Kaczka po peki?sku

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Laptopy

Sklep komputerowy

Smartfony

Drukarki

Sklep zoologiczny
Mięsa Owoce morza Drób Zupy Przystawki Warzywa Desery  

Kaczka po peki?sku

Skladniki:
  • 1 kaczka, oko?o 2 kg
  • 2 ?y?ki sosu sojowego
  • 2 1/2 ?y?ki br?zowego cukru
  • 1 ?y?eczka czerwonego octu winnego
Do podania sos Hoisin
  • 1 ma?y ?wie?y ogórek, pokrojony w ósemki
  • 6 dymek
Chleb mandaryna
  • 4 szklanki m?ki
  • szczypta soli
  • 1 1/4 szklanki wrz?cej wody
  • olej z orzeszków ziemnych lub olej sezamowy
Sposób przygotowania:
  • Kaczk? w?o?y? na 3 minuty do wrz?cej wody. Wyj??, osuszy? i powiesi? na noc w przewiewnym pomieszczeniu, aby ca?kowicie obesch?a. Zmiesza? sos sojowy, br?zowy cukier i ocet, natrze? kaczk? i powiesi? j? na dalsze 4 godziny. Je?li nie mo?na kaczki powiesi?, nale?y j? u?o?y? na kratce do opiekania i umie?ci? w przewiewnym miejscu.
  • Podgrza? piekarnik do temperatury 190°C. Kaczk? po?o?y? na kratce, pod spód podstawi? blach? wype?nion? do po?owy wod?. Piec 30 minut. Zmniejszy? temperatur? piekarnika do 150°C i piec 1 godzin?, a? kaczka b?dzie mi?kka, a skórka br?zowa i chrupi?ca z ka?dej strony.
  • Dymk? pokroi? na kawa?ki d?ugo?ci 8 cm. Jeden koniec ka?dej dymki ponacina? w p?dzelki, roz?o?y? je i zanurzy? w zimnej wodzie, aby trwale si? powykr?ca?y.
  • Chleb mandaryna: m?k? i sól wymiesza? w du?ym naczyniu. Doda? wod? i zagnie?? g?adkie ciasto. Odstawi? pod przykryciem na 15 minut. Na posypanej m?k? stolnicy uformowa? z ciasta wa?ek o ?rednicy 5 cm, a nast?pnie pokroi? go w kr??ki grubo?ci 1 cm. Ka?dy kr??ek rozwa?kowa? na placek o ?rednicy ok. 8 cm. Jedn? stron? ka?dego placka posmarowa? olejem, z?o?y? po 2 naoliwion? powierzchni?. Nast?pnie rozwa?kowa?, a? uzyskaj? ?rednic? ok. 15 cm.
  • Dobrze rozgrza? patelni? o grubym dnie. Na ma?ym ogniu sma?y? placki 1 minut?, a? troch? napuchn? i b?d? mia?y z?oty odcie?. Lekko przestudzone sk?ada? na pó?.Utrzyma? w cieple podczas przygotowywania kaczki (pod foli?, w podgrzewanym naczyniu). 6. Kaczk? kroi? ostrym no?em. Podawa? z ogórkiem. Chleb mandaryna z dymk? i sosem podawa? na osobnych talerzach do ka?dego nakrycia. Chleb i cz??? mi?sa pola? odrobin? sosu Hoisin. Mi?so, ogórek i dymk? mo?na te? zawin?? w chleb mandaryna.
Uwagi:
 
PORCJA DLA 6 OSÓB

3.5714285714286
Głosowało: 14 osób
Opinie o Kaczka po peki?sku
kaczka - ela [17.06 14:03]
bardzo dobra, ale przyrz?dzam inaczej
 
kaczka po peki?sku - ryfa67 [25.10 9:56]
Rewelacyjny przepis.Smakuje tak samo jak w Pekinie.Polecam
 
kaczka po peki?sku - jrm [12.11 18:04]
jest przepyszna, taka jak w Pekinie, gor?co polecam, warto
 
Kaczka po peki?sku - Eda [09.03 8:08]
Kling jak na starym miescie w Pekinie.Dobry przepis. Lepszy jak nasz w Essen.
 
opinia - olifant [14.10 11:38]
kaczka jest poprostu wysmienita nietrzeba wyjezdzac do pekinu na wakacje
 
kaczka jest cool - Damian [26.10 11:44]
jadlem kaczke po peki?sku w Xi'an - po prostu ma sa kra w domu nie smakuj etak samo
 
kaczka po peki?sku - Basia [15.08 8:49]
Kaczka jest jak ambrozja, super!
 

Dodaj opinię o Kaczka po peki?sku:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5