Pijany kurczak

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Laptopy

Sklep komputerowy

Smartfony

Drukarki

Sklep zoologiczny
Mięsa Owoce morza Drób Zupy Przystawki Warzywa Desery  

Pijany kurczak

Skladniki:
  • 1 1/2 kg kurczaka
  • 2 ?rednie cebule
  • 2 ?y?eczki soli
  • 3 ?wie?e korzenie imbiru, pokrojone w plasterki
  • 1 1/4 szklanki wytrawnego sherry
  • woda
  • 2 ?y?eczki cukru kolendra do dekoracji
Sposób przygotowania:
  • Cebul? pokroi? na ?wiartki i w?o?y? do garnka z imbirem i sol?. Doda? umytego kurczaka, zala? gor?c? wod? i gotowa? 5 minut bez przykrycia. Nast?pnie przykry? garnek i gotowa? kurczaka na ma?ym ogniu 15 minut.
  • Kurczaka prze?o?y? do salaterki. Do gotuj?cego si? wywaru doda? sherry i cukier, a nast?pnie zala? nim kurczaka. Prze?o?y? go kilkakrotnie, aby dok?adnie nasi?k? wywarem, przykry? foli? i wstawi? do lodówki na 48 godzin, od czasu do czasu obracaj?c go w marynacie.
  • Z marynaty wyj?? kurczaka i cebul?. Cebul? wyrzuci?, a kurczaka osuszy? i pokroi? na porcje. Podawa? na zimno, udekorowanego kolendra.
Uwagi:
 
PORCJA DLA 6 OSÓB
Uwaga: W Chinach danie to jest popularn? przystawk? oraz koktajlow? przek?sk?.

3.6428571428571
Głosowało: 14 osób
Opinie o Pijany kurczak
pijany kurczak - olinka [14.03 18:43]
Jest naprawde wspanialy,prosty w wykonaniu,zachwycali sie nim rowniez moi znajomi ze szwecji.
 
pijany kurczak - Kaczor zwany kaczk? [14.01 12:52]
u nas w pisie wol? kaczki ale ten kyrczak choc pijany by? cool :-)
 
tak naprawde "pijany kurczak" - kucharka [08.08 3:08]
pijany kurczak tak naprawde jest gotowany na grillu w calosci na otwartej puszce piwa. wyglada smiesznie ale jest swietny- soczysty i przepis jest do znalezienia w angielskim
 
Opinia - Kminka [25.02 16:58]
Ten kurczak wygl?da na niedogotowanego.Nie polecam.
 
Tak naprawde ??? - darqadius [04.01 18:15]
Tak naprawde to pijany kurczak wywodzi sie z chin i zaden tam ruszt czy piwo. I przepis tutaj jest zly rowniez... Calego kurczaka powinno sie gotowac 30 minut i pozostawic w wywarze do ostygniecia. Po ostygnieciu wyjac poporcjowac i zalac sama sherry i pozostawic na 2 dni. Takiego kurczaka nie podaje sie w calych kawalkach a podzielonego na male czesci na jedno ugryzienie... (a tak w rzeczywistosci to nie zadna sherry ale dobrej klasy sfermentowane wino ryzowe.... ale z racji tego ze ciezo dostac to uzywa sie sherry...)
 

Dodaj opinię o Pijany kurczak:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5