Ciasto czekoladowo-bezowe

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Sony

Tv

Samsung

Telewizory

Sklepy

Lg

Sharp

Sklep

TvLed

Telewizor

Karma dla Psa

Telewizory
Ciasta czekoladowe Ciasta różne Ciasteczka Pieczywo  

Ciasto czekoladowo-bezowe

Sk?adniki:
  • Bezy orzechowe
  • 1 szklanka mielonych orzechów laskowych
  • 2 ?y?ki m?ki kukurydzianej
  • 2 1/2 szklanki cukru pudru
  • 6 bia?ek
  • Krem czekoladowy
  • 225 g mas?a
  • 1 szklanka roztopionej ciemnej czekolady
  • 3 ?y?ki cukru pudru
  • 2 szklanki ?mietany
  • 2 ?y?ki brandy
  • 1 szklanka mielonych orzechów laskowych
  • Polewa czekoladowa
  • 1 szklanka gorzkiej czekolady
  • 2 ?y?eczki oleju ro?linnego
  • bita ?mietana do dekoracji
  • truskawki do dekoracji
Sposób przygotowania:
  • 1. Aby zrobi? bez?, zmiesza? mielone orzechy, m?k? kukurydzian? i 3/4 szklanki cukru.
  • Ubi? bia?ka na sztywn? pian?; dodawa? pozosta?? cz??? cukru ma?ymi porcjami, ubijaj?c.
  • Doda? mieszank? orzechow?.
  • 2. Przygotowa? trzy 20-centymetrowe kwadraty z papieru do pieczenia i po?o?y? na blachach.
  • W?o?y? mieszanin? be?ow? do strzykawy cukierniczej.
  • Za?o?y? ma?? ko?cówk? i wycisn?? obrys kwadratów.
  • Wype?ni? kwadraty wyciskanymi liniami mikstury.
  • Piec 40-50 minut lub do uzyskania kruchej i suchej bezy.
  • 3. Wykona? krem.
  • Utrze? mas?o, doda? czekolad?, cukier puder i ?mietan?.
  • Uciera? na jednolit? mas?.
  • Doda? brandy i orzechy.
  • 4. Aby przygotowa? polew?, w?o?y? czekolad? i olej na górne pi?tro podwójnego rondla i podgrzewa? nad gotuj?c? si? wod?, mieszaj?c, a? czekolada si? stopi i mieszanka stanie si? jednolita.
  • Zdj?? górn? cz??? rondla i odstawi? do wystudzenia.
  • 5. Po?o?y? warstw? bezy na ozdobnym talerzu i posmarowa? po?ow? kremu.
  • Przykry? kolejn? warstw? bezy i pozosta?? cz??ci? kremu.
  • Poci?? pozosta?? bez? na kwadraty i u?o?y? na wierzchu ciasta.
  • Pola? polew?, udekorowa? ?mietan? i truskawkami.
Uwagi:
 
Piec w temperaturze 120°C
Porcji 10
Przygotowanie 35 min Pieczenie 50 min
Kalorie 868 T?uszcz 27,8 g

3.4857142857143
Głosowało: 35 osób
Opinie o Ciasto czekoladowo-bezowe
dobre - heniek [03.02 11:21]
dobre na maxa
 
Srutututu - L&M [29.05 10:20]
Fajne ciasto.. x]
 
dobre - OLA [14.07 10:27]
czesc bardzo dobre jest te ciasto smakowa?am
 
ciasto - andrzej [10.09 22:54]
zrobi?em to ciasto i by?o wy?mienite! palce lizac
 
ciasto czekoladowo-bezowe - KAZIK [05.12 19:50]
S?odycz pychotka. Moja narzeczona zrobi?a take ciasto poprostu rewelka. Wspania?y przepis.
 

Dodaj opinię o Ciasto czekoladowo-bezowe:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5