Sk?adniki:- Bezy orzechowe
- 1 szklanka mielonych orzechów laskowych
- 2 ?y?ki m?ki kukurydzianej
- 2 1/2 szklanki cukru pudru
- 6 bia?ek
- Krem czekoladowy
- 225 g mas?a
- 1 szklanka roztopionej ciemnej czekolady
- 3 ?y?ki cukru pudru
- 2 szklanki ?mietany
- 2 ?y?ki brandy
- 1 szklanka mielonych orzechów laskowych
- Polewa czekoladowa
- 1 szklanka gorzkiej czekolady
- 2 ?y?eczki oleju ro?linnego
- bita ?mietana do dekoracji
- truskawki do dekoracji
| | Sposób przygotowania:- 1. Aby zrobi? bez?, zmiesza? mielone orzechy, m?k? kukurydzian? i 3/4 szklanki cukru.
- Ubi? bia?ka na sztywn? pian?; dodawa? pozosta?? cz??? cukru ma?ymi porcjami, ubijaj?c.
- Doda? mieszank? orzechow?.
- 2. Przygotowa? trzy 20-centymetrowe kwadraty z papieru do pieczenia i po?o?y? na blachach.
- W?o?y? mieszanin? be?ow? do strzykawy cukierniczej.
- Za?o?y? ma?? ko?cówk? i wycisn?? obrys kwadratów.
- Wype?ni? kwadraty wyciskanymi liniami mikstury.
- Piec 40-50 minut lub do uzyskania kruchej i suchej bezy.
- 3. Wykona? krem.
- Utrze? mas?o, doda? czekolad?, cukier puder i ?mietan?.
- Uciera? na jednolit? mas?.
- Doda? brandy i orzechy.
- 4. Aby przygotowa? polew?, w?o?y? czekolad? i olej na górne pi?tro podwójnego rondla i podgrzewa? nad gotuj?c? si? wod?, mieszaj?c, a? czekolada si? stopi i mieszanka stanie si? jednolita.
- Zdj?? górn? cz??? rondla i odstawi? do wystudzenia.
- 5. Po?o?y? warstw? bezy na ozdobnym talerzu i posmarowa? po?ow? kremu.
- Przykry? kolejn? warstw? bezy i pozosta?? cz??ci? kremu.
- Poci?? pozosta?? bez? na kwadraty i u?o?y? na wierzchu ciasta.
- Pola? polew?, udekorowa? ?mietan? i truskawkami.
|