Zupa z uszkami wonton, kurczakiem i imbirem

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Laptopy

Sklep komputerowy

Smartfony

Drukarki

Sklep zoologiczny
Mięsa Owoce morza Drób Zupy Przystawki Warzywa Desery  

Zupa z uszkami wonton, kurczakiem i imbirem

Skladniki:
    Zupa
    • 1 ?y?ka oleju sezamowego
    • 1-2 ?y?eczki pasty chili
    • 1 ?y?ka sosu sojowego
    • 2 drobno posiekane z?bki czosnku
    • 45 g ?wie?ego imbiru pokrojonego w plasterki
    • 8 szklanek wywaru z kurczaka
    • 200 g p?dów bambusa z puszki
    • 6 dymek pokrojonych uko?nie
    Wonton
    • 4 ?wie?e grzyby shiitake
    • 1 ?y?eczka przyprawy chi?skiej 5 smaków
    • 100 g kasztanów wodnych
    • 3 posiekane dymki
    • 3 ga??zki kolendry
    • 2 ?y?ki sosu sojowego
    • 1 ?y?ka ?wie?o startego imbiru
    • 1 ?wie?e chili, posiekane 1 ?y?ka ziaren sezamowych
    • 2 piersi kurczaka, bez chrz?stek i skórki
    • 1 opakowanie ciasta wonton do zawijania lub ciasto makaronowe, cienko rozwa?kowane
    Sposób przygotowania:
    • Najpierw nale?y przyrz?dzi? zup?: podgrza? nieco oleju w g??bokim rondlu, doda? past? chili, sos sojowy, czosnek i imbir, sma?y? 1?2 minuty. Doda? wywar i gotowa? na ?rednim ogniu 15 minut. Nast?pnie doda? p?dy bambusa i dymk?. Odstawi?.
    • Wonton: zmiksowa? na niezbyt jednolit? mas? wszystkie sk?adniki oprócz ciasta.
    • Roz?o?y? p?aty ciasta wonton na stolnicy lub pokroi? ciasto makaronowe na kwadraty (10 cm). Na ?rodek ka?dego p?ata na?o?y? 1 ?y?k? farszu. Brzegi ciasta skropi? wod?, sk?ada? po przek?tnej na pól. Brzegi trójk?ta zaklei?. 2 rogi zawin?? nad farszem i sklei?. Wonton powinny wygl?da? jak polskie uszka do barszczu lub ko?duny.
    • Przed podaniem wrzuci? uszka do gotuj?cej si? zupy, gotowa? ok. 4 minut. Podawa? na gor?co.
    Uwagi:
     
    PORCJA DLA 6-8 OSÓB

    4.125
    Głosowało: 8 osób
    Opinie o Zupa z uszkami wonton, kurczakiem i imbirem
    zupa - agata [11.02 18:12]
    to jest moja ulubiona zupa.Jest przepyszna i wszystkim ja polecam !!!!!
     
    wonton zupa jest mega! - pasku [18.06 18:41]
    jadlem ja wiele razy, szkoda ze w polsce nie mozna dostac tych lisci zielonych bopchoi czy jakos tak
     
    jakas udziwniona ta zupa... - camel_3d [17.10 8:00]
    praktycznie 2-3 razy w tygoodniu jem w chinskije restauracji i zupa wan tan ktora serwuja jest znacznie prostsza w przygotowaiu:)
     

    Dodaj opinię o Zupa z uszkami wonton, kurczakiem i imbirem:

    Imię lub pseudonim:
    Temat:
    Twoja opinia:
    Twoja ocena:
    1 2 3 4 5