Pikantna ka?amarnica po kanto?sku

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Laptopy

Sklep komputerowy

Smartfony

Drukarki

Sklep zoologiczny
Mięsa Owoce morza Drób Zupy Przystawki Warzywa Desery  

Pikantna ka?amarnica po kanto?sku

Skladniki:
  • 500 g ka?amarnicy
  • 1 ?y?eczka soku ze ?wie?ego imbiru
  • 1 ?y?ka wytrawnego sherry
  • 3 szklanki wody szczypta przyprawy chi?skiej 5 smaków
  • 1/2 ?y?eczki soli
  • 2 ?y?eczki zmielonego bia?ego pieprzu
  • olej ro?linny
  • 1/2 ma?ej zielonej papryki
Sposób przygotowania:
  • Oczy?ci? kalamarnic? - odci?? g?ow?, usun?? przyssawki. Umy? i osuszy?. Macki przeci?? wzd?u?, otworzy? i naci?? mi?so wewn?trz w uko?n? kratk?.
  • Pokroi? kalamarnic? na kawa?ki (3 cm). Wycisn?? (wyciskark? do czosnku) sok z imbiru, zmiesza? go z sherry i marynowa? ka?amarnic? 45 minut.
  • Zagotowa? wod?, zaparzy? ka?amarnic?, a? naci?te fragmenty lekko napuchn?. Ods?czy? i dok?adnie osuszy? mi?so.
  • Sma?y? ka?amarnic? na mocno rozgrzanym oleju, na ?rednim ogniu, 20 sekund. Ods?czy? z t?uszczu papierowym r?cznikiem. Z ka?dej strony dok?adnie posypa? sol?, pieprzem i przypraw? chi?sk?. Prze?o?y? na pó?misek. Udekorowa? pokrojon? w kr??ki papryk?.
Uwagi:
 
PORCJA DLA 4 OSÓB

3.375
Głosowało: 8 osób
Opinie o Pikantna ka?amarnica po kanto?sku
Opinia o pikantnej ka?amarnicy po kanto?sku - Basia P. [19.01 12:23]
Sw? opini? motywuj? tym,i? sama pisz? prac? dyplomow? z owoców morza i pragn? wykorzysta? ten przepis w mojej pracy.Uwa?am,?e zarówno opis potrawy jak i zdj?cie wykonanej potrawy wygl?daj? wy?mienicie.Nieb?d? pisa? o smaku tej potrawy,ale my?l?,?e smakuje tak dobrze jak wygl?da.Moja nota w skali 5 wynosi 5.
 
Calamares - Rajmund [09.04 8:44]
Ladne zdjecie. Nie jadlem kalam. po kantonsku ale na pare innych sposobow - b. dobra. Mysle, ze mrozona nie bedzie rownie smaczna jak swieza ale warto sprobowac.
 

Dodaj opinię o Pikantna ka?amarnica po kanto?sku:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5