Pulpety z wieprzowiny i krabów po peki?sku

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Laptopy

Sklep komputerowy

Smartfony

Drukarki

Sklep zoologiczny
Mięsa Owoce morza Drób Zupy Przystawki Warzywa Desery  

Pulpety z wieprzowiny i krabów po peki?sku

Skladniki:
  • pokrojony w cienkie plasterki ?wie?y imbir
  • postrz?pione dymki
  • 400 g mielonej chudej wieprzowiny
  • 115 g mi?sa krabów z puszki
  • 1 posiekana dymka
  • 1 ?y?ka ?wie?ego soku z imbiru
  • szczypta soli
  • 1 ?y?ka m?ki kukurydzianej
  • olej do g??bokiego sma?enia
  • 4 li?cie kapusty peki?skiej (bok choy), przekrojone wzd?u? na pó?
  • 1 ?y?ka wytrawnego sherry
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 szklanki wywaru
  • 2 ?y?eczki cukru
  • 2 ?y?ki sosu sojowego
Sposób przygotowania:
  • Namoczy? plasterki imbiru i postrz?pion? dymk?, aby woda nabra?a smaku (mo?na jej u?y? do innych potraw).
  • Do du?ego rondla w?o?y? mi?so, odcedzone kraby, posiekan? dymk?, zala? sokiem z imbiru, posypa? sol? i m?k?. Dok?adnie wyrobi? r?k?. Z masy uformowa? 4 du?e kulki. Sma?y? na gor?cym g??bokim oleju, a? si? zarumienia na br?zowy kolor.
  • Li?cie kapusty sparzy? na gor?cym oleju, nast?pnie u?o?y? na dnie lekko nat?uszczonego naczynia do pieczenia lub rondla. Na nich u?o?y? pulpety, skropi? sherry, zala? wywarem zmieszanym z cukrem i sosem sojowym, przykry? i gotowa? na du?ym ogniu 15 minut. Nast?pnie zmniejszy? ogie? i dalej gotowa? 45 minut. Zamiast gotowania pulpety mo?na upiec w ?aroodpornym naczyniu w piekarniku. Piec pocz?tkowo w wysokiej, a nast?pnie w ni?szej temperaturze. Czas pieczenia taki sam jak gotowania.
Uwagi:
 
PORCJA DLA 4 OSÓB

3.5454545454545
Głosowało: 11 osób

Dodaj opinię o Pulpety z wieprzowiny i krabów po peki?sku:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5