Skladniki:- 500 g wieprzowiny
- 100 g p?dów bambusa, drobno pokrojonych 400 g mieszanki warzyw (kapusta, marchew, seler, papryka)
- 2 ?y?ki oleju z orzeszków ziemnych
- 2 rozgniecione z?bki czosnku
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- 455 g makaronu hokkien lub jajecznego
- 1 szklanka wywaru z kurczaka
- 2 ?y?eczki m?ki kukurydzianej
- 1 ?y?ka wina ry?owego Shaoxing lub wytrawnego sherry
- 2 ?y?ki ma?o s?onego sosu sojowego
| | Sposób przygotowania:- Mi?so i warzywa umy? i oczy?ci?. Mi?so pokroi? w plasterki, warzywa w cienkie paseczki.
- Podgrza? wok lub patelni?, spryska? olejem, aby dno i brzegi patelni jedynie nabra?y po?ysku. Sma?y? czosnek i cebul? 15 sekund, a? zmi?kn?. Nast?pnie, w 2 porcjach, na gor?cej patelni, usma?y? wieprzowin?. Odstawi?.
- Wla? na patelni? nieco oleju. Sma?y? twardsze warzywa 30 sekund lub 1 minut?, a? b?d? gor?ce, ale chrupi?ce. Doda? makaron (lub ewentualnie ry?). Nast?pnie doda? mi?kkie warzywa i p?dy bambusa, sma?y?, a? b?d? mi?kkie.
- Doda? mi?so i delikatnie wymiesza? z warzywami.
- Zmiesza? m?k? z wywarem z kurczaka. Zsun?? na bok patelni warzywa i mi?so, doda? wywar. Podgrzewaj?c na ma?ym ogniu, dok?adnie wymiesza?, a nast?pnie zwi?kszy? ogie?.
- Doda? wszystkie pozosta?e sk?adniki. Wymiesza?. Podawa? na gor?co.
|