Kaczka po pekińsku

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
telewizory led

Laptopy

Tablety

Smartfony

Pozycjonowanie sklepu internetowego
Mięsa Owoce morza Drób Zupy Przystawki Warzywa Desery  

Kaczka po pekińsku

Skladniki:
  • 1 kaczka, około 2 kg
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 1/2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
Do podania sos Hoisin
  • 1 mały świeży ogórek, pokrojony w ósemki
  • 6 dymek
Chleb mandaryna
  • 4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 1/4 szklanki wrzącej wody
  • olej z orzeszków ziemnych lub olej sezamowy
Sposób przygotowania:
  • Kaczkę włożyć na 3 minuty do wrzącej wody. Wyjąć, osuszyć i powiesić na noc w przewiewnym pomieszczeniu, aby całkowicie obeschła. Zmieszać sos sojowy, brązowy cukier i ocet, natrzeć kaczkę i powiesić ją na dalsze 4 godziny. Jeśli nie można kaczki powiesić, należy ją ułożyć na kratce do opiekania i umieścić w przewiewnym miejscu.
  • Podgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Kaczkę położyć na kratce, pod spód podstawić blachę wypełnioną do połowy wodą. Piec 30 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C i piec 1 godzinę, aż kaczka będzie miękka, a skórka brązowa i chrupiąca z każdej strony.
  • Dymkę pokroić na kawałki długości 8 cm. Jeden koniec każdej dymki ponacinać w pędzelki, rozłożyć je i zanurzyć w zimnej wodzie, aby trwale się powykręcały.
  • Chleb mandaryna: mąkę i sól wymieszać w dużym naczyniu. Dodać wodę i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem na 15 minut. Na posypanej mąką stolnicy uformować z ciasta wałek o średnicy 5 cm, a następnie pokroić go w krążki grubości 1 cm. Każdy krążek rozwałkować na placek o średnicy ok. 8 cm. Jedną stronę każdego placka posmarować olejem, złożyć po 2 naoliwioną powierzchnią. Następnie rozwałkować, aż uzyskają średnicę ok. 15 cm.
  • Dobrze rozgrzać patelnię o grubym dnie. Na małym ogniu smażyć placki 1 minutę, aż trochę napuchną i będą miały złoty odcień. Lekko przestudzone składać na pół.Utrzymać w cieple podczas przygotowywania kaczki (pod folią, w podgrzewanym naczyniu). 6. Kaczkę kroić ostrym nożem. Podawać z ogórkiem. Chleb mandaryna z dymką i sosem podawać na osobnych talerzach do każdego nakrycia. Chleb i część mięsa polać odrobiną sosu Hoisin. Mięso, ogórek i dymkę można też zawinąć w chleb mandaryna.
Uwagi:
 
PORCJA DLA 6 OSÓB

3.61538461538
Głosowało: 13 osób
Opinie o Kaczka po pekińsku
kaczka - ela [17.06 16:03]
bardzo dobra, ale przyrządzam inaczej
 
kaczka po pekińsku - ryfa67 [25.10 11:56]
Rewelacyjny przepis.Smakuje tak samo jak w Pekinie.Polecam
 
kaczka po pekińsku - jrm [12.11 19:04]
jest przepyszna, taka jak w Pekinie, gorąco polecam, warto
 
Kaczka po pekińsku - Eda [09.03 9:08]
Kling jak na starym miescie w Pekinie.Dobry przepis. Lepszy jak nasz w Essen.
 
opinia - olifant [14.10 13:38]
kaczka jest poprostu wysmienita nietrzeba wyjezdzac do pekinu na wakacje
 
kaczka jest cool - Damian [26.10 13:44]
jadlem kaczke po pekińsku w Xi'an - po prostu ma sa kra w domu nie smakuj etak samo
 
kaczka po pekińsku - Basia [15.08 10:49]
Kaczka jest jak ambrozja, super!
 

Dodaj opinię o Kaczka po pekińsku:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5