Sma?one zielone warzywa z sezamem

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Laptopy

Sklep komputerowy

Smartfony

Drukarki

Sklep zoologiczny
Mięsa Owoce morza Drób Zupy Przystawki Warzywa Desery  

Sma?one zielone warzywa z sezamem

Skladniki:
  • 2 ?y?ki ziaren sezamowych
  • 2 ?y?ki oleju z orzeszków ziemnych
  • 1 z?bek czosnku, lekko posiekany
  • 2 1/2 cm ?wie?ego imbiru, drobno posiekanego
  • 145 g broku?ów, podzielonych na ma?e cz??ci
  • 2 cukinie, przekrojone wzd?u? na pó? i pokrojone w cienkie plasterki
  • 170 g str?ków zielonego groszku
  • 1 ?y?ka wina ry?owego lub pó?wytrawnego sherry
  • 1 ?y?ka ciemnego sosu sojowego
  • 1 ?y?ka sosu ostrygowego
Sposób przygotowania:
  • W suchym, gor?cym woku, opali? ziarna sezamowe na z?oty kolor (2 minuty), cz?sto potrz?saj?c naczyniem, aby nie przywar?y do dna. Zdj?? z woka i odstawi?.
  • Do woka wla? olej, rozgrzewa? go 1 minut?, nast?pnie doda? imbir i sma?y? na ?rednim ogniu 1?2 minuty, a? b?dzie mi?kki. Doda? broku?y i sma?y? dalej 2-3 minuty.
  • Nast?pnie doda? cukini? i str?ki groszku, sma?y? 3 minuty. Wla? wino ry?owe lub sherry i dalej sma?y? 1 minut?. Nast?pnie doda? sosy sojowy i ostrygowy, dok?adnie wymiesza?, sma?y? 2 minuty. Przed podaniem posypa? opieczonymi ziarnami sezamowymi.
Uwagi:
 
PORCJA DLA 4 OSÓB
Uwaga: Ziarna sezamowe dodaj? orzechowego posmaku. Dobrze jest przygotowa? warzywa nieco wcze?niej, przed rozpocz?ciem sma?enia.

3
Głosowało: 4 osób

Dodaj opinię o Sma?one zielone warzywa z sezamem:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5