Sma?one bak?a?any

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Laptopy

Sklep komputerowy

Smartfony

Drukarki

Sklep zoologiczny
Mięsa Owoce morza Drób Zupy Przystawki Warzywa Desery  

Sma?one bak?a?any

Skladniki:
  • 2 ?rednie bak?a?any
  • olej do sma?enia
  • sól
  • 2 ?y?ki suszonych krewetek
  • 2 plasterki drobno posiekanego ?wie?ego imbiru
  • 3 z?bki drobno posiekanego czosnku
  • 2 posiekane dymki
  • 1 ?y?eczka pieprzu cayenne
  • 2 ?y?eczki sosu fasolowego
  • 3 1/2 ?y?eczki jasnego sosu sojowego
  • 1/2 szklanki wywaru mi?snego
  • 1 ?y?eczka cukru
  • 1 ?y?eczka m?ki kukurydzianej
  • 1 ?y?ka wytrawnego sherry
Sposób przygotowania:
  • Bak?a?any umy?, pokroi? w plasterki. Posypa? sol? i odstawi? na 15 minut, aby straci?y goryczk?. Nast?pnie umy? i ods?czy? na papierowym r?czniku. Krewetki moczy? w gor?cej wodzie 10 minut, ods?czy? i posieka?.
  • Bak?a?an usma?y? na zielony kolor w woku lub na patelni, na rozgrzanym oleju. Odla? nadmiar t?uszczu, doda? sos fasolowy i pieprz, szybko zamiesza?. Doda? dymk?, imbir, czosnek, cukier. Sma?y? 1 minut?, doda? wywar i sos sojowy z dok?adnie rozprowadzon? m?k?. Wymiesza?. Doda? bak?a?any, zamiesza? i sma?y? na wolnym ogniu 5 minut. Doda? sherry, podsma?y? jeszcze 2 minuty. Podawa? na ciep?o.
Uwagi:
 
PORCJA DLA 4-6 OSÓB

3.8
Głosowało: 5 osób
Opinie o Sma?one bak?a?any
Sma?one bak?a?any - Artur [17.03 21:45]
Jak dla mnie bardzo dobre lekkie danie.Polecam.
 

Dodaj opinię o Sma?one bak?a?any:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5