Skladniki:- pokrojony w cienkie plasterki ?wie?y imbir
- postrz?pione dymki
- 400 g mielonej chudej wieprzowiny
- 115 g mi?sa krabów z puszki
- 1 posiekana dymka
- 1 ?y?ka ?wie?ego soku z imbiru
- szczypta soli
- 1 ?y?ka m?ki kukurydzianej
- olej do g??bokiego sma?enia
- 4 li?cie kapusty peki?skiej (bok choy), przekrojone wzd?u? na pó?
- 1 ?y?ka wytrawnego sherry
- 1/4 szklanki wody
- 3 szklanki wywaru
- 2 ?y?eczki cukru
- 2 ?y?ki sosu sojowego
| | Sposób przygotowania:- Namoczy? plasterki imbiru i postrz?pion? dymk?, aby woda nabra?a smaku (mo?na jej u?y? do innych potraw).
- Do du?ego rondla w?o?y? mi?so, odcedzone kraby, posiekan? dymk?, zala? sokiem z imbiru, posypa? sol? i m?k?. Dok?adnie wyrobi? r?k?. Z masy uformowa? 4 du?e kulki. Sma?y? na gor?cym g??bokim oleju, a? si? zarumienia na br?zowy kolor.
- Li?cie kapusty sparzy? na gor?cym oleju, nast?pnie u?o?y? na dnie lekko nat?uszczonego naczynia do pieczenia lub rondla. Na nich u?o?y? pulpety, skropi? sherry, zala? wywarem zmieszanym z cukrem i sosem sojowym, przykry? i gotowa? na du?ym ogniu 15 minut. Nast?pnie zmniejszy? ogie? i dalej gotowa? 45 minut. Zamiast gotowania pulpety mo?na upiec w ?aroodpornym naczyniu w piekarniku. Piec pocz?tkowo w wysokiej, a nast?pnie w ni?szej temperaturze. Czas pieczenia taki sam jak gotowania.
|