Mongolski kocio?ek

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Laptopy

Sklep komputerowy

Smartfony

Drukarki

Sklep zoologiczny
Mięsa Owoce morza Drób Zupy Przystawki Warzywa Desery  

Mongolski kocio?ek

Skladniki:
  • 1kg mro?onej jagni?ciny bez ko?ci lub mi?sa wolowego
  • 55 g makaronu sojowego
  • 2 porcje tofu, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 1 mata kapusta peki?ska
  • 500 g szpinaku
  • 8 szklanek wywaru
  • 6 du?ych dymek
  • szczypta soli
  • 3 ?y?eczki wytrawnego sherry
Dodatki
  • sos Hoisin sos sojowy
  • sos chili musztarda
  • 2 ?y?ki zgniecionego ?wie?ego imbiru
  • 2 drobno posiekane dymki
  • 6 jajek
Sposób przygotowania:
  • Wybra? odpowiednie naczynia ? garnek, rondel lub naczynie do fondue z podgrzewaczem.
  • Mi?so przygotowa? do rozmro?enia. Kiedy tylko lekko odtaje, pokroi? na cienkie niczym papier plasterki.Roz?o?y? je na 6 talerzach, aby si? ca?kowicie rozmrozi?o. Tofu pokroi? w kostk?. Makaron moczy? 10 minut w gor?cej wodzie, a nast?pnie odcedzi? i pokroi? na kawa?ki wygodne do jedzenia.
  • Zielone warzywa dok?adnie umy?, ods?czy? i porwa? li?cie na du?e kawa?ki, u?o?y? obok mi?sa. Posiekan? dymk? w?o?y? do 6 czarek. Sosy wla? do sosjerek, które powinny by? w zasi?gu r?ki ka?dego go?cia. Zmiesza? imbir z dodatkow? dymk? i w?o?y? do osobnej miseczki. Przed ka?dym nakryciem postawi? w ma?ej miseczce lekko roztrzepane jajko.
  • Podgrza? rondel (lub garnek). Wla? wywar i sherry, zagotowa?, a nast?pnie podgrzewa? na ma?ym ogniu. Ka?dy z go?ci zanurza kawa?ki mi?sa i warzyw w gotuj?cym si? wywarze, jajku i innych sosach. Mi?so powinno by? bardzo lu?ne, a warzywa lekko sparzone. Kiedy mi?so zostanie zjedzone, do garnka mo?na wrzuci? makaron, reszt? warzyw i tofu. Podgrzewa? na ma?ym ogniu 5 minut. Je?? jak zup?, z dodatkiem pozosta?ych jajek (wedle uznania).
Uwagi:
 
PORCJA DLA 6 OSÓB

3.28
Głosowało: 25 osób
Opinie o Mongolski kocio?ek
mistrzostwo ?wiata w kategorii lekkiej - pebepe [29.01 15:48]
Kilka razy ju? robi?em, z kilkoma rodzajami mi?sa. Zwykle daj? kawa?ek kury, wo?owina w postaci rozbefu czy inszego rozbratla, kawa?ek pol?dwiczki wieprzowej, i co? czwartego, co pod r?k? wejdzie.
 
kocio?ek - CYC [29.04 13:09]
luksusowe danie
 
mongolski kocio?ek - Dawid [21.12 21:21]
Nie robi?em, ale wygl?da na rewelacj?. Jad?em kiedy? co? podobnego w japo?skiej restauracji. Nie by?o to fondue, ale cieniutkie plasterki pol?dwicy wo?owej trzymane w warzywach (cebula, kapusta peki?sk, mo?na doda? koper w?odki, czyli fenku?; w lodówce) przez kilka godz. Piecze si? na grill\'u i macza w sosie imbiorowo sojowym
 
kocio?ek - stasia [03.09 10:27]
super danie,ale ostro?nie z surowym jajkiem
 

Dodaj opinię o Mongolski kocio?ek:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5