 |
polecane |
 |
|
 |
 |
 |
|
Sk?adniki:- 110 g mi?kkiego mas?a
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 2 ?y?eczki esencji waniliowej
- 1 1/2 szklanki m?ki
- 1 3/4 ?y?eczki proszku do pieczenia
- 5 ?y?ek kakao
- 1 szklanka ma?lanki
Krem czekoladowo-?mietanowy- 1 1/4 szklanki gorzkiej czekolady po?amanej na kawa?ki
- 110 g posiekanego mas?a
- 3 szklanki przesianego cukru pudru
- 1/2 szklanki kwa?nej ?mietany
- 1 szklanka d?emu malinowego
| | Sposób przygotowania:- 1. W?o?y? mas?o, cukier puder, jajka i esencj? waniliow? do miski i uciera? do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
- Przesia? m?k? do osobnego naczynia, doda? proszek do pieczenia i kakao.
- 2. Dodawa? na przemian mieszank? m?czn? i mleko do masy ma?lanej, ucieraj?c.
- Podzieli? ciasto na cztery cz??ci, wy?o?y? na nat?uszczone i wy?o?one papierem do pieczenia tortownice o ?rednicy 22 cm.
- Piec 25 minut (sprawdzi? patyczkiem).
- Wy?o?y? ciasta na druciane siatki do ostygni?cia.
- 3. Aby zrobi? krem, w?o?y? czekolad? i mas?o do naczynia ?aroodpornego ustawionego nad rondlem z gotuj?c? si? wod? i podgrzewa?, mieszaj?c, do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Zdj?? naczynie z rondla.
- Doda? cukier puder i ?mietan?.
- Wymiesza? do uzyskania g?adkiej masy.
- 4. Po?o?y? jeden kr??ek ciasta na ozdobnym talerzu, posmarowa? d?emem i kremem.
- Przykry? drugim kr??kiem ciasta, d?emem i kremem.
- Po?o?y? podobnie pozosta?e warstwy.
- Zako?czy? warstw? ciasta.
- Wierzch i boki posmarowa? kremem.
|
|
|
Uwagi: Wystarcza na jedno okr?g?e ciasto o ?rednicy 22 cm
Piec w temperaturze 180°C
Porcji 10
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 25 min
Kalorie 790
T?uszcz 19 g
|
 |
 |
 |
 | Opinie o Ciasto czekoladowe babci |
 | ocena - Zofia [22.12 19:17] Ciasto czekoladowe babci jest doskona?ym przysmakiem na ró?nego rodzju imprezy, a zw?aszcza imieniny.Polecam te ciasto, poniewa? sama piek?am i jest pyszne i tanie s? sk?adniki. POLECAM!!! Smacznego! |  | ciasto babci - kamila [23.12 13:58] To wspania?e ciasto!!!! |  | ciacho - Karol [02.12 21:27] dobre, lubie takie, ale osobiscie lepiej ono smakuje bez dzemu, ale nasaczone rumem, chociaz to juz bedzie zupelnie co innego. wada jest przepis ktory zawiera bl?dy, uniemozliwiajac bezproblemowy wypiek. |  | Ciasto - Julka [04.11 18:10] To ciasto jest przepyszne!!!! |  | nawet dobre - wojtek [01.12 15:02] nawet to dobre tylko ciasto si? rozpada i si? nie da je??. polecam dodawa? durzo m?ki |  | Ciato babki - Tomsz3 $ [24.11 15:51] Nie wiem bo nie jad?em |  | ciasto czekoladowe - Kami [18.01 14:00] jest pyszny i pienknie wyglonda ma sto?ach no a do teg jest pyszny i polany czekoladom |  | ciacho-zakalec - Asios [11.02 19:33] fajny przepis, krem wyszed? rewelacyjny, ale ciasto mia?o akalec, nigdy wczesniej mi sie tonie zdazy?o, nie wiem gdzie przyczyna, moze jakies sugestie??? |  | ciasta babci - mloda [03.05 9:41] nawet dobre móg?by by? lebszy wygl?d |  | pychotka - smakoszka [26.06 12:17] Ciasto rewelacyjne. Ka?dy kto je próbowa?, przy nada?aj?cych si? okazjach prosz? o ponowne upieczenie. |  | ciasto czekoladowe - anowi [19.11 13:23] Chc? spróbowa? upiec, ale ta ilo?? cukru mnie przera?a- 5 szklanek?/ |  | Bardzo ?atwe - koala [28.08 19:09] Ciasto wysz?o puszyste i mi?kkie, krem troch? d?ugo zastyga? w lodówce, ale ogólnie ?wietny przepis. Wykonanie nie sprawia wi?kszego problemu |  | czekoladowa przyjemno?? - basia [29.01 10:25] moim zdaniem to ciasto czekoladowe jest dobre na ka?de okazje, mo?na go poda? na urodzinach, imieninach, na ?wi?ta i wiele wiele innych okazji. Ono jest po prostu pycha odrobine za s?odkie ale da si? to wytrzyma? . |  | ciasto czekoladowe babci - wera [30.03 20:00] czesc am 12 lat i bardzo spodoba?o mi sie twoje cisto ja i moja mama bedziemy jej robic mysle , ze jest pyszne :)a i nie wiem na ile ustawic wiec ustawie na najlepszy czyli 5!!!!!!!!!!!!:):)):):) |  | brak - anomimmm [29.04 7:17] te cissteczko jest pycha i takie smakowite i... brak slow |
| |
|
 |
 |
 |
|