 2 ?y?ki wody
Sposób przygotowania:
  • 1. W?o?y? czekolad? na górne pi?tro podwójnego rondla i podgrzewa? 5 minut na parze, do stopienia.
  • Zdj?? rondel i miesza? do uzyskania jednolitej masy.
  • Odstawi? na bok do ostygni?cia.
  • 2. W?o?y? ?ó?tka i cukier do miski.
  • Uciera?, a? masa stanie si? bia?a i puszysta.
  • Doda? mas?o i uciera? do uzyskania kremowej masy.
  • Doda? kaw? i czekolad?, dalej uciera?.
  • Po??czy? z przesian? m?k? i delikatnie wymiesza?.
  • 3. Ubi? bia?ka na sztywn? pian?.
  • Doda? do masy czekoladowej.
  • Ciasto wla? do nat?uszczonej i wy?cielonej papierem tortownicy o ?rednicy 20 cm i piec 30 minut, a? stanie si? spr??yste przy dotyku.
  • Wy??czy? piekarnik i studzi? ciasto przy uchylonych drzwiczkach.
  • Wyj?? z formy i sch?odzi? 2 godziny w lodówce lub przez noc.
  • 4. Przygotowa? polew?.
  • W?o?y? czekolad?, mas?o i wod? do górnego rondla zestawu dwupoziomowego i podgrzewa? nad gotuj?c? si? wod? do stopienia mas?a i czekolady.
  • Zdj?? górny rondel i wymiesza? sk?adniki do ca?kowitego po??czenia.
  • Odstawi? do wystudzenia.
  • 5. Wyj?? ciasto z lodówki i umie?ci? na drucianym stojaku.
  • Po?o?y? na tacy i pola? polew?, wyg?adzi? brzegi i kraw?dzie szpatu?k?.
  • Pozostawi? do ca?kowitego st??enia.
  • Przenie?? ciasto na p?aski ozdobny talerz i pokroi? na porcje do podania.
Uwagi:
 
Piec w temperaturze 160°C
Porcji 10
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min + czas studzenia
Kalorie 510 T?uszcz 25,7 g

4
Głosowało: 28 osób
Opinie o Ciasto czekoladowo-kawowe
opinia - barbara [16.01 14:34]
ciasto jest bardzo pyszne i lekkie idealne do kawy polecam pychota.....
 
ciasto czekoladowe - opinia2 [07.08 12:00]
no nie wiem te ciasto sporzadza sie bez dodatku proszku do pieczenia, wiec wyszlo plaskie jak talerz;/ ale w smaku jeszcze nie wiem , ale chyba ok ;/ ogolnie nie podoba mi sie to ze jest takie plaskie;/
 
chyba pycha :P - pielson [01.05 14:56]
hmmm...w?a?nie mi sie piecze ciacho:P napisze pó?niej co i jak :P
 
opinia - drabina [28.06 7:35]
bardzo fajne i ciekawe ciasto , super wygl?da i pewnie dobrze smakuje
 
extra - Zuzia [17.02 12:40]
zrobilam te ciasto mojej mamie na imieniny . wyszlo super !!jest pyszne ...
 
a gdzie proszek do pieczenia? - ina [03.03 14:10]
czy to aby wszystkie skladniki? :)
 
opinia - magda [19.08 15:36]
cisto bardzo dobre ?adnie wygl?da?o wiec upiek?am i si? przekona?am ?e jak wygl?da tek smakuje.
 

Dodaj opinię o Ciasto czekoladowo-kawowe:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5